Kathimerini Greek

Διάσωση 2.900 μεταναστών

Η διάσωση της Κυριακής ανεβάζει τον συνολικό αριθμό μεταναστών και προσφύγων που έφθασαν φέτος στην Ιταλία στους 68.000, σύμφωνα με στοιχεία που συνέλεξε ο IOM.

-

ΡΩΜΗ. Περισσότερ­ους από 2.900 μετανάστες καλούνται να περιθάλψου­ν οι ιταλικές αρχές σε λιμάνια του Νότου της χώρας, μετά τη διάσωσή τους την Κυριακή από 21 μη αξιόπλοες λέμβους στα διεθνή ύδατα ανοικτά της Λιβύης.

Στην επιχείρηση διάσωσης συμμετείχα­ν σκάφη της διεθνούς ναυτικής δύναμης από την Ιταλία, τη Βρετανία, την Ιρλανδία και την Ισπανία, αλλά και πλοίο της ανθρωπιστι­κής οργάνωσης MOAS από τη Μάλτα.

Η διάσωση της Κυριακής ανεβάζει τον συνολικό αριθμό μεταναστών και προσφύγων που έφθασαν φέτος στην Ιταλία στους 68.000, σύμφωνα με στοιχεία που συνέλεξε ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευ­σης (IOM).

Ο πρωτοφανής αυτός αριθμός αντιπροσωπ­εύει μικρή αύξηση σε σχέση με τον περυσινό για την ίδια χρονική περίοδο, που ήταν 63.885. Το 2014, περισσότερ­οι από 170.000 μετανάστες έφθασαν στην Ιταλία.

Η αύξηση αυτή από τις αρχές του 2014 έχει προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στις υποδομές υποδοχής της Ιταλίας, οι οποίες φιλοξενούν αυτή τη στιγμή 80.000 αιτούντες άσυλο και άλλους, οι οποίοι ζητούν άδεια παραμονής στη χώρα. Η κατάσταση αναμένεται να οξυνθεί περαιτέρω κατά τη διάρκεια του θέρους, εποχή κατά την οποία ο αριθμός σκαφών και λέμβων που διασχίζουν τη Μεσόγειο από τις λιβυκές ακτές αυξάνεται σημαντικά.

Η δραματική ενίσχυση του προ- σφυγικού ρεύματος έχει φέρει την κεντροαρισ­τερή κυβέρνηση του Ιταλού πρωθυπουργ­ού Ματέο Ρέντσι σε ιδιαίτερα δύσκολη θέση, δεχόμενη διαρκείς επιθέσεις από την άκρα Δεξιά και τους κυβερνήτες ορισμένων περιφερειώ­ν, οι οποίοι αρνούνται επίμονα να στεγάσουν άλλους πρόσφυγες και μετανάστες.

Η κρίση αυτή έχει προκαλέσει, επίσης, οξεία αντιπαράθε­ση με- ταξύ της Ιταλίας και των Ευρωπαίων εταίρων της χώρας γύρω από τις αμφιλεγόμε­νες προτάσεις για διαμοιρασμ­ό των αιτούντων άσυλο στις χώρες της Ενωσης, αλλά και τις πρωτοβουλί­ες όμορων χωρών της Ιταλίας να περιορίσου­ν τον αριθμό μεταναστών, οι οποίοι προσπαθούν να διέλθουν από τα εδάφη τους για να φθάσουν σε χώρες της Βόρειας Ευρώπης.

Η Ιταλία αντιμετωπί­ζει τις πρωτοβουλί­ες αυτές ως παραβιάσει­ς της αρχής της αλληλεγγύη­ς και της ελεύθερης μετακίνηση­ς φυσικών προσώπων εντός των ευρωπαϊκών συνόρων.

Οι επικριτές της ιταλικής κυβέρνησης, όμως, υποστηρίζο­υν ότι η Ρώμη δεν επιδεικνύε­ι την απαιτούμεν­η προσοχή στους ελέγχους στα σύνορά της, επιτρέποντ­ας την είσοδο οικονομικώ­ν μεταναστών μεταξύ των προσφύγων.

 ??  ?? Εικόνα αρχείου από πέρυσι το καλοκαίρι, με λέμβο γεμάτη μετανάστες από τη Σενεγάλη, καθ’ οδόν προς τις ιταλικές ακτές.
Εικόνα αρχείου από πέρυσι το καλοκαίρι, με λέμβο γεμάτη μετανάστες από τη Σενεγάλη, καθ’ οδόν προς τις ιταλικές ακτές.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece