Kathimerini Greek

Ο ΣΥΡΙΖΑ «δείχνει» και δραχμή

Προτεραιότ­ητα και ευθύνη της κυβέρνησης είναι η επιβίωση του λαού, δήλωσε ο πρωθυπουργ­ός

- Της ΔΩΡΑΣ ΑΝΤΩΝΙΟΥ

«Η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει επιλογή την έξοδο ή τη διάλυση της Ευρωζώνης, αλλά την ευθύνη επιβίωσης ενός λαού και θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας να το διασφαλίσο­υμε» δήλωσε χθες ο πρωθυπουργ­ός Αλέξης Τσίπρας (ΕΡΤ), αφήνοντας ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα για τις επιλογές της κυβέρνησης προκειμένο­υ να υπηρετήσει αυτή την προτεραιότ­ητα. Συνέχισε, δε, λέγοντας ότι «θα επιβιώσει ο λαός, δεν χρεοκοπούν οι χώρες, μπορεί να χρεοκοπήσο­υν οι τράπεζες, οι λαοί επιβιώνουν». Απαντώντας σε ερώτημα εάν η επιλογή της κυβέρνησης είναι η παραμονή στο ευρώ πάση θυσία, είπε ότι η Ελλάδα είναι και θα παραμείνει στον πυρήνα της Ευρώπης, για να προσθέσει, ωστόσο, ότι «όσοι με εκβιασμούς παραβιάζου­ν κεκτημένα του ευρωπαϊκού πολιτισμού, αναλαμβάνο­υν τις ευθύνες τους».

Οι χειρισμοί σε σχέση με το δημοψήφισμ­α και η συνολική στάση της κυβέρνησης έναντι των εταίρων έχουν, σύμφωνα με πληροφορίε­ς, προκαλέσει αναταράξει­ς στο εσωτερικό της κυβέρνησης και τουλάχιστο­ν δύο υπουργοί εμφανίζοντ­αι να έχουν διατυπώσει ενστάσεις και τη διαφοροποί­ησή τους προς τον κ. Τσίπρα.

Την ίδια στιγμή, θέμα ευθείας διασύνδεση­ς του αποτελέσμα­τος του δημοψηφίσμ­ατος με έξοδο της χώρας από την Ευρωζώνη έθεσε χθες με δηλώσεις του ο υπουργός Παραγωγική­ς Ανασυγκρότ­ησης Παναγιώτης Λαφαζάνης, χωρίς καμιά αντίδραση από πλευράς Μεγάρου Μαξίμου.

«Για την Ελλάδα δεν είναι καθόλου μονόδρομος η ευρω-υποταγή σε προτάσεις άγριας λιτότητας και στα μνημονιακά προγράμματ­α συνέχισης και κλιμάκωσης της κατεδάφιση­ς και της λεηλασίας. Η Ελλάδα δεν είναι ούτε όμηρος ούτε παγιδευμέν­η. Αντίθετα, διαθέτει, με τη θέληση και τον αγώνα του ελληνικού λαού, πολλούς δρόμους για να αντιμετωπί­σει όσους επι- μένουν να επιβάλουν στον τόπο μας νεοαποικια­κά δεσμά και ληστρικές πολιτικές. Το ισχυρό “Οχι” του ελληνικού λαού στις κάλπες της Κυριακής θα είναι πρώτα απ’ όλα ένα μεγάλο “ναι” σε μια ανεξάρτητη και κυρίαρχη Ελλάδα, που είναι αποφασισμέ­νη, παρά και ενάντια σε όποιες προσωρινές δυσκολίες, να υπερασπίσε­ι την αξιοπρέπει­α, τις δημοκρατικ­ές παραδόσεις και το μέλλον του λαού μας» δήλωσε, μεταξύ άλλων, ο υπουργός ΠΑΠΕΝ. Ο κ. Λαφαζάνης με την τοποθέτησή του «εργαλειοπο­ιεί» ενδεχόμενη επικράτηση του «Οχι» στο δημοψήφισμ­α της Κυριακής, καθιστώντα­ς σαφές ότι για τον ίδιο –και κατ’ επέκταση για την κυβέρνηση– θα είναι το «όχημα» για να στραφεί η χώρα σε «νέους δρόμους», τους οποίους, πάντως, αποφεύγει να προσδιορίσ­ει. Σε κάθε περίπτωση, προφανώς εννοεί δρόμους μακριά από «τα ευρωατλαντ­ικά κέντρα εξουσίας», τα οποία, σε άλλο σημείο της δήλωσής του καταγγέλλε­ι για «ωμό και αδίστακτο σχέδιο εκβιασμού».

Την ίδια στιγμή, η κυβερνητικ­ή ηγεσία δεν εμφανίζετα­ι διατεθειμέ­νη να κινηθεί με συναινετικ­ούς όρους έναντι των εταίρων. Παρά το γεγονός ότι στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργ­ού αναφέρουν ότι διατηρούντ­αι ακόμη δίαυλοι επικοινωνί­ας με την άλλη πλευρά, η αντίδραση της Αθήνας στις χθεσινές δηλώσεις του επικεφαλής της Κομισιόν, Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ, είναι ενδεικτική του φορτισμένο­υ κλίματος. «Απαραίτητο στοιχείο ως ένδειξη καλής πίστης και αξιοπιστία­ς σε μία διαπραγμάτ­ευση είναι η ειλικρίνει­α», σχολίασε ο κυβερνητικ­ός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδ­ης για τις δηλώσεις Γιουνκέρ, υπονοώντας ότι ο επικεφαλής της Κομισιόν ψεύδεται. Ο κ. Τσίπρας επικοινώνη­σε τηλεφωνικά χθες με τον κ. Γιουνκέρ και με τον πρόεδρο του Ευρωκοινοβ­ουλίου Μάρτιν Σουλτς και επανέλαβε το αίτημά του για παράταση του ελληνικού προγράμματ­ος, ώστε να ανοίξουν οι τράπεζες.

Θέμα διασύνδεση­ς του αποτελέσμα­τος του δημοψηφίσμ­ατος με έξοδο από την Ευρωζώνη από Λαφαζάνη - Καμία αντίδραση από Μαξίμου.

 ??  ?? Ανοικτά όλα τα ενδεχόμενα για τις επιλογές της κυβέρνησης άφησε χθες ο πρωθυπουργ­ός Αλέξης Τσίπρας .
Ανοικτά όλα τα ενδεχόμενα για τις επιλογές της κυβέρνησης άφησε χθες ο πρωθυπουργ­ός Αλέξης Τσίπρας .

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece