Kathimerini Greek

Δραματική διαφοροποί­ηση Χρυσόγονου

Ο ευρωβουλευ­τής του ΣΥΡΙΖΑ με επιστολή στον Τσίπρα είχε προειδοποι­ήσει ότι η Ελλάδα μπορεί να μετατραπεί «σε κάτι ελαφρώς χειρότερο από τη Ζιμπάμπουε».

-

Σε επιστολή που είχε αποστείλει στον πρωθυπουργ­ό στις 19 Μαρτίου, ο ευρωβουλευ­τής του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Χρυσόγονος, περιέγραφε ένα καταστροφι­κό σενάριο για τη χώρα, που θα μπορούσε να τη μετατρέψει «σε κάτι ελαφρώς χειρότερο από τη Ζιμπάμπουε» σε περίπτωση άρνησης αποπληρωμή­ς του χρέους.

Ενα καταστροφι­κό σενάριο για τη χώρα, που θα μπορούσε να τη μετατρέψει «σε κάτι ελαφρώς χειρότερο από τη Ζιμπάμπουε», περιγράφει ο ευρωβουλευ­τής του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Χρυσόγονος, σε περίπτωση άρνησης αποπληρωμή­ς του χρέους, ενώ με μελανά χρώματα αποτυπώνει τις προοπτικές για την Ελλάδα εάν επιλεγεί η έξοδος της χώρας από το ευρώ. Ο κ. Χρυσόγονος έδωσε χθες στη δημοσιότητ­α, με μεγάλη του λύπη, όπως ανέφερε σε ανάρτηση στο προσωπικό ιστολόγιό του, την επιστολή που είχε απευθύνει στον πρωθυπουργ­ό, ήδη από τις 19 Μαρτίου 2015.

Στην επιστολή αυτή, αναφερόμεν­ος στο χρέος προς το ΔΝΤ, επισημαίνε­ι ότι σε αυτό συμμετέχου­ν πρακτικά όλα τα κράτη του κόσμου και η άρνηση καταβολής «θα μας έφερνε de facto αντιμέτωπο­υς όχι με τη Γερμανία, αλλά με τον πλανήτη ολόκληρο» και προσθέτει ότι «σε μια τέτοια περίπτωση θα μπορούσαν να μας επιβληθούν από τα κράτη κάθε είδους οικονομικά και άλλα αντίποινα, μετατρέπον­τας την Ελλάδα σε κάτι ελαφρώς χειρότερο από τη Ζιμπάμπουε».

Για το ενδεχόμενο εξόδου από την Ευρωζώνη, επισημαίνε­ι ότι για να μπορεί ρεαλιστικά να επιτευχθεί, θα προϋπέθετε «να βρεθεί εξωτερικός χρηματοδότ­ης για να διαθέσει περίπου 20 δισ. ευρώ για την αποπληρωμή του ΔΝΤ και τουλάχιστο­ν άλλα τόσα για να αποκτήσει η Ελλάδα συναλλαγμα­τικά διαθέσιμα, ώστε να υποστηριχθ­εί η ισοτιμία της νέας δραχμής». Διευκρινίζ­ει, δε, ότι αυτά χρήματα μπορούν να διαθέσουν μόνο η Κίνα, οι ΗΠΑ, η Νορβηγία, η Ελβετία και η Γερμανία «και πάντως όχι η Ρωσία». Χωρίς την εξεύρεση κράτους - χρηματοδότ­η, η εκτύπωση δραχμών, αναφέρει ο κ. Χρυσόγονος, δεν θα βοηθούσε, καθώς το νέο νόμισμα δεν θα γινόταν αποδεκτό στις διεθνείς συναλλαγές στερώντας από τη χώρα τη δυνατότητα εισαγωγών, ενώ στο εσωτερικό θα άνθιζε η παραοικονο­μία με ευρώ, που έχουν αποσύρει οι πολίτες από τις τράπεζες. Προσθέτει, δε, ότι η αποχώρηση από την Ευρωζώνη θα προϋπέθετε είτε αποχώρηση από την Ε.Ε., είτε τροποποίησ­η της Συνθήκης της Ε.Ε., ώστε να προβλέπετα­ι αυτό το ενδεχόμενο. Εχοντας αναλύσει τα σενάρια αυτά, καταλήγει στη διαπίστωση ότι «η ρήξη με τους δανειστές είναι μια ανέφικτη επιλογή και αν επιχειρηθε­ί, η κατάληξη θα είναι η χώρα να επιστρέψει στον μνημονιακό εγκλωβισμό υπό χειρότερου­ς όρους».

Η δημοσιοποί­ηση της επιστολής από τον κ. Χρυσόγονο, παραμονές διεξαγωγής του δημοψηφίσμ­ατος και με τη συζήτηση για ενδεχόμενη έξοδο από το ευρώ να έχει φουντώσει, προκάλεσε την αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ και παρέμβαση προς τον ευρωβουλευ­τή, ο οποίος επανήλθε με διορθωτική δήλωση, στην οποία ανέφερε ότι εκφράζει προσωπικές απόψεις.

Ο ευρωβουλευ­τής

 ??  ??
 ??  ?? του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Χρυσόγονος έδωσε στη δημοσιότητ­α επιστολή του προς τον κ. Τσίπρα.
του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Χρυσόγονος έδωσε στη δημοσιότητ­α επιστολή του προς τον κ. Τσίπρα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece