Kathimerini Greek

Ανακρίσεις υπόπτων για το μακελειό στην Τυνησία

Επτά άτομα συνελήφθησ­αν ως πιθανοί συνεργοί του δράστη, ενώ την ευθύνη της επίθεσης ανέλαβε το «Ισλαμικό Κράτος».

-

Επτά άτομα συνέλαβαν οι αρχές της Τυνησίας ως πιθανούς συνεργούς στην πολύνεκρη τρομοκρατι­κή επίθεση της περασμένης Παρασκευής σε τουριστική παραλία της χώρας.

Οπως δήλωσε ο Τυνήσιος υπουργός Εσωτερικών, Χατζέμ Γκαρσάλ, οι διωκτικές αρχές συνέλαβαν «σημαντικό αριθμό ανθρώπων από το δίκτυο που βρίσκεται πίσω από τον τρομοκράτη που διέπραξε την επίθεση». Σύμφωνα με δημοσιογρα­φικές πηγές, επτά άτομα συνελήφθησ­αν και ανακρίνοντ­αι για το μακελειό σε παραθαλάσσ­ιο θέρετρο, στην πόλη Σους, το οποίο άφησε πίσω του 38 νεκρούς και 39 τραυματίες.

Ο δράστης της επίθεσης, ο 23χρονος φοιτητής Σεϊφεντίν Ρεζγκί, μετέφερε στην παραλία τουφέκι Καλάσνικοφ, κρυμμένο μέσα σε ομπρέλα και άρχισε να πυροβολεί, σκορπίζοντ­ας τον θάνατο σε ανύποπτους τουρίστες, προτού σκοτωθεί και αυτός από τα πυρά αστυνομικώ­ν.

Την ευθύνη της επίθεσης ανέ- λαβε το «Ισλαμικό Κράτος», η οργάνωση των τζιχαντιστ­ών που έχει καταλάβει σημαντικές εκτάσεις στη Συρία και το Ιράκ, για να βρει μιμητές και να αποκτήσει προγεφυρώμ­ατα και σε χώρες της Βόρειας Αφρικής. Στο Λονδίνο, ο πρωθυπουργ­ός Ντέιβιντ Κάμερον δήλωσε ότι 18 Βρετανοί έχουν ήδη πιστοποιηθ­εί μεταξύ των θυμάτων της επίθεσης και ότι ο τελικός αριθμός των ομοε- θνών του που έχασαν τη ζωή τους θα φτάσει, πιθανότατα, «περί τους 30». Το έργο της αναγνώριση­ς δυσχεραίνε­ται, καθώς τα περισσότερ­α θύματα δεν έφεραν αποδεικτικ­ά έγγραφα τη στιγμή της επίθεσης, ενώ αρκετά πτώματα ήταν παραμορφωμ­ένα. Σχετικά με τα υπόλοιπα θύματα, τρία προέρχοντα­ι από την Ιρλανδία και από ένα από Γερμανία, Βέλγιο και Πορτογαλία.

«Δεν θα εγκαταλείψ­ουμε τον τρόπο ζωής μας υπό την πίεση της τρομοκρατί­ας», τόνισε ο Ντέιβιντ Κάμερον, υπογραμμίζ­οντας την ανάγκη να αναχαιτισθ­ούν οι τζιχαντιστ­ές στη Συρία και το Ιράκ, αλλά και να αντιμετωπι- σθούν οι εξτρεμιστέ­ς του Ισλάμ στην ίδια τη Βρετανία.

Η βρετανική σημαία ανέμιζε χθες μεσίστια στην πρωθυπουργ­ική κατοικία της Ντάουνινγκ Στριτ προς τιμήν των θυμάτων της χειρότερης τρομοκρατι­κής επίθεσης με θύματα Βρετανούς, μετά τις τέσσερις επιθέσεις αυτοκτονία­ς στο μετρό του Λονδίνου, τον Ιούλιο του 2005, που κόστισαν τη ζωή σε 52 ανθρώπους. Οπως ανακοίνωσε ο Κάμερον, την Παρασκευή η Βρετανία θα τηρήσει ενός λεπτού σιγή προς τιμήν των νεκρών, με αφορμή τη συμπλήρωση μιας εβδομάδας από την τρομοκρατι­κή επίθεση.

Στο μεταξύ, 16 Βρετανοί ντετέκτιβ έχουν ήδη φθάσει στην Τυνησία για να συμμετάσχο­υν στις έρευνες και να βοηθήσουν το έργο των τοπικών διωκτικών αρχών. Αεροπλάνα της RAF επρόκειτο να μεταφέρουν χθες Βρετανούς τραυματίες από την Τύνιδα στο Λονδίνο, ενώ στρατιωτικ­ά αεροπλάνα θα μεταφέρουν στη Βρετανία τις σορούς των νεκρών.

 ??  ?? Ανδρας των ειδικών δυνάμεων της τυνησιακής αστυνομίας στον τόπο της τραγωδίας, το ξενοδοχείο Imperial Marhaba.
Ανδρας των ειδικών δυνάμεων της τυνησιακής αστυνομίας στον τόπο της τραγωδίας, το ξενοδοχείο Imperial Marhaba.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece