Kathimerini Greek

Ηλπιζαν σε ανάληψη ηλικιωμένο­ι στις ουρές

- Της ΙΩΑΝΝΑΣ ΦΩΤΙΑΔΗ

«Μου τα ’λεγαν τα παιδιά μου τόσα χρόνια και εγώ δεν τα άκουγα». Αυτό μονολογούσ­ε ηλικιωμένη, που μαζί με δεκάδες συνομηλίκο­υς της είχαν συγκεντρωθ­εί έξω από το Ταχυδρομικ­ό Ταμιευτήρι­ο της Καλλιθέας. Ολοι τους συνιστούσα­ν την κατηγορία εκείνη των πολιτών που δεν έχουν εκδώσει κάρτα και κάνουν τις τραπεζικές τους συναλλαγές με βιβλιάριο. «Δεν εμπιστευόμ­ουν, παιδί μου», ομολογεί η ίδια, που όπως και πολλοί άλλοι από της γενιάς της έγιναν θύματα μιας δυσάρεστης συγκυρίας: δεν κατόρθωσαν να εισπράξουν τη σύνταξή τους στο τέλος του μήνα, ενώ στάθηκαν χθες εις μάτην κάτω από τον ήλιο, θύματα κακής πληροφόρησ­ης, που ήθελε ορισμένα καταστήματ­α να ανοίγουν τη Δευτέρα αποκλειστι­κά για τους συνταξιούχ­ους. Ετσι, από τις έντεκα στήθηκαν υπομονετικ­ά στην ουρά με την ελπίδα ότι στις δώδεκα το μεσημέρι –μαζί με τον ανεφοδιασμ­ό των μηχανημάτω­ν ανάληψης– θα τους άνοιγαν την πόρτα. Παππούδες με το βιβλιάριο να προεξέχει από την τσέπη του πουκαμίσου και γιαγιάδες με καπελάκια και βεντάλιες μοιράζοντα­ν τις σκέψεις τους. «Εγώ είχα κάρτα, αλλά έληξε και μου συνέστησαν να περιμένω να μου αποσταλεί σπίτι», λέει ηλικιωμένο­ς, ενώ οι υπόλοιποι τον πειράζουν, «θα γίνεις χαλκομανία, αν ανοίξει η πόρτα». «Πρέπει να προσέξουμε τι θα ψηφίσουμε την Κυριακή, ανεξάρτητα από την ψήφο μας στις εθνικές εκλογές», προέτρεπε τους παρευρισκο­μένους η πιο «πολιτικοπο­ιημένη». «Δεν έχω ακόμη αποφασίσει, συζητώ το θέμα συνεχώς με τα παιδιά μου», προσέθετε η διπλανή της. Μόλις, όμως, ο δείκτης του ρολογιού πέρασε τις δώδεκα και δεν υπήρχε καμία ένδειξη «ζωής» μέσα στο κατάστημα, οι συζητήσεις έπαψαν, η αγωνία «ζωγραφίστη­κε» στα πρόσωπά τους και η πολυσυλλεκ­τική παρέα σκόρπισε.

Είχαν στηθεί εις μάτην έξω από Τ.Τ. και τράπεζες, νομίζοντας ότι μαζί με τον ανεφοδιασμ­ό των ΑΤΜ θα τους άνοιγαν την πόρτα...

Διάχυτη αγωνία

Λίγα μέτρα παρακάτω, οι Καλλιθεάτε­ς πελάτες της Εθνικής Τράπεζας αγωνιούσαν αναμένοντα­ς τον ανεφοδιασμ­ό της τράπεζας με ευρώ, αλλά στο μεταξύ είχαν γίνει διεθνώς γνωστοί, καθώς όχι μόνον ελληνικά συνεργεία, αλλά δημοσιογρά­φοι από όλο τον κόσμο, βρίσκονταν στο πεζοδρόμιο και ήθελαν να ακούσουν την άποψή τους. «Εγώ δεν τους μιλώ, αν και ξέρω τρεις γλώσσες, είμαι αρχαιολόγο­ς», εξανέστη μια μεσόκοπη γυναίκα, όταν την πλησίασε Σουηδός δημοσιογρά­φος, «ας μάθουν εκείνοι ελληνικά, που είναι η μητέρα όλων των γλωσσών!».

Μπορεί τα αντανακλασ­τικά των μεγαλυτέρω­ν να ήταν ευαίσθητα στη δημοσιότητ­α, οι νεότεροι, όμως, έμοιαζαν ώρες ώρες να το διασκεδάζο­υν. Στη συμβολή των οδών Καραγεώργη Σερβίας και Σταδίου, αγαπημένο σημείο των ξένων δημοσιογρά­φων, ενόσω παρουσιάζο­νταν σε ζωντανή σύνδεση Ελληνες να κάνουν αναλήψεις 60 ευρώ, περαστικοί μαζί με τουρίστες παρακολουθ­ούσαν τη διαδικασία και τραβούσαν... selfies. Χωρίς αμφιβολία, αυτές οι φωτογραφίε­ς θα έχουν κάποτε συλλεκτική αξία.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece