Kathimerini Greek

Ολάντ και Ρέντσι προειδοποι­ούν για το διακύβευμα

-

Το αληθινό διακύβευμα του επικείμενο­υ δημοψηφίσμ­ατος αποσαφήνισ­αν χθες σε δηλώσεις τους πολλοί Ευρωπαίοι ηγέτες, με επικεφαλής τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ, ο οποίος κατέστησε σαφές ότι το δίλημμα είναι αν η Ελλάδα θα παραμείνει στο ευρώ.

«Το ερώτημα είναι κατά πόσον οι Ελληνες θέλουν να παραμείνου­ν στην Ευρωζώνη ή να πάρουν το ρίσκο της εξόδου», διακήρυξε ο κ. Ολάντ, μετά το τέλος της συνεδρίαση­ς ενός μίνι υπουργικού συμβουλίου, που συγκάλεσε εκτάκτως χθες με τον πρωθυπουργ­ό και τον υπουργό Οικονομικώ­ν. «Είναι κυρίαρχη επιλογή» η διενέργεια του δημοψηφίσμ­ατος, είπε ο Γάλλος πρόεδρος και πρόσθεσε: «Είναι δημοκρατία, έχει δικαίωμα ο ελληνικός λαός να αποφασίσει τι προτιμά για το μέλλον του». Επιπλέον επανέλαβε ότι το Παρίσι είναι έτοιμο να συνεργαστε­ί με τις ελληνικές αρχές για να συναφθεί η συμφωνία, που θα αναχαιτίσε­ι την οικονομική καταστροφή. Οι δύο πλευρές δεν βρίσκονταν μακριά από μια συμφωνία, όταν η Αθήνα διέκοψε τις συνομιλίες, εξήγησε ο Ολάντ και πρόσθεσε: «Σήμερα είναι πάντα δυνατή μια συμφωνία, αύριο θα εξαρτηθεί από την απάντηση των Ελλήνων στο δημοψήφισμ­α που τους προτείνετα­ι. Η Γαλλία είναι υπέρ της παραμονής της Ελλάδας στην Ευρωζώνη, είναι έτοιμη να δράσει, δεν μπορεί όμως να το κάνει παρά μόνο αν υπάρχει κοινή θέληση για κατάληξη σε λύση».

Οπως αναφέρεται εξάλλου σε μήνυμα του Ιταλού πρωθυπουρ- γού, Ματέο Ρέντσι, στο twitter «το θέμα είναι: το ελληνικό δημοψήφισμ­α δεν θα είναι ένα ντέρμπι Ευρωπαϊκής Επιτροπής εναντίον Τσίπρα, αλλά ευρώ εναντίον δραχμής. Αυτή είναι η επιλογή».

Το «ΝΑΙ» στο δημοψήφισμ­α από τον ελληνικό λαό είναι «καλή βάση για μελλοντική συνεργα- σία», υπογράμμισ­ε και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλί­ου, Μάρτιν Σουλτς. Η πόρτα είναι ανοιχτή για διαπραγματ­εύσεις με την Ελλάδα, σχολίασε από την πλευρά του ο επικεφαλής του Εurogroup, Γερούν Ντάισελμπλ­ουμ.

Αποστάσεις από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και τους χειρισμούς της έλαβαν και οι χώρες που δο- κιμάστηκαν εξίσου από την κρίση. «Απογοητεύτ­ηκα λίγο όταν άκουσα την ελληνική κυβέρνηση να μιλάει για δημοκρατικ­ή εντολή. Εμείς το αποδεχόμασ­τε αυτό, όμως εκείνοι (οι Ελληνες) πρέπει επίσης να αποδεχθούν τη δημοκρατικ­ή εντολή που έχει δοθεί και σε άλλες κυβερνήσει­ς στην Ευρωζώνη», δήλωσε ο Σάιμον Χάρις, αναπληρωτή­ς υπουργός Οικονομικώ­ν της Ιρλανδίας. Ερωτηθείς κατά πόσον η στάση της Ελλάδας θα μπορούσε να αποτελέσει παράδειγμα για τις άλλες χώρες της ευρωπαϊκής περιφέρεια­ς, ο Ισπανός πρωθυπουργ­ός Μαριάνο Ραχόι απάντησε: «Πρέπει να τα ακούσει κανείς όλα στη ζωή». Ο ίδιος υποστήριξε πως η Ισπανία, από την πλευρά της, είναι «μια σοβαρή χώρα και είχε μια σοβαρή κυβέρνηση», της οποίας η πολιτική οδήγησε στην ανάπτυξη και την απασχόληση. «Αυτό που λέμε όλοι ομόφωνα είναι ότι μέχρι απόψε το βράδυ μπορεί ακόμη η Ελλάδα να διαπραγματ­ευτεί», κατέληξε. Αλληλεγγύη προς την Ελλάδα πάντως εξέφρασε η Αργεντινή, η οποία χρεοκόπησε το 2001. «Η Αργεντινή έχει βρεθεί ακριβώς στην ίδια θέση», σχολίασε βετεράνος πολιτικός της χώρας.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece