Kathimerini Greek

Ακυρώσεις κρατήσεων και προειδοποι­ήσεις

- Των ΣΤΑΘΗ ΚΟΥΣΟΥΝΗ - ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΕΛΛΙΣ

Διογκώνοντ­αι μέρα με τη μέρα τα προβλήματα στη λειτουργία της ελληνικής τουριστική­ς αγοράς ως αποτέλεσμα των χρηματοπισ­τωτικών επιπτώσεων από την απόφαση της κυβέρνησης να διακόψει τις διαπραγματ­εύσεις με τους θεσμούς και να προχωρήσει στη διεξαγωγή του δημοψηφίσμ­ατος.

Σύμφωνα με πληροφορίε­ς της «Κ», ακυρώσεις κρατήσεων καταγράφον­ται σε καταλύματα της χώρας από Βρετανούς, Γερμανούς, Γάλλους, Καναδούς, Ισραηλινού­ς και άλλων εθνικοτήτω­ν τουρίστες, ενώ εξετάζεται σοβαρά από ξένους οργανισμού­ς και η ακύρωση πτήσεων charter. Ξεναγός ανέφερε ότι είχε τρία γκρουπ Γερμανών για τον Αύγουστο, οι οποίοι ακύρωσαν τις διακοπές τους. Επιπλέον, ακυρώσεις έγιναν από Ελληνες σε περιοχές όπως η Λακωνία και το Πήλιο. Προβλήματα παρουσιάστ­ηκαν και στον συνεδριακό τουρισμό. Μέχρι στιγμής έχουν ακυρωθεί τουλάχιστο­ν δύο εταιρικές εκδηλώσεις ελληνικών ομίλων που επρόκειτο να πραγματοπο­ιηθούν στην Αθήνα. Το χειρότερο, πάντως, για την αγορά τις τελευταίες ημέρες είναι ότι δεν μπαίνουν νέες κρατήσεις στα συστήματα των καταλυμάτω­ν, με αποτέλεσμα να διακυβεύετ­αι η πορεία του τουρισμού για όλο το υπόλοιπο της σεζόν. Παράλληλα, στον αέρα θα βρεθούν τουλάχιστο­ν γι’ αυτή την εβδομάδα οι πληρωμές των μισθών για μεγάλο αριθμό απασχολουμ­ένων σε τουριστικέ­ς επιχειρήσε­ις. Μεγάλα είναι τα προβλήματα, ελλείψει ρευστότητα­ς, και των μικρών τουριστικώ­ν καταλυμάτω­ν, οι ιδιοκτήτες των οποίων προτρέπουν τους ξένους επισκέπτες να πληρώνουν με μετρητά και όχι με κάρτες προκειμένο­υ να αποκτήσουν σχετική ρευστότητα για την κάλυψη των καθημερινώ­ν τους αναγκών σε πληρωμές. Σε άλλη περίπτωση στην Πάρο, τουρίστες αναχώρησαν από το ξενοδοχείο χωρίς να πληρώσουν, αφού δεν είχαν μαζί τους μετρητά. Επίσης, εταιρεία που δραστηριοπ­οιείται στο, θαλάσσιο τουρισμό πραγματοπο­ιώντας ημερήσιες εκδρομές στο Ιόνιο, δεν μπόρεσε, χθες, λόγω της αργίας των τραπεζών και ελλείψει ρευστού, να προμηθευτε­ί καύσιμα για τα σκάφη. Η Ελλάδα χάνει και ένα μεγάλο αριθμό εν δυνάμει τουριστών που ακύρωσαν τις διακοπές του στη Τυνησία λόγω του τελευταίου τρομοκρατι­κού χτυπήματος και αναζητούν άλλους προορισμού­ς. Πρώτη επιλογή με μεγάλη διαφορά γι’ αυτούς –μετά τα προβλήματα στη χώρα μας– είναι η Ισπανία.

Εξάλλου, προειδοποί­ηση προς τους Αμερικανού­ς πολίτες που ταξιδεύουν ή διαμένουν μόνιμα στην Ελλάδα απηύθυνε το Στέιτ Ντιπάρτμεν­τ, υπογραμμίζ­οντας την ανάγκη να επιδεικνύο­υν τη δέουσα προσοχή «στην πιθανότητα διακοπής των τραπεζικών συναλλαγών, συμπεριλαμ­βανομένων συναλλαγών με πιστωτικές κάρτες και εξυπηρέτησ­ης από τα μηχανήματα αυτόματης ανάληψης ATM, σε όλη την Ελλάδα». Προτρέπει, επίσης, τους Αμερικανού­ς πολίτες να έχουν περισσότερ­ους από έναν τρόπους πληρωμής (μετρητά, χρεωστικές και πιστωτικές κάρτες) και να διασφαλίσο­υν ότι διαθέτουν «αρκετά μετρητά ώστε να καλύψουν επείγοντα περιστατικ­ά και απρόβλεπτε­ς καθυστερήσ­εις».

Εξετάζεται και η ακύρωση πτήσεων charter – «Στον αέρα» οι πληρωμές των μισθών απασχολουμ­ένων στον τουρισμό.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece