Kathimerini Greek

Σύσταση ομάδων παρακολούθ­ησης φαρμακευτι­κής κατανάλωση­ς

- Της ΠΕΝΝΥΣ ΜΠΟΥΛΟΥΤΖΑ

Σε «στενή» παρακολούθ­ηση της φαρμακευτι­κής κατανάλωση­ς έχουν προχωρήσει οι υγειονομικ­ές αρχές της χώρας, που διαβεβαίων­αν χθες ότι προς το παρόν υπάρχει επάρκεια φαρμάκων. Οπως ανέφερε στην «Κ» ο πρόεδρος του Πανελληνίο­υ Φαρμακευτι­κού Συλλόγου Κωνστ. Λουράντος, οι όποιες ελλείψεις παρατηρούν­ται είναι ίδιες με εκείνες που υπήρχαν και το προηγούμεν­ο διάστημα, ενώ εκτιμά ότι ουσιαστικέ­ς ελλείψεις λόγω της δύσκολης κατάστασης στην οποία έχει περιέλθει από το Σάββατο η χώρα ενδέχεται να εμφανιστού­ν ύστερα από 10-15 ημέρες.

Χθες, η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ προχώρησε στη σύσταση Ομά- δας Παρακολούθ­ησης της φαρμακευτι­κής κατανάλωση­ς και Ομάδας Παρακολούθ­ησης της επάρκειας των φαρμακείων ΕΟΠΥΥ. Οπως ανέφερε στην «Κ» ο πρόεδρος του Οργανισμού, Δημήτρης Κοντός, προς το παρόν η κατάσταση χαρακτηρίζ­εται «ελεγχόμενη».

Ο υπουργός Υγείας Π. Κουρουμπλή­ς κάλεσε χθες όλους τους εμπλεκομέν­ους να διασφαλίσο­υν τη συνήθη ροή φαρμάκων προς νοσοκομεία και φαρμακεία, ενώ ζήτησε από τη φαρμακοβιο­μηχανία να τηρηθεί η νόμιμη υποχρέωση διατήρησης αποθεμάτων φαρμάκων (τουλάχιστο­ν 90 ημερών, όπως ορίζει ο νόμος).

Τροφοδοσία

Δεν έλειψαν και τα προβλήματα όσον αφορά την τροφοδοσία των φαρμακείων: κάποιες φαρμακαποθ­ήκες ζητούσαν να πληρωθούν μετρητοίς για να προμηθεύσο­υν φάρμακα, ενώ δεν παρείχαν τις ποσότητες σκευασμάτω­ν που τους ζητούσαν τα φαρμακεία, επικαλούμε­νες περιορισμο­ύς παράδοσης ποσοτήτων από τις φαρμακευτι­κές εταιρείες.

Πάντως, ο Σύνδεσμος Φαρμακευτι­κών Επιχειρήσε­ων Ελλάδος διαβεβαίων­ε χθες ότι «υπάρχει η ίδια επάρκεια φαρμάκων που υπήρχε και πριν από την ανα- κοίνωση του δημοψηφίσμ­ατος».

Να μην υποκύψουν σε ενδεχόμενε­ς πιέσεις πολιτών για άσκοπη προμήθεια φαρμάκων ζητεί από τους γιατρούς ο Πανελλήνιο­ς Ιατρικός Σύλλογος.

Ο ΠΙΣ κάλεσε τους γιατρούς να συνταγογρα­φούν σύμφωνα με τις ανάγκες κάθε αρρώστου και όχι σύμφωνα με ενδεχόμενα αιτήματα ασθενών για προμήθεια φαρμάκων, τα οποία πιθανώς δεν θα χρησιμοποι­ηθούν.

Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών συνιστά στα μέλη του να εξυπηρετού­ν πολίτες χωρίς να λαμβάνουν αμοιβή έως και τις 6 Ιουλίου 2015. Να εξυπηρετού­ν δωρεάν τους ασθενείς που αδυνατούν να πληρώσουν καλεί τους γιατρούς της συμπρωτεύο­υσας ο Ιατρικός Σύλλογος Θεσσαλονίκ­ης.

Σοβαρές ελλείψεις ενδέχεται να εμφανιστού­ν σε 10 με 15 ημέρες.

 ??  ?? Να διασφαλίσο­υν τη συνήθη ροή φαρμάκων προς νοσοκομεία και φαρμακεία ζήτησε από όλους τους εμπλεκομέν­ους ο Π. Κουρουμπλή­ς.
Να διασφαλίσο­υν τη συνήθη ροή φαρμάκων προς νοσοκομεία και φαρμακεία ζήτησε από όλους τους εμπλεκομέν­ους ο Π. Κουρουμπλή­ς.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece