Δραματική διαφοροποίηση Χρυσόγονου

Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ με επιστολή στον Τσίπρα είχε προειδοποιήσει ότι η Ελλάδα μπορεί να μετατραπεί «σε κάτι ελαφρώς χειρότερο από τη Ζιμπάμπουε».

Kathimerini Greek - - ΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ -

Σε επιστολή που είχε αποστείλει στον πρωθυπουργό στις 19 Μαρτίου, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Χρυσόγονος, περιέγραφε ένα καταστροφικό σενάριο για τη χώρα, που θα μπορούσε να τη μετατρέψει «σε κάτι ελαφρώς χειρότερο από τη Ζιμπάμπουε» σε περίπτωση άρνησης αποπληρωμής του χρέους.

Ενα καταστροφικό σενάριο για τη χώρα, που θα μπορούσε να τη μετατρέψει «σε κάτι ελαφρώς χειρότερο από τη Ζιμπάμπουε», περιγράφει ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Χρυσόγονος, σε περίπτωση άρνησης αποπληρωμής του χρέους, ενώ με μελανά χρώματα αποτυπώνει τις προοπτικές για την Ελλάδα εάν επιλεγεί η έξοδος της χώρας από το ευρώ. Ο κ. Χρυσόγονος έδωσε χθες στη δημοσιότητα, με μεγάλη του λύπη, όπως ανέφερε σε ανάρτηση στο προσωπικό ιστολόγιό του, την επιστολή που είχε απευθύνει στον πρωθυπουργό, ήδη από τις 19 Μαρτίου 2015.

Στην επιστολή αυτή, αναφερόμενος στο χρέος προς το ΔΝΤ, επισημαίνει ότι σε αυτό συμμετέχουν πρακτικά όλα τα κράτη του κόσμου και η άρνηση καταβολής «θα μας έφερνε de facto αντιμέτωπους όχι με τη Γερμανία, αλλά με τον πλανήτη ολόκληρο» και προσθέτει ότι «σε μια τέτοια περίπτωση θα μπορούσαν να μας επιβληθούν από τα κράτη κάθε είδους οικονομικά και άλλα αντίποινα, μετατρέποντας την Ελλάδα σε κάτι ελαφρώς χειρότερο από τη Ζιμπάμπουε».

Για το ενδεχόμενο εξόδου από την Ευρωζώνη, επισημαίνει ότι για να μπορεί ρεαλιστικά να επιτευχθεί, θα προϋπέθετε «να βρεθεί εξωτερικός χρηματοδότης για να διαθέσει περίπου 20 δισ. ευρώ για την αποπληρωμή του ΔΝΤ και τουλάχιστον άλλα τόσα για να αποκτήσει η Ελλάδα συναλλαγματικά διαθέσιμα, ώστε να υποστηριχθεί η ισοτιμία της νέας δραχμής». Διευκρινίζει, δε, ότι αυτά χρήματα μπορούν να διαθέσουν μόνο η Κίνα, οι ΗΠΑ, η Νορβηγία, η Ελβετία και η Γερμανία «και πάντως όχι η Ρωσία». Χωρίς την εξεύρεση κράτους - χρηματοδότη, η εκτύπωση δραχμών, αναφέρει ο κ. Χρυσόγονος, δεν θα βοηθούσε, καθώς το νέο νόμισμα δεν θα γινόταν αποδεκτό στις διεθνείς συναλλαγές στερώντας από τη χώρα τη δυνατότητα εισαγωγών, ενώ στο εσωτερικό θα άνθιζε η παραοικονομία με ευρώ, που έχουν αποσύρει οι πολίτες από τις τράπεζες. Προσθέτει, δε, ότι η αποχώρηση από την Ευρωζώνη θα προϋπέθετε είτε αποχώρηση από την Ε.Ε., είτε τροποποίηση της Συνθήκης της Ε.Ε., ώστε να προβλέπεται αυτό το ενδεχόμενο. Εχοντας αναλύσει τα σενάρια αυτά, καταλήγει στη διαπίστωση ότι «η ρήξη με τους δανειστές είναι μια ανέφικτη επιλογή και αν επιχειρηθεί, η κατάληξη θα είναι η χώρα να επιστρέψει στον μνημονιακό εγκλωβισμό υπό χειρότερους όρους».

Η δημοσιοποίηση της επιστολής από τον κ. Χρυσόγονο, παραμονές διεξαγωγής του δημοψηφίσματος και με τη συζήτηση για ενδεχόμενη έξοδο από το ευρώ να έχει φουντώσει, προκάλεσε την αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ και παρέμβαση προς τον ευρωβουλευτή, ο οποίος επανήλθε με διορθωτική δήλωση, στην οποία ανέφερε ότι εκφράζει προσωπικές απόψεις.

Ο ευρωβουλευτής

του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Χρυσόγονος έδωσε στη δημοσιότητα επιστολή του προς τον κ. Τσίπρα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece

© PressReader. All rights reserved.