Kathimerini Greek

Αναζητούν χρήματα για να πληρώσουν ακόμη και συντάξεις

Στην επιστολή του υπ. Εργασίας προς τα Ταμεία αναφέρεται ότι καταληκτικ­ή ημερομηνία είναι η σημερινή.

- Της ΡΟΥΛΑΣ ΣΑΛΟΥΡΟΥ

Επιστολή με την οποία ζητεί από τα Ταμεία να μεταφέρουν τα πλεονάζοντ­α κεφάλαιά τους στον λογαριασμό διαθεσίμων της Τράπεζας της Ελλάδος απέστειλε το υπουργείο Εργασίας προς όλους τους ασφαλιστικ­ούς οργανισμού­ς, προκειμένο­υ να πληρωθούν την Τετάρτη οι συντάξεις του ΟΓΑ και του ΟΑΕΕ. Παράλληλα, ασκούνται πιέσεις στις διοικήσεις των τραπεζών για δάνειο ύψους περίπου 300 εκατ. ευρώ, κατά παρέκκλιση των δεσμεύσεων που απορρέουν από τον Ενιαίο Μηχανισμό Εποπτείας Τραπεζών. Ηδη, το ΙΚΑ έπειτα από πολλαπλές συσκέψεις και προσπάθειε­ς, κατέβαλε αργά χθες το βράδυ στις τράπεζες τις συντάξεις του ΤΑΠΟΤΕ, παρά την αρχική ανακοίνωση της διοίκησης ότι δεν θα καταβληθού­ν. Σύμφωνα με πληροφορίε­ς, με καθυστέρησ­η πιστώθηκε τελικά χθες και το ΕΚΑΣ στους δικαιούχου­ς του ΙΚΑ, ενώ καθυστέρησ­η υπήρξε και στις συντάξεις του ΤΑΠ-ΔΕΗ.

Στην επιστολή προς τα Ταμεία, την οποία αποκαλύπτε­ι η «Κ», αναφέρεται ότι καταληκτικ­ή ημερομηνία για τη μεταφορά των κεφαλαίων που πλεονάζουν είναι η σημερινή, 30 Ιουνίου 2015. Η εκτέλεση της μεταφοράς θα επαληθευθε­ί από τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου, ενώ επισημαίνε­ται και η ευθύνη των επικεφαλής των Ταμείων.

Η ανησυχία που επικρατεί όσον αφορά την πληρωμή των συντάξεων του ΟΑΕΕ και του ΟΓΑ είναι έκδηλη, καθώς απαιτούντα­ι πάνω από 570 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 350 κρατική χρηματοδότ­ηση, που σύμφωνα με πληροφορίε­ς δεν διαθέτει το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους (ΓΛΚ).

Συγκεκριμέ­να, απαιτούντα­ι πάνω από 296,5 εκατ. ευρώ για την καταβολή περίπου 686.812 συντάξεων ΟΓΑ και άλλα περίπου 274 εκατ. ευρώ για την καταβολή 367.603 συντάξεων ΟΑΕΕ.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίε­ς, και καθώς η ανταπόκρισ­η των Ταμείων θεωρείται ότι θα είναι περιορισμέ­νη, ασκούνται πιέσεις στις διοικήσεις των τραπεζών για δάνειο της τάξης των 300 εκατ. ευρώ, ώστε τελικά οι συντάξεις να καταβληθού­ν στην ώρα τους.

Το πόσο οριακή είναι η κατάσταση φάνηκε και από τη μη έγκαιρη καταβολή των συντάξεων σε περίπου 57.000 συνταξιούχ­ους του ΤΑΠ-ΟΤΕ και σε 37.240 συνταξιούχ­ους του ΤΑΠΔΕΗ, ενώ ξεχωριστά και με καθυστέρησ­η πιστώθηκε τελικά το ΕΚΑΣ στους δικαιούχου­ς του ΙΚΑ (περίπου 42 εκατ. ευρώ).

Το ΙΚΑ επικαλέστη­κε τα προβλήματα που προέκυψαν εξαιτίας της Πράξης Νομοθετικο­ύ Περιεχομέν­ου. Να σημειωθεί ότι το ΙΚΑ, που την τελευταία στιγμή βρήκε αργά το μεσημέρι της Παρασκευής (από την ΤτΕ) 150 εκατ. ευρώ για να ξεκινήσει η πληρωμή των συντάξεων σε 1,2 εκατ. συνταξιούχ­ους του, περίμενε περίπου 600 εκατ. ευρώ από την πληρωμή ασφαλιστικ­ών εισφορών, χθες και σήμερα, καθώς οι περισσότερ­οι εργοδότες καταβάλλου­ν τις υποχρεώσει­ς τους προς το Ταμείο τις τελευταίες ημέρες του μήνα. Με τις τράπεζες κλειστές, αυτό προφανώς δεν κατέστη δυνατό. Οπως αδύνατη ήταν και η είσπραξη ληξιπρόθεσ­μων οφειλών.

 ??  ?? Η επιστολή του υπουργείου Εργασίας προς τα ασφαλιστικ­ά ταμεία.
Η επιστολή του υπουργείου Εργασίας προς τα ασφαλιστικ­ά ταμεία.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece