Διαπραγματεύσεις υπό προθεσμία

Το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα βρίσκεται σε διαβούλευση, ενώ η συμφωνία φαντάζει ακόμα μακρινή

Kathimerini Greek - - ΔΙΕΘΝΗ ΘΕΜΑΤΑ -

Κρίσιμη διαγράφεται η σημερινή ημέρα για τις διαπραγματεύσεις που διεξάγονται στη Βιέννη σχετικά με το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, καθώς αύριο εκπνέει η προθεσμία που είχε τεθεί για την επίτευξη οριστικής συμφωνίας.

«Εργαζόμαστε εντατικά και είναι πολύ νωρίς να κάνουμε εκτιμήσεις», δήλωσε χθες ο Τζον Κέρι. Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών περίμενε στην αυστριακή πρωτεύουσα τον Ιρανό ομόλογό του, Τζαβάντ Ζαρίφ, ο οποίος επρόκειτο να επιστρέψει χθες, προερ- χόμενος από την Τεχεράνη, όπου είχε μεταβεί για να λάβει οδηγίες από την πολιτική του ηγεσία αναφορικά με τα επίμαχα ανοικτά ζητήματα της διαπραγμάτευσης.

Πιθανή ένδειξη προόδου στις συνομιλίες της Βιέννης, η οποία ενισχύει τις ελπίδες για θετικό αποτέλεσμα, ήταν η χθεσινή ανακοίνωση της Μόσχας ότι ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, θα επιστρέψει σήμερα στη Βιέννη, όπου θα έχει συνομιλίες με τον Τζον Κέρι. Τηλεγραφήματα διεθνών πρακτορείων αναφέρουν ότι διαπραγματευτές των έξι μεγάλων δυνάμεων (ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία) και του Ιράν προσπαθούν να ολοκληρώσουν προσχέδιο συμφωνίας, το οποίο θα έχει έκταση περίπου 20 σελίδων και θα συνοδεύεται από πέντε τεχνικά παραρτήματα. Βάση του συγκεκριμένου κειμένου αποτελεί η πολιτική, προκαταρκτική συμφωνία, η οποία επετεύχθη στις διαπραγματεύσεις της Λωζάννης, τον περασμένο Απρίλιο.

«Εχουμε επιτελέσει πρόοδο, αλ- λά δεν βρισκόμαστε στο τέλος της διαδικασίας», ανέφερε ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών, Λοράν Φαμπιούς, από τη Νέα Υόρκη, όπου συμμετείχε σε διεθνή διάσκεψη του ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή. Οπως προσέθεσε ο Γάλλος αξιωματούχος, τα επίμαχα ζητήματα που εμποδίζουν, μέχρι στιγμής, την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων αφορούν τον ρυθμό άρσης των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί στο Ιράν «και ένα - δύο άλλα ζητήματα».

Η Τεχεράνη έχει δεχθεί σοβα- ρούς περιορισμούς και ελέγχους στο πυρηνικό της πρόγραμμα, προκειμένου να πετύχει άρση των κυρώσεων που έχουν δημιουργήσει ασφυκτικό περιβάλλον για την οικονομική ανάπτυξη του Ιράν. Αρνείται, ωστόσο, να δεχθεί επιθεωρήσεις στις στρατιωτικές της εγκαταστάσεις, κάτι στο οποίο επιμένουν ιδιαίτερα ορισμένες Δυτικές χώρες, με προεξάρχουσα τη Γαλλία. Πρόσφατα, ο Ανώτατος Ηγέτης της Ισλαμικής Δημοκρατίας, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, απέρριψε κατηγορηματικά αυτή την αξίωση, σημειώνοντας ότι παραβιάζει κατάφωρα την εθνική κυριαρχία και ασφάλεια της χώρας του.

Η μεγαλύτερης κυκλοφορίας εφημερίδα του Ιράν, «Χαμσαρί», ανέφερε χθες ότι ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα απέστειλε επιστολή στον Αγιατολάχ Χαμενεΐ με αντικείμενο την κρίσιμη φάση των διαπραγματεύσεων. Σύμφωνα με το σχετικό ρεπορτάζ, η επιστολή Ομπάμα διαβιβάστηκε στην ιρανική ηγεσία από τον πρωθυπουργό του Ιράκ, Χάιντερ αλ Αμπάντι, έναν πολιτικό που διατηρεί πολύ καλές σχέσεις τόσο με την Ουάσιγκτον όσο και με την Τεχεράνη. Ωστόσο, εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου διέψευσε τα περί επιστολής Ομπάμα, δηλώνοντας ότι «αφήνουμε το δύσκολο έργο της επίτευξης συμφωνίας στη διαπραγματευτική μας ομάδα, στη Βιέννη».

Μέχρι χθες το βράδυ, όλες οι πλευρές εκτιμούσαν ότι δεν θα επιτευχθεί συμφωνία αύριο, Τετάρτη, και ότι κατά πάσα πιθανότητα θα δοθεί βραχεία παράταση στις διαπραγματεύσεις. «Θα έλεγα ότι η πολιτική βούληση για συμφωνία υπάρχει από όλες τις πλευρές», υποστήριξε η υπεύθυνη εξωτερικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ενωσης, Φεντερίκα Μογκερίνι, προσθέτοντας: «Η αναβολή δεν είναι εναλλακτική λύση. Υπάρχουν οι προϋποθέσεις για να ολοκληρώσουμε αισίως τις διαπραγματεύσεις».

Τηλεγραφήματα διεθνών πρακτορείων αναφέρουν ότι γίνεται προσπάθεια ολοκλήρωσης προσχεδίου εικοσασέλιδης συμφωνίας, με πέντε τεχνικά παραρτήματα.

Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Τζον Κέρι, με άλλα δύο μέλη της αντιπροσωπείας των ΗΠΑ και τον γενικό διευθυντή της Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας, Γιουκίγια Αμάνο, στη διάρκεια χθεσινής τους συνάντησης στη Βιέννη.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece

© PressReader. All rights reserved.