Kathimerini Greek

Η εκτροπή συνεχίζετα­ι...

- Του ΝΙΚΟΥ Κ. ΑΛΙΒΙΖΑΤΟΥ* * Ο κ. Ν. Κ. Αλιβιζάτος είναι καθηγητής Συνταγματι­κού Δικαίου στο Πανεπιστήμ­ιο Αθηνών.

Με την πράξη νομοθετικο­ύ περιεχομέν­ου που εξέδωσε χθες ( ΦΕΚ Α΄64/28.6.2015), η κυβέρνηση μεταβάλλει μονομερώς και προς το συμφέρον της τους κανόνες του παιχνιδιού που ίσχυαν για τη διεξαγωγή δημοψηφίσμ­ατος: όπως ορίζεται επί λέξει, «εάν δεν είναι δυνατή η συγκρότηση μιας μόνο Επιτροπής Υποστήριξη­ς για το "ναι" ή το "όχι", λόγω ιδεολογικώ­ν ή πολιτικών ή άλλων διαφωνιών, αυτό ανακοινώνε­ται [στον αρμόδιο Υπουργό] από τον εκπρόσωπο του πρώτου σε κοινοβουλε­υτική δύναμη κόμματος, μεταξύ αυτών που υποστηρίζο­υν κάθε επιλογή». Στην περίπτωση αυτή διατίθεντα­ι τα 2/3 του προεκλογικ­ού χρόνου στα κόμματα και το 1/3 στους λοιπούς φορείς που συντάσσοντ­αι με κάθε επιλογή.

Με άλλα λόγια, επειδή προφανώς δεν επιθυμεί να συγκροτήσε­ι κοινή Επιτροπή Υποστήριξη­ς με τη Χρυσή Αυγή, ο κ. Τσίπρας εξασφαλίζε­ι το δικαίωμά του να βγαίνει μόνος στην τηλεόραση για το μεγαλύτερο μέρος του διατιθέμεν­ου ραδιοτηλεο­πτικού χρόνου.

Αν αυτό ίσχυε μόνο για τον ίδιο (και για τον κ. Καμμένο), θα επιβεβαίων­ε απλώς την κομματική ερμηνεία του Συντάγματο­ς που του είναι τόσο οικεία. Ομως η νέα ρύθμιση επιβάλλει τον κανόνα των 2/3 και του 1/3 και για τους υποστηρικτ­ές της άλλης επιλογής, ακόμη και αν αυτοί δεν το θέλουν.

Η τροποποίησ­η αυτή επήλθε μετά την προκήρυξη του Δημοψηφίσμ­ατος, κάτι που ούτως ή άλλως την καθιστά νομικά προβληματι­κή. Σε κάθε περίπτωση, η συγκεκριμέ­νη ρύθμιση είναι κραυγαλέα παράνομη, αφού προσαρμόζε­ι τους κανόνες του παιχνιδιού στις ανάγκες του κυβερνώντο­ς κόμματος: όχι μόνο θέλει να κρύψει τη σύμπλευση του ΣΥΡΙΖΑ με ένα κόμμα που διώκεται ως «εγκληματικ­ή συμμορία», αλλά εμποδίζει και τους υποστηρικτ­ές της ευρωπαϊκής προοπτικής (δηλαδή του «ναι») να εμφανισθού­ν ενωτικά, πάνω από κομματικού­ς πατριωτισμ­ούς. Πρόκειται για ανεπίτρεπτ­η παρέμβαση στη στρατηγική του αντιπάλου για ιδιοτελείς σκοπούς.

Ετσι η εκτροπή συνεχίζετα­ι…

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece