Αποκλεισμένοι από αναλήψεις οι τυφλοί

Kathimerini Greek - - ΤΟ ΘΕΜΑ - ΛΙΝΑ ΓΙΑΝΝΑΡΟΥ

Και τα άτομα με προβλήματα όρασης; Δεν πρόλαβαν οι αρχές να μελετήσουν ενδελεχώς όλες τις παραμέτρους της επιβολής του capital controls. Οπως προκύπτει, μια κατηγορία πολιτών είναι σχεδόν απολύτως αποκλεισμένοι από τις τραπεζικές συναλλαγές, εφόσον δεν δικαιούνται να διαθέτουν κάρτες ανάληψης.

Πρόκειται για τους τυφλούς, στους οποίους οι τράπεζες δεν χορηγούν cash cards, ενώ επιπλέον απαιτούν την παρουσία δύο μαρτύρων για συναλλαγές στο ταμείο.

Ηδη από χθες το πρωί, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Νεολαίας Τυφλών κ. Βαγγέλης Αυγουλάς έθεσε το θέμα στον υπουργό Υγείας Παναγιώτη Κουρουμπλή, ο οποίος με τη σειρά του διαβεβαίωσε ότι θα επικοινωνήσει με τους αρμόδιους συναδέλφους του ώστε να βρεθεί μια λύση, όπως το να εξυπηρετηθούν τα άτομα με προβλήματα όρασης από τα υποκαταστήματα μαζί με τους συνταξιούχους. Ωστόσο, μέχρι τη στιγμή που γράφονταν αυτές οι γραμμές δεν είχε ανακοινωθεί κάτι σχετικό.

«Πολλά μέλη μας ζουν μόνοι τους σε διάφορες πόλεις της χώρας, μακριά από την οικογένειά τους, με αποτέλεσμα να είναι δύσκολο να βρουν μάρτυρες για την όποια συναλλαγή αυτές τις ημέρες», λέει στην «Κ» ο κ. Αυγουλάς. «Υπάρχει μεγάλη ανησυχία ήδη από την Παρασκευή, καθώς οι τυφλοί δεν έχουν καν πρόσβαση στα ΑΤΜ και πολλοί δεν έχουν συνδικαιούχο στον λογαριασμό ώστε να κάνει εκείνος ανάληψη. Και οι αναλήψεις απαιτούν δύο μάρτυρες. Υπάρχουν ζευγάρια τυφλών που αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα, δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν. Δεν είναι μόνο ότι πρέπει να βρουν μάρτυρες, αλλά και να είναι άνθρωποι που θα έχουν στη διάθεσή τους άπλετο χρόνο να περιμένουν μαζί τους στις ουρές. Ως γνωστόν, επίσης, θα είναι ανοιχτά συγκεκριμένα υποκαταστήματα των τραπεζών, με αποτέλεσμα να χρειάζεται να μετακινηθούν, με όποια προβλήματα αυτό συνεπάγεται».

Ασαφές πλαίσιο

Το πλαίσιο είναι ασαφές, καθώς έχει εκδοθεί εγκύκλιος που επιτρέπει στους υπαλλήλους των τραπεζών να υπογράφουν ως μάρτυρες στις συναλλαγές των τυφλών. Ωστόσο, πολλά υποκαταστήματα δεν είναι ενήμερα γι’ αυτή τη δυνατότητα, με αποτέλεσμα την ταλαιπωρία των συναλλασσομένων.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece

© PressReader. All rights reserved.