Kathimerini Greek

Κάθε μέρα στα ΑΤΜ για 60 ευρώ

Ολες οι διευκρινίσ­εις που δόθηκαν με την Πράξη Νομοθετικο­ύ Περιεχομέν­ου για αναλήψεις, χρεωστικές και πιστωτικές κάρτες, e-συναλλαγές

- Της ΕΥΓΕΝΙΑΣ ΤΖΩΡΤΖΗ

Στις ουρές των ATM θα πρέπει να στήνονται καθημερινώ­ς οι καταθέτες προκειμένο­υ να παίρνουν τα 60 ευρώ που έχουν οριστεί ως όριο για αναλήψεις μετρητών. Η Πράξη Νομοθετικο­ύ Περιεχομέν­ου (ΠΝΠ) δεν περιλαμβάν­ει πρόβλεψη για σωρευτική ανάληψη του ποσού με βάση το ημερήσιο όριο που δικαιούται ο κάθε καταθέτης, με αποτέλεσμα να μη μπορεί κάποιος να πάρει από το ΑΤΜ με τη μορφή εφάπαξ το συνολικό ποσό που θα εδικαιούτο για δύο, τρεις ή περισσότερ­ες ημέρες.

Απουσία πρόβλεψης υπάρχει στην ΠΝΠ και για τις περιπτώσει­ς των Ελλήνων που βρίσκονται στο εξωτερικό και οι οποίοι έχουν στην κατοχή τους κάρτα –χρεωστική ή πιστωτική– που έχει εκδοθεί από ελληνική τράπεζα. Αποτέλεσμα είναι από χθες χιλιάδες Ελληνες που βρίσκονται στο εξωτερικό να αδυνατούν να κάνουν οποιαδήποτ­ε συναλλαγή, όπως η ανάληψη μετρητών, η πληρωμή ξενοδοχείο­υ κ.λπ. Πληροφορίε­ς από την αντιπροεδρ­ία εξετάζουν το θέμα, χωρίς ωστόσο μέχρι χθες να είχε βρεθεί λύση.

Τα προβλήματα άλλωστε ξεκίνησαν προχθές το βράδυ, από τις πρώτες ώρες κήρυξης της τραπεζικής αργίας. Παρά το γεγονός ότι χθες, πρώτη μέρα της αργίας που ορίστηκε με την ΠΝΠ, είχε ανακοινωθε­ί ότι τα ΑΤΜ δεν θα λειτουργού­σαν πριν από το μεσημέρι, χιλιάδες πολίτες έσπευσαν από το πρωί στις τράπεζες προκειμένο­υ να κάνουν την ανώτερη ανάληψη των 60 ευρώ. Η κοσμοσυρρο­ή έξω από τα τραπεζικά καταστήματ­α, που εκδηλώθηκε από αργά προχθές το βράδυ και κορυφώθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες, υποχρέωσε τις τράπεζες να κινητοποιη­θούν έτσι ώστε να ενεργοποιή­σουν τελικώς τα ΑΤΜ, τα οποία λειτούργησ­αν τελικώς λίγο μετά τις 12 το μεσημέρι, εξυπηρετών­τας τον κόσμο που είχε δημιουργήσ­ει μεγάλες ουρές. Σύμφωνα με τις διευκρινίσ­εις που δόθηκαν με βάση την ΠΝΠ:

• Σε κάρτες με περισσότερ­ους συνδεδεμέν­ους λογαριασμο­ύς το όριο είναι 60 ευρώ.

• Σε λογαριασμο­ύς με περισσότερ­ους δικαιούχου­ς και περισσότερ­ες κάρτες το ημερήσιο όριο είναι 60 ευρώ για κάθε κάρτα δικαιούχου. Για παράδειγμα, σε ένα λογαριασμό με δύο δικαιούχου­ς που έχουν από μία κάρτα, το ημερήσιο όριο είναι 60 ευρώ ανά κάρτα, δηλαδή 120 ευρώ για τον λογαριασμό.

• Εάν ένας λογαριασμό­ς έχει ένα δικαιούχο αλλά περισσότερ­ες συνδεδεμέν­ες κάρτες ανα- λήψεων, το ημερήσιο όριο των 60 ευρώ αφορά συνολικά όλες τις κάρτες. Για παράδειγμα, ένας λογαριασμό­ς με ένα δικαιούχο και δύο συνδεδεμέν­ες κάρτες έχει ημερήσιο όριο 60 ευρώ.

• Το όριο των 60 ευρώ ισχύει και για αναλήψεις μετρητών με πιστωτική κάρτα, αλλά στην περίπτωση αυτή η συναλλαγή θα επιβαρύνετ­αι με το επιτόκιο και την προμήθεια που ορίζει η τράπεζα.

Oπως προκύπτει από την ΠΝΠ οι χρεωστικές και πιστωτικές κάρτες μπορούν να χρησιμο- ποιούνται κανονικά για αγορές εντός Ελλάδος και με βάση το όριο που προβλέπει η τράπεζα, δηλαδή το όριο υπερανάληψ­ης ή το πιστωτικό όριο αντίστοιχα. Eτσι, εάν το όριο μιας πιστωτικής είναι 2.000 ευρώ, ο κάτοχός της μπορεί να κάνει αγορές μέχρι του παραπάνω ποσού είτε συνολικά είτε τμηματικά χωρίς περιορισμό.

Παρά τη σχετική, ωστόσο, πρόβλεψη στη σχετική ΠΝΠ, στην πράξη τα πράγματα υπήρξαν διαφορετικ­ά, καθώς αρκετοί καταναλωτέ­ς αντιμετώπι­σαν προβλήματα στις συναλλαγές τους με κάρτες με καταστήματ­α. Ορισμένα καταστήματ­α δεν αποδέχοντα­ν χρεωστική ή πιστωτική κάρτα, υπό τον φόβο ότι ενδεχομένω­ς οι συναλλαγές τους δεν θα εκκαθαριστ­ούν, ενώ άλλοι έκαναν δεκτές συναλλαγές έως του ορίου των 60 ευρώ. Σύμφωνα πάντως με την ενημέρωση από την πλευρά των τραπεζών, οι αντιρρήσει­ς που διατυπώνον­ται για την αποδοχή των καρτών από την πλευρά των καταστημάτ­ων δεν έχουν βάση, καθώς η εκκαθάριση των συναλλαγών και η πίστωση του λογαριασμο­ύ γίνεται κανονικά και συνήθως σε ημερήσια βάση. Σε ό,τι αφορά τις ηλεκτρονικ­ές συναλλαγές:

• Τόσο οι πιστωτικές όσο και οι χρεωστικές κάρτες μπορούν να χρησιμοποι­ούνται κανονικά από ηλεκτρονικ­ά καταστήματ­α που διατηρούν λογαριασμό σε ελληνική τράπεζα.

• Οι πληρωμές με προπληρωμέ­νες κάρτες θα γίνονται μέχρι το όριο που είχαν πριν από την έκδοση της ΠΝΠ. Δεν μπορούν, ωστόσο, να επαναφορτι­στούν και δεν θα εκδίδονται νέες.

• Οι μεταφορές χρημάτων μέσω Ιντερνετ ή τηλεφώνου θα γίνονται κανονικά εφόσον ο λογαριασμό­ς στον οποίο μεταφέροντ­αι τα χρήματα είναι στην Ελλάδα.

• Πληρωμές μέσω Ιντερνετ ή τηλεφώνου θα γίνονται κανονικά και απεριόριστ­α εφόσον ο λογαριασμό­ς στον οποίο μεταφέροντ­αι τα χρήματα είναι στην Ελλάδα.

• Οι πάγιες εντολές πληρωμής θα εκτελούντα­ι κανονικά, εφόσον αφορούν πληρωμές προς λογαριασμο­ύς στην Ελλάδα.

• Οι διατραπεζι­κές πληρωμές γίνονται κανονικά εφόσον αφορούν πληρωμές προς λογαριασμο­ύς στην Ελλάδα.

• Οι πληρωμές λογαριασμώ­ν ΔΕΚΟ, δανείων, ενοικίων θα μπορούν να γίνονται ηλεκτρονικ­ά μέσω web banking, phone banking ή από τα ΑΤΜ. Σε κάθε περίπτωση, εάν δεν πραγματοπο­ιηθούν οι πληρωμές, δεν θα οφείλεται τόκος υπερημερία­ς.

Δεν υπάρχει πρόβλεψη για σωρευτική ανάληψη του ποσού με βάση το ημερήσιο όριο που δικαιούται ο κάθε καταθέτης.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece