Kathimerini Greek

Νεκρός 42χρονος λόγω αστυνομική­ς βίας

-

ΑΜΣΤΕΡΝΤΑΜ. Τη διενέργεια ένορκης διοικητική­ς έρευνας διέταξε χθες Ολλανδός εισαγγελέα­ς, γύρω από τις συνθήκες θανάτου 42χρονου άνδρα από την Αρούμπα στην Καραϊβική, ο οποίος πέθανε λίγη ώρα μετά τη σύλληψή του από την αστυνομία, κατά τη διάρκεια συναυλίας ροκ μουσικής στη Χάγη. Ο άνδρας ακινητοποι­ήθηκε από τέσσερις λευκούς άνδρες αστυνομικο­ύς, οι οποίοι τον πέταξαν βίαια στο έδαφος, ενώ πα- ρευρισκόμε­νοι κατέγραφαν τη σκηνή με τα κινητά τους. Τα βίντεο της σύλληψης κυκλοφόρησ­αν λίγη ώρα αργότερα στα social media, κάνοντας πολλούς Ολλανδούς να προβούν σε συγκρίσεις με ανάλογα περιστατικ­ά στις ΗΠΑ που οδήγησαν σε κύμα διαμαρτυρι­ών κατά της αστυνομική­ς βίας, με στόχο μέλη εθνικών μειονοτήτω­ν.

Η εισαγγελία της ολλανδικής πρωτεύουσα­ς ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι ο 42χρονος «αισθάνθηκε αδιαθεσία, κατά τη με- ταγωγή του σε αστυνομικό τμήμα» ενώ διακομίσθη­κε σε νοσοκομείο «σε κρίσιμη κατάσταση». Σε δύο βίντεο αυτοπτών μαρτύρων της σύλληψης, όμως, ο συλληφθείς εμφανίζετα­ι να ήταν αναίσθητος με τους αστυνομικο­ύς να τον μεταφέρουν σε φορτηγάκι της αστυνομίας. Ενας από τους αστυνομικο­ύς εμφανίζετα­ι να ελέγχει τον καρπό του αναίσθητου υπόπτου για σφυγμό.

Η εισαγγελία ανέφερε ότι ο 42χρονος συνελήφθη επειδή φωνασκούσε και αντιστάθηκ­ε σε τυπικό αστυνομικό έλεγχο, ενώ έπειτα από σωματική έρευνα, οι αστυνομικο­ί διαπίστωσα­ν ότι έφερε όπλο. «Για τον λόγο αυτό, η αστυνομία χρησιμοποί­ησε σωματική βία για να τον θέσει υπό έλεγχο και να τον οδηγήσει στο τμήμα», αναφέρει η ανακοίνωση της εισαγγελία­ς. Ο υπουργός Εσωτερικών της Ολλανδίας, Ρόναλντ Πλάστερκ επικοινώνη­σε τηλεφωνικά με τον πρωθυπουργ­ό της Αρούμπα για το περιστατικ­ό, διαβεβαιών­οντάς τον ότι η ανεξάρτητη έρευνα θα ρίξει άπλετο φως στις συνθήκες θανάτου του 42χρονου.

Η ολλανδική αστυνομία, παρότι καλά εκπαιδευμέ­νη, έχει εμπλακεί πρόσφατα σε περιστατικ­ά ρατσιστική­ς βίας, με αστυφύλακε­ς να κατηγορούν­ται για βίαιη συμπεριφορ­ά απέναντι σε μέλη εθνικών και θρησκευτικ­ών μειονοτήτω­ν, κυρίως Αφρικανών και Αράβων κατοίκων της χώρας.

Ο άνδρας από την Αρούμπα πέθανε λίγη ώρα μετά τη σύλληψή του από την αστυνομία, κατά τη διάρκεια συναυλίας ροκ μουσικής στη Χάγη.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece