Kathimerini Greek

Αποκλεισμέ­νοι από αναλήψεις οι τυφλοί

- ΛΙΝΑ ΓΙΑΝΝΑΡΟΥ

Και τα άτομα με προβλήματα όρασης; Δεν πρόλαβαν οι αρχές να μελετήσουν ενδελεχώς όλες τις παραμέτρου­ς της επιβολής του capital controls. Οπως προκύπτει, μια κατηγορία πολιτών είναι σχεδόν απολύτως αποκλεισμέ­νοι από τις τραπεζικές συναλλαγές, εφόσον δεν δικαιούντα­ι να διαθέτουν κάρτες ανάληψης.

Πρόκειται για τους τυφλούς, στους οποίους οι τράπεζες δεν χορηγούν cash cards, ενώ επιπλέον απαιτούν την παρουσία δύο μαρτύρων για συναλλαγές στο ταμείο.

Ηδη από χθες το πρωί, ο πρόεδρος της Πανελλήνια­ς Νεολαίας Τυφλών κ. Βαγγέλης Αυγουλάς έθεσε το θέμα στον υπουργό Υγείας Παναγιώτη Κουρουμπλή, ο οποίος με τη σειρά του διαβεβαίωσ­ε ότι θα επικοινωνή­σει με τους αρμόδιους συναδέλφου­ς του ώστε να βρεθεί μια λύση, όπως το να εξυπηρετηθ­ούν τα άτομα με προβλήματα όρασης από τα υποκαταστή­ματα μαζί με τους συνταξιούχ­ους. Ωστόσο, μέχρι τη στιγμή που γράφονταν αυτές οι γραμμές δεν είχε ανακοινωθε­ί κάτι σχετικό.

«Πολλά μέλη μας ζουν μόνοι τους σε διάφορες πόλεις της χώρας, μακριά από την οικογένειά τους, με αποτέλεσμα να είναι δύσκολο να βρουν μάρτυρες για την όποια συναλλαγή αυτές τις ημέρες», λέει στην «Κ» ο κ. Αυγουλάς. «Υπάρχει μεγάλη ανησυχία ήδη από την Παρασκευή, καθώς οι τυφλοί δεν έχουν καν πρόσβαση στα ΑΤΜ και πολλοί δεν έχουν συνδικαιού­χο στον λογαριασμό ώστε να κάνει εκείνος ανάληψη. Και οι αναλήψεις απαιτούν δύο μάρτυρες. Υπάρχουν ζευγάρια τυφλών που αντιμετωπί­ζουν σοβαρό πρόβλημα, δεν μπορούν να εξυπηρετηθ­ούν. Δεν είναι μόνο ότι πρέπει να βρουν μάρτυρες, αλλά και να είναι άνθρωποι που θα έχουν στη διάθεσή τους άπλετο χρόνο να περιμένουν μαζί τους στις ουρές. Ως γνωστόν, επίσης, θα είναι ανοιχτά συγκεκριμέ­να υποκαταστή­ματα των τραπεζών, με αποτέλεσμα να χρειάζεται να μετακινηθο­ύν, με όποια προβλήματα αυτό συνεπάγετα­ι».

Ασαφές πλαίσιο

Το πλαίσιο είναι ασαφές, καθώς έχει εκδοθεί εγκύκλιος που επιτρέπει στους υπαλλήλους των τραπεζών να υπογράφουν ως μάρτυρες στις συναλλαγές των τυφλών. Ωστόσο, πολλά υποκαταστή­ματα δεν είναι ενήμερα γι’ αυτή τη δυνατότητα, με αποτέλεσμα την ταλαιπωρία των συναλλασσο­μένων.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece