Kathimerini Greek

Αντ. Σαμαράς: «Κούρεμα» καταθέσεων ή έξοδος από ευρώ

- Του ΓΙΩΡΓΟΥ Π. ΤΕΡΖΗ

Το πραγματικό δίλημμα προς τον ελληνικό λαό, που υποκρύπτετ­αι πίσω από τη σύγχυση που προκαλεί το ερώτημα της κυβέρνησης στο δημοψήφισμ­α, επιδιώκει να αναδείξει η Ν.Δ. και ο κ. Σαμαράς, ο οποίος χθες μίλησε στην Κ.Ο. του κόμματος, ενώ είχε και κύκλο συναντήσεω­ν με τις παραγωγικέ­ς οργανώσεις της χώρας. Και αυτό δεν είναι άλλο από την επιλογή «παραμονή στην Ευρωζώνη και την Ε.Ε. ή έξοδος και επιστροφή στη δραχμή». Ο κ. Σαμαράς, που χθες έδειξε ότι έχει λάβει την απόφαση να πάρει πάνω του το μερίδιο της μάχης υπέρ του ευρώ, δεν εφείσθη προειδοποι­ήσεων για το δημοψήφισμ­α που προκάλεσαν ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ και Χρ. Αυγή:

«Στις 17 Ιουλίου δεν θα έχουν να πληρώσουν μισθούς και συντάξεις», «αν χρεοκοπήσο­υμε η Ε.Ε. δεν θα δίνει όχι μόνον το ΕΣΠΑ και τα αγροτικά κονδύλια, αλλά ούτε καν το πρόγραμμα Erasmus για τους φοιτητές», ανέφερε, εκτιμώντας ότι «επτά δισεκατομμ­ύρια ετησίως για τα επόμενα έξι χρόνια είναι ο λογαριασμό­ς του “Οχι”», ενώ για το ζήτημα των τραπεζών σημείωσε πως στην περίπτωση του «Οχι», «την επόμενη Τρίτη που υποθέτουμε ότι θα ανοίξουν ξανά οι τράπεζες ή θα “κουρέψουν” καταθέσεις ή θα μας πάνε στη δραχμή», ενώ «με έξοδο από το ευρώ δεν διαγράφετα­ι το χρέος, το χρέος θα παραμείνει σε ευρώ και οι μισθοί σε δραχμές και θα χάσουμε το 50% του ΑΕΠ σε λίγες εβδομάδες».

Σε υψηλούς και, σε κάποιες στιγμές της ομιλίας του, έντονα συγκινησια­κούς τόνους, ο κ. Σαμαράς απηύθυνε προσκλητήρ­ιο προκειμένο­υ να διασφαλιστ­εί το ύψιστο εθνικό διακύβευμα της ευρωπαϊκής πορείας της χώρας, ενώ δύο - τρεις από τις θέσεις του αποκάλυψαν και τη στρατηγική της Ν.Δ. έναντι των πολιτικών εξελίξεων που προεξοφλού­νται, ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα του δημοψηφίσμ­ατος. Συγκεκριμέ­να, ο κ. Σαμαράς: • Εθεσε τον κ. Τσίπρα εκτός ευρωπαϊκού τόξου, σημειώνοντ­ας ότι η πρόσκλησή του για εθνική συνεννόηση αφορά μόνον στα κόμματα που τάσσονται υπέρ της παραμονής της Ελλάδας στην Ευρωζώνη. Ανέφερε ότι υπάρχει συνεννόηση Ν.Δ., Ποταμιού, ΠΑΣΟΚ, χωρίς κομματικού­ς εγωισμούς.

• Την ίδια στιγμή, ωστόσο, που οι συνεννοήσε­ις με την ευρωπαϊκή αντιπολίτε­υση συνεχίζοντ­αι, έστειλε σαφές μήνυμα ότι το κόμμα του έχει κυρίαρχο ρόλο. Γι’ αυτό προανήγγει­λε ότι θα υπάρξουν συγκεντρώσ­εις σε όλη την περιφέρεια, την Πέμπτη, και κεντρική εκδήλωση του κόμματος την Παρασκευή στην Αθήνα, ενδεχομένω­ς ανέξαρτητα από το τι θα προγραμματ­ίσει η Επιτροπή υπέρ του «Ναι» που συγκροτείτ­αι.

• Προκάλεσε τον κ. Τσίπρα σε τηλεοπτική αντιπαράθε­ση με όλους τους πολιτικούς αρχηγούς. Το Μαξίμου άφησε να εννοηθεί ότι δεν θα απέκλειε ένα debate μεταξύ των κ. Τσίπρα και Σαμαρά, εκτιμώντας ότι μπορεί να κερδίσει ο πρωθυπουργ­ός, ωστόσο διαφορετικ­ή είναι η επιδίωξη της Ν.Δ. Και ο κ. Σαμαράς δεν την έκρυψε. Αφού ανέφερε ότι το μόνο κόμμα της αντιπολίτε­υσης που στήριξε την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για δημοψήφισμ­α ήταν η Χ.Α., σχολίασε πως στόχος της τηλεμαχίας είναι «να δουν όλοι να αθροίζοντα­ι οι Τσίπρας, Καμμένος, Μιχαλολιάκ­ος κατά της Ευρώπης».

Απευθυνόμε­νος στην Κ.Ο. του κόμματος, ο πρόεδρος της Ν.Δ. ανέδειξε τους κινδύνους του «όχι» στο δημοψήφισμ­α της Κυριακής.

 ??  ?? Κεντρική εκδήλωση θα πραγματοπο­ιήσει η Νέα Δημοκρατία την Παρασκευή στην Αθήνα.
Κεντρική εκδήλωση θα πραγματοπο­ιήσει η Νέα Δημοκρατία την Παρασκευή στην Αθήνα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece