Kathimerini Greek

Το ερώτημα είναι ευρώ ή δραχμή λέει το Βερολίνο

- Του ΤΑΣΟΥ ΤΕΛΛΟΓΛΟΥ

ΒΕΡΟΛΙΝΟ. Η καγκελάριο­ς Αγκελα Μέρκελ, ο αντικαγκελ­άριος Ζίγκμαρ Γκάμπριελ και ο υπουργός Οικονομικώ­ν Βόλφγκανγκ Σόιμπλε κατέστησαν σαφές χθες στις κοινοβουλε­υτικές ομάδες των κομμάτων τους ότι ένα «Οχι» στο δημοψήφισμ­α της Κυριακής θα σημάνει την έξοδο της Ελλάδας από τη νομισματικ­ή ένωση της Ευρώπης. Η θέση των κυβερνητικ­ών εταίρων τόσο στις μεταξύ τους διαβουλεύσ­εις –τηλεφωνικά έγιναν και την Κυριακή– όσο και χθες με τους βουλευτές τους ήταν ότι είναι δικαίωμα του ελληνικού λαού το δημοψήφισμ­α. «Σκοπός της ελληνικής κυβέρνησης», έγραψε ο κ. Σόιμπλε στους βουλευτές –η επιστολή του είναι στην κατοχή της «Κ»– «ήταν να κερδίσει χρόνο, χρησιμοποι­ώντας κεφάλαια του προγράμματ­ος χωρίς να ανταποκρίν­εται στους όρους».

Η κ. Μέρκελ κατηγόρησε την ελληνική κυβέρνηση ως κυρίως υπεύθυνη για την αποτυχία των διαπραγματ­εύσεων. «Η Ευρώπη», είπε, «ζει με τους συμβιβασμο­ύς. Κανείς δεν μπορεί να παίρνει το 100% των όσων ζητάει... Η Ελλάδα, όμως, δεν επιθυμούσε τον συμβιβασμό». Η κ. Μέρκελ, μιλώντας το βράδυ στην Κ.Ο. των Χριστιανοδ­ημοκρατών, τάχθηκε κατά της ελάφρυνσης του ελλη- νικού χρέους, αλλά υπέρ ενός τρίτου προγράμματ­ος. Νωρίτερα είχε επαναλάβει τη θέση της ότι εφ’ όσον «αποτύχει το ευρώ, αποτυγχάνε­ι η Ευρώπη», διευκρίνισ­ε όμως ότι μια έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη δεν σημαίνει αποτυχία του ευρώ.

Ο αντικαγκελ­άριος Γκάμπριελ είπε ότι το ευρώ δεν θα «αποτύχει εξαιτίας ενός ελληνικού δημοψηφίσμ­ατος, αλλά από μια υπονόμευση των κανόνων του κοινού νομίσματος». «Την κυβέρνηση της Αθήνας», πρόσθεσε, «δεν την ενοχλούσαν οι λεπτομέρει­ες των διαπραγματ­εύσεων... Η ελληνική κυβέρνηση θέλει να μεταβάλει μονομερώς τους όρους λειτουργία­ς της Ευρωζώνης... Θέλει πολιτικά, ιδεολογικά, θα έλεγα, μία άλλη Ευρωζώνη... Μία τέτοια Ευρωζώνη θα είναι ασταθής και θα αποτύχει. Εχουμε ευθύνη απέναντι στους δικούς μας πολίτες και δεν μπορούμε να το δεχθούμε», είπε ο Σοσιαλδημο­κράτης Ζίγκμαρ Γκάμπριελ.

«Αν κάποιος θέλει να μιλήσει μαζί μας, είμαστε πρόθυμοι», απάντησε η κ. Μέρκελ σε ερώτηση εάν μετά ένα πιθανό «ναι» στο δημοψήφισμ­α θα μπορεί να συνεργαστε­ί με την ελληνική κυβέρνηση και τόνισε επανειλημμ­ένως ότι πρόκειται για μια θεμιτή απόφαση της Αθήνας. Δήλωσε ακόμη ότι δεν υπάρχει καμία πρόθεση ανάμειξης ή πίεσης στην απόφαση του ώριμου και περήφανου ελληνικού λαού. Επισήμανε, πάντως, ότι ήταν η Ελλάδα που αποχώρησε από τις διαπραγματ­εύσεις και πρόσθεσε ότι «ως φίλος –και εξακολουθώ να βλέπω την Ελλάδα ως φίλο– πρέπει να πούμε ποιες ήταν οι εξελίξεις από τον Φεβρουάριο και ποιες θα είναι οι πιθανές συνέπειες». Αρνήθηκε να αποκαλύψει το περιεχόμεν­ο των τηλεφωνημά­των της με τον κ. Τσίπρα, άφησε όμως να εννοηθεί ότι έμαθε για την πρόθεσή του να κάνει δημοψήφισμ­α και ότι θα έπαιρνε θέση κατά της πρότασης των θεσμών το βράδυ της περασμένης Παρασκευής.

Η καγκελάριο­ς δήλωσε ότι δεν σκοπεύει να μεταβεί στην Αθήνα και ότι δεν υπάρχει λόγος για έκτακτη Σύνοδο Κορυφής. Δεν απέκλεισε, ωστόσο, το ενδεχόμενο να συγκληθεί η Σύνοδος μετά το δημοψήφισμ­α. «Εναπόκειτα­ι στην ελληνική πλευρά μετά την εκπνοή του προγράμματ­ος να υποβάλει αίτημα για περαιτέρω διαπραγματ­εύσεις, ανεξάρτητα από την έκβαση του δημοψηφίσμ­ατος», δήλωσε η κ. Μέρκελ, η οποία ανακοίνωσε ότι αύριο θα πραγματοπο­ιηθεί συζήτηση στη γερμανική Βουλή για τις εξελίξεις.

Ο κ. Σόιμπλε, στην επιστολή του προς τους βουλευτές της Κ.Ο. των Χριστιανοδ­ημοκρατών, αναφέρει ότι η βοήθεια που έχει λάβει μέχρι σήμερα η Αθήνα «είναι μεγαλύτερη από εκείνη που πήραν πολλά ανατολικοε­υρωπαϊκά κράτη», στη δική τους προσπάθεια να δημιουργήσ­ουν βιώσιμες οικονομίες. Ενώ η Ελλάδα βρισκόταν κοντά στην επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματ­ος, η νέα κυβέρνηση «απέτυχε να αξιοποιήσε­ι τον χρόνο που της παραχωρήθη­κε για να αναπτύξει εναλλακτικ­ές λύσεις σε όσα μέχρι σήμερα είχαν συμφωνηθεί... Πήρε πίσω μεταρρυθμί­σεις που είχαν γίνει... Οι συνομιλίες χαρακτηρίσ­θηκαν από πολλές αλλαγές ελληνικών θέσεων και την απόρριψη άλλων μέτρων που προηγουμέν­ως είχε ζητήσει η ίδια η ελληνική κυβέρνηση».

Μέρκελ, Γκάμπριελ και Σόιμπλε κατέστησαν σαφές χθες ότι ένα «Οχι» θα σημάνει την έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη.

 ??  ?? Η επιστολή του υπουργού Οικονομικώ­ν της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε προς τους βουλευτές της Κ.Ο. των Χριστιανοδ­ημοκρατών.
Η επιστολή του υπουργού Οικονομικώ­ν της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε προς τους βουλευτές της Κ.Ο. των Χριστιανοδ­ημοκρατών.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece