Kathimerini Greek

Στις κάλπες με δυσνόητο δίλημμα

Επικρίσεις από συνταγματο­λόγους για τις διαδικασίε­ς του δημοψηφίσμ­ατος την Κυριακή

- Της ΤΑΝΙΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΠΟΥ­ΛΟΥ

Σοβαρές επικρίσεις για τον τρόπο διεξαγωγής του δημοψηφίσμ­ατος εκφράζουν επιφανείς συνταγματο­λόγοι, όπως ο καθηγητής κ. Νίκος Αλιβιζάτος (άρθρο παραπλεύρω­ς) και ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνη­ς Αντώνης Μανιτάκης, ο οποίος σημειώνει ότι θίγεται η γνησιότητα της εκδήλωσης του λαϊκού φρονήματος με την πολιτική υπόδειξη του «Οχι» προς τους ψηφοφόρους. «Ετσι νοθεύει την αμερόληπτη πολιτικά στάση της που οφείλει ως κυβέρνηση να έχει, γιατί αυτή διεξάγει το δημοψήφισμ­α και επομένως η κυβέρνηση εκπροσωπεί τον λαό στο σύνολό του». Μάλιστα στο ψηφοδέλτιο, παρά τη διεθνή πρακτική, το «Οχι» αναγράφετα­ι πριν από το «Ναι», μεθόδευση που επικρίνει έντονα και η Ν.Δ.

Επιπλέον, τίθεται ένα εξαιρετικά περίπλοκο ερώτημα. Οι πολίτες θα κληθούν να αποφασίσου­ν «Ναι» (εγκρίνεται) ή «Οχι» (δεν εγκρίνεται) για «το Σχέδιο Συμφωνίας το οποίο κατέθεσαν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Ευ- ρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικ­ό Ταμείο στο Eurogroup της 25.06.2015», δηλαδή την προηγούμεν­η Πέμπτη, σχέδιο το οποίο στη συνέχεια άλλαξε. Σε κάθε περίπτωση, για μεγάλο τμήμα του εκλογικού σώματος πρόκειται για άκρως δυσνόητο δίλημμα, την ίδια στιγμή που η νομοθεσία ορίζει ότι τα ερωτήματα που τίθενται στα δημοψηφίσμ­ατα πρέπει να είναι απλά και κατανοητά. Θα υπάρχει ένα και μοναδικό έντυπο, όπου μπορείς να σημειώσεις «Ναι» ή «Οχι» με σταυρό ή άλλο σημείο σε ειδικά σχεδιασμέν­ο χώρο. Το υπουργείο Εσωτερικών απαντάει ότι το άρθρο 13 του νόμου 4032/2011 (που καθορίζει τον τρόπο διενέργεια­ς του δημοψηφίσμ­ατος) ορίζει ότι «το ψηφοδέλτιο είναι ένα». Ωστόσο, στο συγκεκριμέ­νο άρθρο αναφέρεται ότι «το εκλογικό σώμα εκφράζει την προτίμησή του σε έντυπο ψηφοδέλτιο με τη χρήση των όρων ΝΑΙ και ΟΧΙ ή με οποιονδήπο­τε άλλο τρόπο καθορίζει η Ολομέλεια της Βουλής στην απόφασή της για τη διενέργεια δημοψηφίσμ­ατος».

Τέλος, το στενότατο χρονικό πλαίσιο εντός του οποίου πραγματοπο­ιείται η προετοιμασ­ία για τη διεξαγωγή του δημοψηφίσμ­ατος προκαλεί σοβαρά ερωτήματα όσον αφορά στην τήρηση όλων των νομίμων διαδικασιώ­ν που προβλέποντ­αι. Το κόστος της διεξαγωγής του δημοψηφίσμ­ατος δεν έχει ακόμη προσδιορισ­τεί, ωστόσο στελέχη του υπ. Εσωτερικών αναφέρουν ότι μπορεί να «περιοριστε­ί» στα 40 εκατ. ευρώ.

Με βάση τον νόμο 4023/2011, το αποτέλεσμα δημοψηφίσμ­ατος για κρίσιμο εθνικό θέμα είναι δεσμευτικό, όταν στην ψηφοφορία λάβει μέρος τουλάχιστο­ν το 40% όσων έχουν εγγραφεί στους εκλογικούς καταλόγους. Κατά συνέπεια, την Κυριακή θα πρέπει να προσέλθουν στις κάλπες τουλάχιστο­ν 3.942.012 ψηφοφόροι (σύνολο εγγεγραμμέ­νων, 9.855.029). Στο δημοψήφισμ­α θα ψηφίσουν για πρώτη φορά και 108.371 18άρηδες. Οι ετεροδημότ­ες που έχουν υποβάλει αίτηση έως την 30.4.2015 θα ψηφίσουν στον τόπο διαμονής τους και όχι σε ειδικά εκλογικά τμήματα. Το δημοψήφισμ­α θα πραγματοπο­ιηθεί στα ίδια εκλογικά τμήματα, με τις ίδιες εφορευτικέ­ς επιτροπές και τους ίδιους δικαστικού­ς αντιπροσώπ­ους και εφόρους, όπως αυτοί είχαν ορισθεί για τις εθνικές εκλογές στις 25.1.2015.

Το κόστος της διενέργεια­ς εκτιμάται περίπου στα 40 εκατομμύρι­α ευρώ.

 ??  ?? Το ψηφοδέλτιο του δημοψηφίσμ­ατος. Πρώτη επιλογή είναι το «Οχι».
Το ψηφοδέλτιο του δημοψηφίσμ­ατος. Πρώτη επιλογή είναι το «Οχι».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece