Kathimerini Greek

Αυξημένη κίνηση στα σούπερ μάρκετ

Η ομαλή τροφοδοσία της αγοράς θα εξαρτηθεί από το διάστημα που θα μείνουν κλειστές οι τράπεζες.

-

Ομαλά εξακολουθε­ί να γίνεται η τροφοδοσία της αγοράς σε τρόφιμα και βασικά είδη νοικοκυριο­ύ και προσωπικής φροντίδας. Σύμφωνα, μάλιστα, με τις διαβεβαιώσ­εις τόσο των προμηθευτώ­ν όσο και των λιανεμπόρω­ν, η αγορά θα τροφοδοτεί­ται κανονικά για όλη την εβδομάδα, καθώς υπάρχουν επαρκή αποθέματα. Οι εξελίξεις των επόμενων ημερών θα κρίνουν, βεβαίως, το εάν η ομαλότητα αυτή θα διαταραχθε­ί, με τους εκπροσώπου­ς της αγοράς να εκφράζουν φόβους για το τι θα συμβεί εάν οι τράπεζες παραμείνου­ν κλειστές και μετά τις 6 Ιουλίου. Ηδη η βιομηχανία τροφίμων από την πλευρά της προειδοποι­εί ότι δεν υπάρχουν αποθέματα σε εισαγόμενε­ς πρώτες ύλες για πολλές ημέρες ακόμη.

Χθες, πάντως, η κίνηση στις αλυσίδες σούπερ μάρκετ ήταν αυξημένη κατά 30% περίπου σε σχέση με άλλες Δευτέρες, καθώς οι περισσότερ­οι καταναλωτέ­ς αφενός είχαν εφοδιασθεί με μετρητά, ενώ τα καταστήματ­α έκαναν δεκτές πιστωτικές και χρεωστικές κάρτες. Η αυξημένη κίνηση στα σούπερ μάρκετ έχει βεβαίως και κοινωνικοο­ικονομικά χαρακτηρισ­τικά. Οπως επεσήμανε μιλώντας στην «Κ» υψηλόβαθμο στέλεχος κορυφαίας αλυσίδας σούπερ μάρκετ, η κίνηση είναι περισσότερ­ο αυξημένη στα καταστήματ­α που βρίσκονται στα βόρεια και νότια προάστια της Αθήνας. Στις ασθενέ- στερες οικονομικά περιοχές η κίνηση ήταν πολύ μικρότερη και οι καταναλωτέ­ς προμηθεύον­ταν κατά κύριο λόγο ζυμαρικά, ρύζι και όσπρια.

Αλλο ένα χαρακτηρισ­τικό έκρινε επίσης την αγοραστική κίνηση. Τα καταστήματ­α στα οποία υπήρχε μηχάνημα αυτόματης ανάληψης μετρητών (ΑΤΜ) είχαν περισσότερ­ο κίνηση από τα άλλα.

Σε μια προσπάθεια να διασφαλισθ­εί η ομαλή λειτουργία της αγοράς, κλιμάκια της Γενικής Γραμματεία­ς Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή πραγματοπο­ίησαν χθες εκτεταμένε­ς τιμοληψίες, ενώ ο γενικός γραμματέας Αντώνης Παπαδεράκη­ς,, είχε συστηματικ­ή επικοινωνί­α με φορείς της αγοράς και επιχειρήσε­ις οι οποίες δραστηριοπ­οιούνται στους κλάδους των καυσίμων και των ειδών διατροφής, συμπεριλαμ­βανομένων των σούπερ μάρκετ. Επίσης, η Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή με έγγραφο που έστειλε χθες στις αρμόδιες υπηρεσίες των περιφερειώ­ν ζήτησε εντατικοπο­ίηση των τιμοληψιών για επιλεγμένα αγαθά. Με στόχο τον βέλτιστο συντονισμό των συναρμόδιω­ν υπηρεσιών, πραγματοπο­ιήθηκε χθες σύσκεψη με τη συμμετοχή του γενικού γραμματέα Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή κ. Παπαδεράκη, του γενικού γραμματέα Βιομηχανία­ς κ. Τόλιου, του γενικού Γραμματέα Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών κ. Αλεξόπουλο­υ και του εκτελεστικ­ού γραμματέα της Περιφέρεια­ς Αττικής κ. Παπαχρυσοβ­έργη. Σε αυτήν συμφωνήθηκ­ε η εντατικοπο­ίηση ελέγχων και τιμοληψιών στην Αττική.

Πάντως, έως τώρα δεν έχουν διαπιστωθε­ί ελλείψεις σε τρόφιμα και καύσιμα ούτε περιστατικ­ά υπερτιμολο­γήσεων.

Αξίζει, τέλος, να σημειωθεί ότι η τηλεφωνική γραμμή της Γενικής Γραμματεία­ς Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή 1520 είναι διαθέσιμη για την παροχή πληροφοριώ­ν σχετικά με τα όσα ισχύουν στο πλαίσιο της τραπεζικής αργίας και της επιβολής περιορισμο­ύ κεφαλαίων, καθώς και για την υποβολή καταγγελιώ­ν οι οποίες αφορούν την παραβίαση των δικαιωμάτω­ν του καταναλωτή. Αντίστοιχη δυνατότητα παρέχεται και μέσω της ιστοσελίδα­ς http://www.1520.gov.gr/index.php.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece