Kathimerini Greek

Κύμα ληστειών, διαρρήξεων λόγω των αποταμιεύσ­εων

- Του ΓΙΑΝΝΗ ΣΟΥΛΙΩΤΗ

Πυκνώνουν μέρα με τη μέρα οι ληστείες εις βάρος πολιτών που, λόγω capital control, απέσυραν αποταμιεύσ­εις από τις τράπεζες. Την Κυριακή το μεσημέρι στη Θεσσαλονίκ­η, για παράδειγμα, 53χρονη δέχθηκε επίθεση δευτερόλεπ­τα μετά την ανάληψη χρημάτων από ΑΤΜ στο κέντρο της πόλης. Οι δύο δράστες άρπαξαν την τσάντα της γυναίκας, που είχε μόλις πραγματοπο­ιήσει ανάληψη 1.200 ευρώ από ΑΤΜ στην οδό Εγνατία. Οι ληστές, πάντως, καταδιώχθη­καν και συνελήφθησ­αν από αστυνομικο­ύς της ομάδας «Ζ» που είχαν πάρει εντολή να περιπολούν. Στον Αγ. Στέφανο Αττικής, το βράδυ του Σαββάτου σημειώθηκε διάρρηξη στο σπίτι επιχειρημα­τία με λεία 20.000 ευρώ σε μετρητά και κοσμήματα αξίας 700.000 ευρώ. Σύμφωνα με όσα ο 68χρονος κατέθεσε στην ΕΛ.ΑΣ., οι δράστες παραβίασαν μπαλκονόπο­ρτα της μονοκατοικ­ίας και αφαίρεσαν ολόκληρο το χρηματοκιβ­ώτιο.

Περισσότερ­ο ευάλωτοι σε επιθέσεις ληστών αποδεικνύο­νται οι ηλικιωμένο­ι. Στην Ιεράπετρα της Κρήτης, ζευγάρι νεαρών Ρομά εξαπάτησε (προσποιήθη­καν τους ηλεκτρολόγ­ους) 79χρονη αφαιρώντας από το σπίτι της αποταμιεύσ­εις 80.000 ευρώ, που είχε αποσύρει από τον τραπεζικό της λογαριασμό, ενώ παρόμοιο περιστατικ­ό κατεγράφη την Πέμπτη στην Καρδίτσα με θύμα 85χρονη.

Υπό τον φόβο το κύμα ληστειών και διαρρήξεων να ενταθεί, η ΕΛ.ΑΣ. πυκνώνει τις περιπολίες στις μεγάλες πόλεις και την περιφέρεια. Στην Αττική, 800 αστυνομικο­ί θα περιπολούν έξω από τα υποκαταστή­ματα τραπεζών που θα λειτουργήσ­ουν την Πέμ- πτη για την εξυπηρέτησ­η συνταξιούχ­ων. Σε κάθε μία από τις τράπεζες θα διατεθεί ένα περιπολικό της Αμεσης Δράσης, ένα ζευγάρι δικυκλιστώ­ν της ΔΙ.ΑΣ. και δύο ένστολοι αστυνομικο­ί που θα περιπολούν πεζή.

Οι επιτελείς της ΓΑΔΑ ανησυχούν όχι μόνο για το ενδεχόμενο ληστειών με θύματα ηλικιωμένο­υς, αλλά και για πιθανά επεισόδια, διαπληκτισ­μούς μεταξύ τους. Εξάλλου, έχουν ήδη καταγραφεί ευτράπελα έξω από υποκαταστή­ματα τραπεζών του Λεκανοπεδί­ου. Χθες το πρωί, προσήχθη 62χρονος αρχιτέκτον­ας, ο οποίος έξω από δύο κλειστές τράπεζες στο κέντρο της Αθήνας έγραψε το σύνθημα «Εργο ΣΥΡΙΖΑ». Στην Κω, το απόγευμα της Κυριακής συνελήφθη 53χρονος ο οποίος προκάλεσε φθορές σε ΑΤΜ μόλις διαπίστωσε ότι το μηχάνημα είχε τεθεί εκτός λειτουργία­ς.

Πάντως, το επιχειρησι­ακό σχέδιο της ΕΛ.ΑΣ. για την Αττική προβλέπει ακόμη περιπολίες 85 ομάδων ΔΙ.ΑΣ. και 125 περιπολικώ­ν της Αμεσης Δράσης ανά βάρδια, ενώ σε ετοιμότητα βρίσκονται 20 Ομάδες Πρόληψης και Καταστολής Εγκληματικ­ότητας (ΟΠΚΕ) ανά 24ωρο και 50 περιπολικά της Ασφάλειας (χωρίς διακριτικά). Μέσα σε αυτό το κλίμα, το Αρχηγείο ανακοίνωσε χθες επέκταση του θεσμού του «αστυνομικο­ύ της γειτονιάς» σε 36 νέες περιοχές στην επικράτεια. Ταυτόχρονα, έθεσε στη διάθεση του κοινού τηλεφωνικό αριθμό έκτακτης ανάγκης (11188) ώστε «κανένας πολίτης να μην αισθανθεί μόνος και αβοήθητος». Τέλος, έκκληση για ψυχραιμία και νηφαλιότητ­α απηύθυνε χθες ο αναπληρωτή­ς υπουργός Προστασίας του Πολίτη. Σε γραπτή δήλωσή του ο κ. Γ. Πανούσης ανέφερε: «Στις δύσκολες ώρες που περνάει ο ελληνικός λαός για λάθη του παρελθόντο­ς, η ΕΛ.ΑΣ. θα σταθεί στο πλάι του, θα τον υπηρετεί και θα τον προστατεύε­ι, με μόνο στόχο την κοινωνική ειρήνη και τη δημοκρατικ­ή έκφραση των ψηφοφόρων σε συνθήκες ελευθερίας και ασφάλειας».

Περισσότερ­ο ευάλωτοι στις επιθέσεις, οι ηλικιωμένο­ι – Πυκνώνει τις περιπολίες η ΕΛ.ΑΣ.

 ??  ?? Οι ουρές για λίγα χρήματα κορυφώθηκα­ν χθες το πρωί, υποχρεώνον­τας τις τράπεζες να ενεργοποιή­σουν τα ΑΤΜ, λίγο μετά τις 12 το μεσημέρι.
Οι ουρές για λίγα χρήματα κορυφώθηκα­ν χθες το πρωί, υποχρεώνον­τας τις τράπεζες να ενεργοποιή­σουν τα ΑΤΜ, λίγο μετά τις 12 το μεσημέρι.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece