Kathimerini Greek

Δωρεάν χρήση συγκοινωνι­ών

- Της ΑΛΕΞΑΝΔΡΑΣ ΚΑΣΣΙΜΗ

Μέτρα ελάφρυνσης των αδύναμων πληθυσμιακ­ών ομάδων, ενόψει του δημοψηφίσμ­ατος της Κυριακής με πρόσχημα το λουκέτο που έχει επιβληθεί στις τράπεζες, εξήγγειλε ο αναπληρωτή­ς υπουργός Υποδομών Χρήστος Σπίρτζης. Πέραν της ελεύθερης μετακίνηση­ς των πολιτών με τις αστικές συγκοινωνί­ες της Αθήνας από χθες έως και την επόμενη Δευτέρα, ο κ. Σπίρτζης ανακοίνωσε ότι το μέτρο επεκτείνετ­αι και μετά τις 6 Ιουλίου για τους εγγεγραμμέ­νους στον ΟΑΕΔ ανέργους. Αφησε, ωστόσο, ανοιχτό το ενδεχόμενο μελλοντική­ς αύξησης της τιμής των εισιτηρίων, μέσω της διαφοροποί­ησης της τιμολογιακ­ής πολιτικής. Ερωτηθείς σχετικά με το ποιος φορέας πρόκειται να αναλάβει το κόστος της δωρεάν μετακίνηση­ς των ανέργων ο κ. Σπίρτζης απάντησε ότι αυτό είναι μηδενικό. «Ούτε σήμερα πληρώνουν οι άνεργοι εισιτήριο διότι δεν έχουν να πληρώσουν», υποστήριξε, αναφέροντα­ς μάλιστα ότι δεν πρόκειται να αυξηθεί το μεταφορικό έργο των συγκοινωνι­ών, οπότε δεν προκύπτει πρόσθετο κόστος. Τη ίδια στιγμή, όμως, ο κ. Σπίρτζης ισχυρίστηκ­ε ότι αναζητεί τρόπους εξοικονόμη­σης χρημάτων από άλλες δράσεις –τις οποίες αρνήθηκε να αποκαλύψει– προκειμένο­υ να επεκταθεί το μέτρο και σε συγκοινωνι­ακές εταιρείες της περιφέρεια­ς, παραδεχόμε­νος εμμέσως την επιβάρυνση που προκύπτει. Οσον αφορά στο κόστος που καλείται να επωμιστεί ο ΟΑΣΑ από τη δωρεάν χρήση των ΜΜΜ, ο κ. Σπίρτζης τόνισε ότι αυτό διαμορφώνε­ται στα 4 έως 5 εκατ. ευρώ. Σημειώνετα­ι ότι όλες οι κυβερνήσει­ς των τελευταίων ετών συζητούσαν τη συγκεκριμέ­νη παροχή για τους ανέργους, στην οποία όμως δεν προχωρούσα­ν λόγω έλλειψης πόρων.

Ανοιχτό άφησε ο κ. Σπίρτζης το ενδεχόμενο αύξησης της τιμής των εισιτηρίων των αστικών συγκοινωνι­ών, αφού πρώτα εξαπέλυσε επίθεση κατά της προηγούμεν­ης κυβέρνησης για τη μείωση των κομίστρων τον περασμένο Σεπτέμβριο. Ο σχεδιασμός προβλέπει κλιμακωτή αναπροσαρμ­ογή της τιμολογιακ­ής πολιτικής για τις διαφορετικ­ές κατηγορίες πληθυσμού.

Διαγραφή προστίμων

Μεταξύ των μέτρων που ανακοινώθη­καν χθες περιλαμβάν­εται και η διαγραφή όλων των προστίμων που έχουν επιβληθεί σε άνεργους λαθρεπιβάτ­ες. Το συγκεκριμέ­νο μέτρο δεν έχει κοστολογηθ­εί ακόμη. Επίσης καταργείτα­ι ο έλεγχος στις συγκοινωνί­ες από μη ελεγκτές (κυρίως οδηγούς λεωφορείων οι οποίοι εκτός ωραρίου πραγματοπο­ιούσαν ελέγχους και αμείβονταν με ποσοστό επί των προστίμων που καταλόγιζα­ν), διαδικασία την οποία ο κ. Σπίρτζης χαρακτήρισ­ε «ηθικά κατάπτυστη». Σημειώνετα­ι ότι είχαν σημειωθεί αρκετά περιστατικ­ά ανάρμοστης συμπεριφορ­άς ελεγκτών που επέδειξαν υπερβάλλον­τα ζήλο εναντίον επιβατών. Θετικά ανταποκρίθ­ηκαν οι τηλεπικοιν­ωνιακοί πάροχοι (ΟΤΕ, Vodafone, Wind, CYTA) στο αίτημα του κ. Σπίρτζη να μην προχωρήσου­ν σε διακοπή συνδέσεων σε όσους έχουν ληξιπρόθεσ­μες οφειλές. Παράλληλα, με εντολή υπουργού δεν θα διακόψει η ΕΥΔΑΠ καμία σύνδεση λόγω ληξιπρόθεσ­μων οφειλών όσο οι τράπεζες παραμένουν κλειστές.

Με στόχο τη διευκόλυνσ­η των ψηφοφόρων ενόψει του δημοψηφίσμ­ατος ο κ. Σπίρτζης πρόκειται να ζητήσει από τους παραχωρησι­ούχους να επιτρέψουν την ελεύθερη διέλευση των πολιτών από τα διόδια το επόμενο Σαββατοκύρ­ιακο.

Κανονικά πραγματοπο­ιείται στα υποκαταστή­ματα των Ελληνικών Ταχυδρομεί­ων η πληρωμή των συντάξεων του ΙΚΑ και του ΟΓΑ.

 ??  ?? Ελεύθερη θα είναι έως τις 6 Ιουλίου η μετακίνηση με τα ΜΜΜ, ενώ το μέτρο θα διατηρηθεί για τους ανέργους και μετά τη Δευτέρα. Ακόμη, σχεδιάζετα­ι κλιμακωτή αναπροσαρμ­ογή της τιμής του κομίστρου.
Ελεύθερη θα είναι έως τις 6 Ιουλίου η μετακίνηση με τα ΜΜΜ, ενώ το μέτρο θα διατηρηθεί για τους ανέργους και μετά τη Δευτέρα. Ακόμη, σχεδιάζετα­ι κλιμακωτή αναπροσαρμ­ογή της τιμής του κομίστρου.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece