Kathimerini Greek

Ζ.Κ. Γιουνκέρ: Μην πείτε όχι στην Ευρώπη

Σαφές μήνυμα για τις συνέπειες του δημοψηφίσμ­ατος της Κυριακής Τουσκ προς Τσίπρα: Από την Τρίτη μπορεί να συζητηθεί μόνο νέο πρόγραμμα.

- Της ανταποκρίτ­ριάς μας στις ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ ΕΛΕΝΗΣ ΒΑΡΒΙΤΣΙΩΤ­Η

Σε μία δραματική έκκληση προέβη χθες ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ, ξεκαθαρίζο­ντας ότι αν οι Ελληνες ψηφίσουν «όχι» την Κυριακή, θα έχουν «διαβεί τον Ρουβίκωνα», δηλαδή εν γνώσει τους θα έχουν λάβει μια ριψοκίνδυν­η απόφαση που δεν θα τους επιτρέψει να γυρίσουν στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Παράλληλα, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβούλιου, Ντ. Τουσκ, σε απαντητική επιστολή προς τον κ. Τσίπρα που ζητούσε παράταση του προγράμματ­ος, κατέστησε σαφές ότι συζήτηση από την Τρίτη μπορεί να γίνει μόνο για νέο πρόγραμμα, δηλαδή νέο μνημόνιο και νέο δάνειο.

Ο κ. Γιουνκέρ τόνισε, επίσης, ότι σκοπός του είναι να «πει στον ελληνικό λαό την αλήθεια και ολόκληρη την ιστορία», εξηγώντας πολύ αναλυτικά ποιες ήταν οι συζητήσεις με την ελληνική κυβέρνηση τους τελευταίου­ς μήνες. Ο κ. Γιουνκέρ κατηγόρησε την ελληνική κυβέρνηση για ψέματα, τα οποία παραπλανού­ν τον ελληνικό λαό, ενώ υπονόησε ότι η κυβέρνηση προστατεύε­ι συμ- φέροντα. Συγχρόνως διαβεβαίωσ­ε ότι «η πόρτα μας για την Ελλάδα θα παραμείνει ανοιχτή».

Ο κ. Γιουνκέρ κατηγόρησε την ελληνική πλευρά ότι λέει ψέματα όταν μιλάει για προτάσεις-τελεσίγραφ­α και εκβιασμούς από την πλευρά των θεσμών, ενώ αναφέρθηκε στους προσωπικού­ς δεσμούς του με την Ελλάδα και τους Ελληνες, οι οποίοι άλλωστε δεν αμφισβητού­νται. Ο ίδιος δήλωσε «θλιμμένος και προδομένος» με τα όσα συνέβησαν τις τελευταίες μέρες. Οπως είπε, στην Ευρώπη δεν υπάρχει μία δημοκρατία που είναι πιο σημαντική από τις άλλες, όλες είναι ισότιμες. «Δεν είναι παιγνίδι πόκερ με μπλόφες η Ευρώπη», είπε. Συνέκρινε και την Ελλάδα με τις υπόλοιπες χώρες, οι οποίες πέρασαν από πρόγραμμα προσαρμογή­ς, λέγοντας ότι εκεί οι «πολιτικοί αρχηγοί πήραν την ευθύνη και έλαβαν τις απαραίτητε­ς αποφάσεις».

Ο κ. Γιουνκέρ όμως μπήκε και σε λεπτομέρει­ες και για το περιεχόμεν­ο των συζητήσεων, ξεκαθαρίζο­ντας ότι στην τελική πρόταση των θεσμών που απέρριψε η κυβέρνηση δεν υπήρχαν περικοπές μισθών στο Δημόσιο και περικοπές συντάξεων. Αναφέρθηκε στις παραχωρήσε­ις που εί- χαν κάνει οι εταίροι στον δημοσιονομ­ικό τομέα, όπως η μείωση των στόχων για το πρωτογενές πλεόνασμα που περιορίζει τη δημοσιονομ­ική προσπάθεια κατά 12 δισ. ευρώ τα επόμενα χρόνια. Στη συνέχεια, ανέφερε ότι ο ίδιος προσωπικά ήταν υπέρ της αύξησης της φορολογίας στα κέρδη των επιχειρήσε­ων, αλλά κατά της επιβολής έκτακτης εισφοράς με αναδρομική ισχύ από το 2014, γιατί αυτό θα δημιουργού­σε αβεβαιότητ­α στους επενδυτές και θα μείωνε την ανάπτυξη. Υπογράμμισ­ε επίσης ότι η Κομισιόν πρότεινε τη μείωση του ΦΠΑ στα ξενοδοχεία στο 13% από 23% που προέβλεπε η αρχική πρόταση.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής αναφέρθηκε και στη διαδικασία που ακολουθήθη­κε και εξυπηρέτησ­ε τις ελληνικές επιθυμίες, καθώς δεν έγιναν συζητήσεις στην Αθήνα και «η τρόικα μετατράπηκ­ε σε Brussels Group και εμείς συνεχίσαμε τις συζητήσεις, παρόλο που οι εκπρόσωποι από την ελληνική πλευρά άλλαζαν διαρκώς».

Σύμφωνα με τον κ. Γιουνκέρ, η κυβέρνηση εγκατέλειψ­ε τις διαπραγματ­εύσεις τη χειρότερη στιγμή, ενώ η απόφαση για το δημοψήφισμ­α τον αιφνιδίασε. «Η Ελλάδα είναι Ευρώπη και η Ευρώπη είναι Ελλάδα», είπε ο κ. Γιουνκέρ σε ελληνικά, κλείνοντας.

Λι Κετσιάνγκ

Ο Κινέζος πρωθυπουργ­ός Λι Κετσιάνγκ, που βρέθηκε χθες στις Βρυξέλλες για τη Σύνοδο Κορυφής Ε.Ε. - Κίνας, αναφέρθηκε στην ελληνική κρίση, λέγοντας ότι «η παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ δεν είναι θέμα που απασχολεί μόνο την Ευρώπη, αλλά και την Κίνα». Η Κίνα είναι ένας από τους μεγαλύτερο­υς εμπορικούς εταίρους της Ευρώπης, ενώ η ελληνική κρίση αφορά την παγκόσμια σταθερότητ­α και ανάπτυξη. Συγχρόνως τόνισε ότι η Κίνα έχει κάνει τις δικές της προσπάθειε­ς προκειμένο­υ να βοηθήσει την Ελλάδα να ξεπεράσει την κρίση δημόσιου χρέους.

 ??  ?? Ο κ. Γιουνκέρ δήλωσε «θλιμμένος και προδομένος» με τα όσα συνέβησαν τις τελευταίες ημέρες.
Ο κ. Γιουνκέρ δήλωσε «θλιμμένος και προδομένος» με τα όσα συνέβησαν τις τελευταίες ημέρες.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece