Αυξημένη κίνηση στα σούπερ μάρκετ

Η ομαλή τροφοδοσία της αγοράς θα εξαρτηθεί από το διάστημα που θα μείνουν κλειστές οι τράπεζες.

Kathimerini Greek - - ΤΟ ΘΕΜΑ -

Ομαλά εξακολουθεί να γίνεται η τροφοδοσία της αγοράς σε τρόφιμα και βασικά είδη νοικοκυριού και προσωπικής φροντίδας. Σύμφωνα, μάλιστα, με τις διαβεβαιώσεις τόσο των προμηθευτών όσο και των λιανεμπόρων, η αγορά θα τροφοδοτείται κανονικά για όλη την εβδομάδα, καθώς υπάρχουν επαρκή αποθέματα. Οι εξελίξεις των επόμενων ημερών θα κρίνουν, βεβαίως, το εάν η ομαλότητα αυτή θα διαταραχθεί, με τους εκπροσώπους της αγοράς να εκφράζουν φόβους για το τι θα συμβεί εάν οι τράπεζες παραμείνουν κλειστές και μετά τις 6 Ιουλίου. Ηδη η βιομηχανία τροφίμων από την πλευρά της προειδοποιεί ότι δεν υπάρχουν αποθέματα σε εισαγόμενες πρώτες ύλες για πολλές ημέρες ακόμη.

Χθες, πάντως, η κίνηση στις αλυσίδες σούπερ μάρκετ ήταν αυξημένη κατά 30% περίπου σε σχέση με άλλες Δευτέρες, καθώς οι περισσότεροι καταναλωτές αφενός είχαν εφοδιασθεί με μετρητά, ενώ τα καταστήματα έκαναν δεκτές πιστωτικές και χρεωστικές κάρτες. Η αυξημένη κίνηση στα σούπερ μάρκετ έχει βεβαίως και κοινωνικοοικονομικά χαρακτηριστικά. Οπως επεσήμανε μιλώντας στην «Κ» υψηλόβαθμο στέλεχος κορυφαίας αλυσίδας σούπερ μάρκετ, η κίνηση είναι περισσότερο αυξημένη στα καταστήματα που βρίσκονται στα βόρεια και νότια προάστια της Αθήνας. Στις ασθενέ- στερες οικονομικά περιοχές η κίνηση ήταν πολύ μικρότερη και οι καταναλωτές προμηθεύονταν κατά κύριο λόγο ζυμαρικά, ρύζι και όσπρια.

Αλλο ένα χαρακτηριστικό έκρινε επίσης την αγοραστική κίνηση. Τα καταστήματα στα οποία υπήρχε μηχάνημα αυτόματης ανάληψης μετρητών (ΑΤΜ) είχαν περισσότερο κίνηση από τα άλλα.

Σε μια προσπάθεια να διασφαλισθεί η ομαλή λειτουργία της αγοράς, κλιμάκια της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή πραγματοποίησαν χθες εκτεταμένες τιμοληψίες, ενώ ο γενικός γραμματέας Αντώνης Παπαδεράκης,, είχε συστηματική επικοινωνία με φορείς της αγοράς και επιχειρήσεις οι οποίες δραστηριοποιούνται στους κλάδους των καυσίμων και των ειδών διατροφής, συμπεριλαμβανομένων των σούπερ μάρκετ. Επίσης, η Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή με έγγραφο που έστειλε χθες στις αρμόδιες υπηρεσίες των περιφερειών ζήτησε εντατικοποίηση των τιμοληψιών για επιλεγμένα αγαθά. Με στόχο τον βέλτιστο συντονισμό των συναρμόδιων υπηρεσιών, πραγματοποιήθηκε χθες σύσκεψη με τη συμμετοχή του γενικού γραμματέα Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή κ. Παπαδεράκη, του γενικού γραμματέα Βιομηχανίας κ. Τόλιου, του γενικού Γραμματέα Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών κ. Αλεξόπουλου και του εκτελεστικού γραμματέα της Περιφέρειας Αττικής κ. Παπαχρυσοβέργη. Σε αυτήν συμφωνήθηκε η εντατικοποίηση ελέγχων και τιμοληψιών στην Αττική.

Πάντως, έως τώρα δεν έχουν διαπιστωθεί ελλείψεις σε τρόφιμα και καύσιμα ούτε περιστατικά υπερτιμολογήσεων.

Αξίζει, τέλος, να σημειωθεί ότι η τηλεφωνική γραμμή της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή 1520 είναι διαθέσιμη για την παροχή πληροφοριών σχετικά με τα όσα ισχύουν στο πλαίσιο της τραπεζικής αργίας και της επιβολής περιορισμού κεφαλαίων, καθώς και για την υποβολή καταγγελιών οι οποίες αφορούν την παραβίαση των δικαιωμάτων του καταναλωτή. Αντίστοιχη δυνατότητα παρέχεται και μέσω της ιστοσελίδας http://www.1520.gov.gr/index.php.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece

© PressReader. All rights reserved.