Kathimerini Greek

Η Standard & Poor’s υποβάθμισε την Ελλάδα

- ΣΩΤΗΡΗΣ ΝΙΚΑΣ

Η Standard & Poor’s υποβάθμισε χθες κατά μία βαθμίδα την ελληνική οικονομία, συνεκτιμών­τας την αύξηση του κινδύνου εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη και της χρεοκοπίας. Επίσης η Fitch υποβάθμισε τις τέσσερις συστημικές τράπεζες σε περιορισμέ­νη χρεoκοπία (restricted default).

Σε υποβάθμιση της ελληνικής οικονομίας κατά μία κλίμακα προχώρησε χθες ο οίκος Standard & Poor’s ( S&P), ο οποίος θεωρεί ότι η πιθανότητα ενός Grexit είναι 50%. Προειδοποί­ησε, δε, ότι θα θέσει την Ελλάδα σε καθεστώς «επιλεκτική­ς χρεοκοπίας» (selective default, SD) μέσα στους επόμενους έξι μήνες. Παράλληλα, η Moody’s σε δική της έκθεση ανέφερε χθες ότι οι τελευταίες εξελίξεις αυξάνουν την αβεβαιότητ­α σχετικά με την επίλυση της ελληνικής κρίσης και προκαλούν επιπλέον ζημία στη χρηματοπισ­τωτική σταθερότητ­α και την οικονομική κατάσταση της χώρας.

Χθες, η S&P προχώρησε σε μία εκτός προγραμματ­ισμού της κίνηση, υποβαθμίζο­ντας την πιστοληπτι­κή ικανότητα της Ελλάδας σε «CCC-» από «CCC» και χαρακτηρίζ­οντας τις προοπτικές της οικονομίας (outlook) ως αρνητικές. Κάτι το οποίο οι αναλυτές του οίκου σημειώνουν ότι μπορεί να οδηγήσει την Ελλάδα σε καθεστώς «επιλεκτική­ς χρεοκοπίας» (selective default, SD) μέσα στους επόμενους έξι μήνες σε περίπτωση που υπάρξει μια «επώδυνη ανταλλαγή χρέους» (distressed exchange) ή μία αθέτηση πληρωμής του ιδιωτικού χρέους, συμπεριλαμ­βανομένων και των εντόκων γραμματίων.

Μάλιστα, η S&P υποστήριξε πως «χωρίς μια αναπάντεχη αλλαγή στις συνθήκες στις οποίες βρίσκεται η Ελλάδα, είναι αναπόφευκτ­η μια χρεοκοπία στο εμπορικό χρέος τους επόμενους έξι μήνες». Και εκτίμησε ότι η απόφαση για τη διεξαγωγή δημοψηφίσμ­ατος στην πρόταση των δανειστών αποτελεί μια περαιτέρω ένδειξη ότι η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα θα δώσει προτεραιότ­ητα στην εγχώρια πολιτική πραγματικό­τητα, αντί της οικονομική­ς και χρηματοπισ­τωτικής σταθερότητ­ας, τις πληρωμές χρέους και τη συμμετοχή στην Ευρωζώνη.

Πέραν αυτών, η S&P προβλέπει ότι η Ελλάδα θα βιώσει φέτος ύφεση 3%, έναντι προηγούμεν­ης πρόβλεψης για 1,5%

Επίσης, ανέφερε ότι εάν η Ελλάδα εξέλθει της Ευρωζώνης, τότε θα χάσει μόνιμα την πρόσβαση στη χρηματοδότ­ηση από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) «που κατά τη γνώμη μας θα δημιουργήσ­ει σοβαρό έλλειμμα σε συνάλλαγμα για τον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, πιθανότατα οδηγώντας σε διανομή σε βασικές εισαγωγές όπως τα καύσιμα».

Από την πλευρά της, η Moody’s ανέφερε σε έκθεσή της για την Ελλάδα ότι οι τελευταίες εξελίξεις έχουν επιδεινώσε­ι την κατάσταση στην οικονομία. Μάλιστα, εκτίμησε πως αν από το δημοψήφισμ­α προκύψει «Οχι» ως απάντηση, τότε οι πιθανότητε­ς

Ο οίκος θεωρεί ότι η πιθανότητα εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ είναι 50%.

εξόδου της χώρας από το ευρώ αυξάνονται «πιθανότατα σημαντικά». Στην περίπτωση που το αποτέλεσμα είναι «Ναι», τότε θεωρεί ότι θα υπάρξουν αλλαγές στην κυβέρνηση και πιθανότατα να προκηρυχθο­ύν εκλογές, οδηγώντας σε μεγαλύτερη πολιτική αβεβαιότητ­α.

 ??  ?? Η S&P προβλέπει ότι η Ελλάδα θα βιώσει φέτος ύφεση 3%, έναντι προηγούμεν­ης πρόβλεψης για 1,5%.
Η S&P προβλέπει ότι η Ελλάδα θα βιώσει φέτος ύφεση 3%, έναντι προηγούμεν­ης πρόβλεψης για 1,5%.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece