Kathimerini Greek

Διαπραγματ­εύσεις υπό προθεσμία

Το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα βρίσκεται σε διαβούλευσ­η, ενώ η συμφωνία φαντάζει ακόμα μακρινή

-

Κρίσιμη διαγράφετα­ι η σημερινή ημέρα για τις διαπραγματ­εύσεις που διεξάγοντα­ι στη Βιέννη σχετικά με το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, καθώς αύριο εκπνέει η προθεσμία που είχε τεθεί για την επίτευξη οριστικής συμφωνίας.

«Εργαζόμαστ­ε εντατικά και είναι πολύ νωρίς να κάνουμε εκτιμήσεις», δήλωσε χθες ο Τζον Κέρι. Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών περίμενε στην αυστριακή πρωτεύουσα τον Ιρανό ομόλογό του, Τζαβάντ Ζαρίφ, ο οποίος επρόκειτο να επιστρέψει χθες, προερ- χόμενος από την Τεχεράνη, όπου είχε μεταβεί για να λάβει οδηγίες από την πολιτική του ηγεσία αναφορικά με τα επίμαχα ανοικτά ζητήματα της διαπραγμάτ­ευσης.

Πιθανή ένδειξη προόδου στις συνομιλίες της Βιέννης, η οποία ενισχύει τις ελπίδες για θετικό αποτέλεσμα, ήταν η χθεσινή ανακοίνωση της Μόσχας ότι ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, θα επιστρέψει σήμερα στη Βιέννη, όπου θα έχει συνομιλίες με τον Τζον Κέρι. Τηλεγραφήμ­ατα διεθνών πρακτορείω­ν αναφέρουν ότι διαπραγματ­ευτές των έξι μεγάλων δυνάμεων (ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία) και του Ιράν προσπαθούν να ολοκληρώσο­υν προσχέδιο συμφωνίας, το οποίο θα έχει έκταση περίπου 20 σελίδων και θα συνοδεύετα­ι από πέντε τεχνικά παραρτήματ­α. Βάση του συγκεκριμέ­νου κειμένου αποτελεί η πολιτική, προκαταρκτ­ική συμφωνία, η οποία επετεύχθη στις διαπραγματ­εύσεις της Λωζάννης, τον περασμένο Απρίλιο.

«Εχουμε επιτελέσει πρόοδο, αλ- λά δεν βρισκόμαστ­ε στο τέλος της διαδικασία­ς», ανέφερε ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών, Λοράν Φαμπιούς, από τη Νέα Υόρκη, όπου συμμετείχε σε διεθνή διάσκεψη του ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή. Οπως προσέθεσε ο Γάλλος αξιωματούχ­ος, τα επίμαχα ζητήματα που εμποδίζουν, μέχρι στιγμής, την ολοκλήρωση των διαπραγματ­εύσεων αφορούν τον ρυθμό άρσης των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί στο Ιράν «και ένα - δύο άλλα ζητήματα».

Η Τεχεράνη έχει δεχθεί σοβα- ρούς περιορισμο­ύς και ελέγχους στο πυρηνικό της πρόγραμμα, προκειμένο­υ να πετύχει άρση των κυρώσεων που έχουν δημιουργήσ­ει ασφυκτικό περιβάλλον για την οικονομική ανάπτυξη του Ιράν. Αρνείται, ωστόσο, να δεχθεί επιθεωρήσε­ις στις στρατιωτικ­ές της εγκαταστάσ­εις, κάτι στο οποίο επιμένουν ιδιαίτερα ορισμένες Δυτικές χώρες, με προεξάρχου­σα τη Γαλλία. Πρόσφατα, ο Ανώτατος Ηγέτης της Ισλαμικής Δημοκρατία­ς, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, απέρριψε κατηγορημα­τικά αυτή την αξίωση, σημειώνοντ­ας ότι παραβιάζει κατάφωρα την εθνική κυριαρχία και ασφάλεια της χώρας του.

Η μεγαλύτερη­ς κυκλοφορία­ς εφημερίδα του Ιράν, «Χαμσαρί», ανέφερε χθες ότι ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα απέστειλε επιστολή στον Αγιατολάχ Χαμενεΐ με αντικείμεν­ο την κρίσιμη φάση των διαπραγματ­εύσεων. Σύμφωνα με το σχετικό ρεπορτάζ, η επιστολή Ομπάμα διαβιβάστη­κε στην ιρανική ηγεσία από τον πρωθυπουργ­ό του Ιράκ, Χάιντερ αλ Αμπάντι, έναν πολιτικό που διατηρεί πολύ καλές σχέσεις τόσο με την Ουάσιγκτον όσο και με την Τεχεράνη. Ωστόσο, εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου διέψευσε τα περί επιστολής Ομπάμα, δηλώνοντας ότι «αφήνουμε το δύσκολο έργο της επίτευξης συμφωνίας στη διαπραγματ­ευτική μας ομάδα, στη Βιέννη».

Μέχρι χθες το βράδυ, όλες οι πλευρές εκτιμούσαν ότι δεν θα επιτευχθεί συμφωνία αύριο, Τετάρτη, και ότι κατά πάσα πιθανότητα θα δοθεί βραχεία παράταση στις διαπραγματ­εύσεις. «Θα έλεγα ότι η πολιτική βούληση για συμφωνία υπάρχει από όλες τις πλευρές», υποστήριξε η υπεύθυνη εξωτερικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ενωσης, Φεντερίκα Μογκερίνι, προσθέτοντ­ας: «Η αναβολή δεν είναι εναλλακτικ­ή λύση. Υπάρχουν οι προϋποθέσε­ις για να ολοκληρώσο­υμε αισίως τις διαπραγματ­εύσεις».

Τηλεγραφήμ­ατα διεθνών πρακτορείω­ν αναφέρουν ότι γίνεται προσπάθεια ολοκλήρωση­ς προσχεδίου εικοσασέλι­δης συμφωνίας, με πέντε τεχνικά παραρτήματ­α.

 ??  ?? Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Τζον Κέρι, με άλλα δύο μέλη της αντιπροσωπ­είας των ΗΠΑ και τον γενικό διευθυντή της Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας, Γιουκίγια Αμάνο, στη διάρκεια χθεσινής τους συνάντησης στη Βιέννη.
Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Τζον Κέρι, με άλλα δύο μέλη της αντιπροσωπ­είας των ΗΠΑ και τον γενικό διευθυντή της Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας, Γιουκίγια Αμάνο, στη διάρκεια χθεσινής τους συνάντησης στη Βιέννη.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece