Κάθε μέρα στα ΑΤΜ για 60 ευρώ

Ολες οι διευκρινίσεις που δόθηκαν με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για αναλήψεις, χρεωστικές και πιστωτικές κάρτες, e-συναλλαγές

Kathimerini Greek - - ΤΟ ΘΕΜΑ - Της ΕΥΓΕΝΙΑΣ ΤΖΩΡΤΖΗ

Στις ουρές των ATM θα πρέπει να στήνονται καθημερινώς οι καταθέτες προκειμένου να παίρνουν τα 60 ευρώ που έχουν οριστεί ως όριο για αναλήψεις μετρητών. Η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ) δεν περιλαμβάνει πρόβλεψη για σωρευτική ανάληψη του ποσού με βάση το ημερήσιο όριο που δικαιούται ο κάθε καταθέτης, με αποτέλεσμα να μη μπορεί κάποιος να πάρει από το ΑΤΜ με τη μορφή εφάπαξ το συνολικό ποσό που θα εδικαιούτο για δύο, τρεις ή περισσότερες ημέρες.

Απουσία πρόβλεψης υπάρχει στην ΠΝΠ και για τις περιπτώσεις των Ελλήνων που βρίσκονται στο εξωτερικό και οι οποίοι έχουν στην κατοχή τους κάρτα –χρεωστική ή πιστωτική– που έχει εκδοθεί από ελληνική τράπεζα. Αποτέλεσμα είναι από χθες χιλιάδες Ελληνες που βρίσκονται στο εξωτερικό να αδυνατούν να κάνουν οποιαδήποτε συναλλαγή, όπως η ανάληψη μετρητών, η πληρωμή ξενοδοχείου κ.λπ. Πληροφορίες από την αντιπροεδρία εξετάζουν το θέμα, χωρίς ωστόσο μέχρι χθες να είχε βρεθεί λύση.

Τα προβλήματα άλλωστε ξεκίνησαν προχθές το βράδυ, από τις πρώτες ώρες κήρυξης της τραπεζικής αργίας. Παρά το γεγονός ότι χθες, πρώτη μέρα της αργίας που ορίστηκε με την ΠΝΠ, είχε ανακοινωθεί ότι τα ΑΤΜ δεν θα λειτουργούσαν πριν από το μεσημέρι, χιλιάδες πολίτες έσπευσαν από το πρωί στις τράπεζες προκειμένου να κάνουν την ανώτερη ανάληψη των 60 ευρώ. Η κοσμοσυρροή έξω από τα τραπεζικά καταστήματα, που εκδηλώθηκε από αργά προχθές το βράδυ και κορυφώθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες, υποχρέωσε τις τράπεζες να κινητοποιηθούν έτσι ώστε να ενεργοποιήσουν τελικώς τα ΑΤΜ, τα οποία λειτούργησαν τελικώς λίγο μετά τις 12 το μεσημέρι, εξυπηρετώντας τον κόσμο που είχε δημιουργήσει μεγάλες ουρές. Σύμφωνα με τις διευκρινίσεις που δόθηκαν με βάση την ΠΝΠ:

• Σε κάρτες με περισσότερους συνδεδεμένους λογαριασμούς το όριο είναι 60 ευρώ.

• Σε λογαριασμούς με περισσότερους δικαιούχους και περισσότερες κάρτες το ημερήσιο όριο είναι 60 ευρώ για κάθε κάρτα δικαιούχου. Για παράδειγμα, σε ένα λογαριασμό με δύο δικαιούχους που έχουν από μία κάρτα, το ημερήσιο όριο είναι 60 ευρώ ανά κάρτα, δηλαδή 120 ευρώ για τον λογαριασμό.

• Εάν ένας λογαριασμός έχει ένα δικαιούχο αλλά περισσότερες συνδεδεμένες κάρτες ανα- λήψεων, το ημερήσιο όριο των 60 ευρώ αφορά συνολικά όλες τις κάρτες. Για παράδειγμα, ένας λογαριασμός με ένα δικαιούχο και δύο συνδεδεμένες κάρτες έχει ημερήσιο όριο 60 ευρώ.

• Το όριο των 60 ευρώ ισχύει και για αναλήψεις μετρητών με πιστωτική κάρτα, αλλά στην περίπτωση αυτή η συναλλαγή θα επιβαρύνεται με το επιτόκιο και την προμήθεια που ορίζει η τράπεζα.

Oπως προκύπτει από την ΠΝΠ οι χρεωστικές και πιστωτικές κάρτες μπορούν να χρησιμο- ποιούνται κανονικά για αγορές εντός Ελλάδος και με βάση το όριο που προβλέπει η τράπεζα, δηλαδή το όριο υπερανάληψης ή το πιστωτικό όριο αντίστοιχα. Eτσι, εάν το όριο μιας πιστωτικής είναι 2.000 ευρώ, ο κάτοχός της μπορεί να κάνει αγορές μέχρι του παραπάνω ποσού είτε συνολικά είτε τμηματικά χωρίς περιορισμό.

Παρά τη σχετική, ωστόσο, πρόβλεψη στη σχετική ΠΝΠ, στην πράξη τα πράγματα υπήρξαν διαφορετικά, καθώς αρκετοί καταναλωτές αντιμετώπισαν προβλήματα στις συναλλαγές τους με κάρτες με καταστήματα. Ορισμένα καταστήματα δεν αποδέχονταν χρεωστική ή πιστωτική κάρτα, υπό τον φόβο ότι ενδεχομένως οι συναλλαγές τους δεν θα εκκαθαριστούν, ενώ άλλοι έκαναν δεκτές συναλλαγές έως του ορίου των 60 ευρώ. Σύμφωνα πάντως με την ενημέρωση από την πλευρά των τραπεζών, οι αντιρρήσεις που διατυπώνονται για την αποδοχή των καρτών από την πλευρά των καταστημάτων δεν έχουν βάση, καθώς η εκκαθάριση των συναλλαγών και η πίστωση του λογαριασμού γίνεται κανονικά και συνήθως σε ημερήσια βάση. Σε ό,τι αφορά τις ηλεκτρονικές συναλλαγές:

• Τόσο οι πιστωτικές όσο και οι χρεωστικές κάρτες μπορούν να χρησιμοποιούνται κανονικά από ηλεκτρονικά καταστήματα που διατηρούν λογαριασμό σε ελληνική τράπεζα.

• Οι πληρωμές με προπληρωμένες κάρτες θα γίνονται μέχρι το όριο που είχαν πριν από την έκδοση της ΠΝΠ. Δεν μπορούν, ωστόσο, να επαναφορτιστούν και δεν θα εκδίδονται νέες.

• Οι μεταφορές χρημάτων μέσω Ιντερνετ ή τηλεφώνου θα γίνονται κανονικά εφόσον ο λογαριασμός στον οποίο μεταφέρονται τα χρήματα είναι στην Ελλάδα.

• Πληρωμές μέσω Ιντερνετ ή τηλεφώνου θα γίνονται κανονικά και απεριόριστα εφόσον ο λογαριασμός στον οποίο μεταφέρονται τα χρήματα είναι στην Ελλάδα.

• Οι πάγιες εντολές πληρωμής θα εκτελούνται κανονικά, εφόσον αφορούν πληρωμές προς λογαριασμούς στην Ελλάδα.

• Οι διατραπεζικές πληρωμές γίνονται κανονικά εφόσον αφορούν πληρωμές προς λογαριασμούς στην Ελλάδα.

• Οι πληρωμές λογαριασμών ΔΕΚΟ, δανείων, ενοικίων θα μπορούν να γίνονται ηλεκτρονικά μέσω web banking, phone banking ή από τα ΑΤΜ. Σε κάθε περίπτωση, εάν δεν πραγματοποιηθούν οι πληρωμές, δεν θα οφείλεται τόκος υπερημερίας.

Δεν υπάρχει πρόβλεψη για σωρευτική ανάληψη του ποσού με βάση το ημερήσιο όριο που δικαιούται ο κάθε καταθέτης.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece

© PressReader. All rights reserved.