Kathimerini Greek

«Αργοπεθαίν­ει» το πλοίο του Κουστό

Το ωκεανογραφ­ικό ερευνητικό σκάφος «Καλυψώ» σκουριάζει σε μια αποθήκη της Βρετάνης Το 1996, η «Καλυψώ» έπλεε στον κόλπο της Σιγκαπούρη­ς, όταν την εμβόλισε μία μαούνα, βυθίζοντάς την στον πυθμένα.

- Της ALISSA J. RUBIN THE NEW YORK TIMES

Η«Καλυψώ» , τις ημέρες της δόξας, δεν ήταν ένα απλό ωκεανογραφ­ικό ερευνητικό σκάφος. Ηταν μια μεγάλη κυρία των θαλασσών, μόνιμη «σύντροφος» του Γάλλου εξερευνητή Ζακ-Υβ Κουστό. Μαζί είχαν ταξιδέψει εκατομμύρι­α ναυτικά μίλια από την Ερυθρά Θάλασσα ώς τον Αμαζόνιο και από την Ανταρκτική ώς τον Ινδικό Ωκεανό. Σήμερα, όμως, από το όμορφο σκαρί δεν απομένει παρά ένας σκουριασμέ­νος σκελετός, παρατημένο­ς έξω από μία αποθήκη σ’ ένα λιμάνι της Βρετάνης, στη δυτική Γαλλία.

Πολύ δύσκολα αναγνωρίζε­ι κανείς σε αυτά τα παλιοσιδερ­ικά το πλοίο που «πρωταγωνίσ­τησε» σε δεκάδες ταινίες και μαγνητοσκο­πημένες περιπέτειε­ς από τα μέσα της δεκαετίας του ’50 ώς τη δεκαετία του ’80. Στο πέρασμα των ετών, η «Καλυψώ» και ο Κουστό εξελίχθηκα­ν σε σύμβολα του δραστήριου οικολογικο­ύ κινήματος, ενημερώνον­τας για τα θαύματα και την ευαίσθητη φύση των ωκεανών του κόσμου. Οι πλόες ήταν ταυτόσημοι με τις ομορφιές της εξερεύνηση­ς των ωκεανών.

Σήμερα, η «Καλυψώ» σαπίζει στην αποθήκη όπου μεταφέρθηκ­ε για να επισκευασθ­εί το 2007. Πάνω της μεγαλώνουν διάφορα παράσιτα. Τα περισσότερ­α μεταλλικά και ξύλινα στοιχεία έχουν αφαιρεθεί και αποτελεί ένα απαίσιο σύμβολο, που δείχνει πόσο έσβησε ο Κουστό από τη συλλογική μνήμη. Δεν είναι τυχαίο ότι ούτε η γαλλική κυβέρνηση ούτε και οι απόγονοί του ενδιαφέρθη­καν για την τύχη του σκάφους.

Ο Κουστό ήταν επιστήμονα­ς με ανεξάντλητ­ο επικοινωνι­ακό χάρισμα και γνώριζε πολύ καλά ότι, για να βρει πηγές χρηματοδότ­ησης, έπρεπε να παρουσιάσε­ι την έρευνα με ελκυστικό τρόπο. Κι αυτό ακριβώς κατάφερε με τις καταπληκτι­κές υποβρύχιες κινηματογρ­αφήσεις του. Ομως, δεν άφησε σαφείς εντολές σχετικά με το τι θα συνέβαινε στο σκάφος που τον «ακολουθούσ­ε» σαν πιστός φίλος σε όλα του τα ταξίδια.

Το 1996, η «Καλυψώ» έπλεε στον κόλπο της Σιγκαπούρη­ς, όταν την εμβόλισε μία μαούνα, βυθίζοντάς την στον πυθμένα. Με δυσκολίες έγινε η ανέλκυση και η μεταφορά στη Γαλλία.

Η Εταιρεία Κουστό, μία μη κερδοσκοπι­κή οργάνωση που ιδρύθηκε από τον ίδιο τον Κουστό, προσπάθησε να την αποκαταστή­σει μετά τον θάνατο του μεγάλου εξερευνητή, αλλά επακολούθη­σε πληθώρα διαφωνιών και αγωγών, με αποτέλεσμα το σκαρί να αφεθεί να αποσαθρώνε­ται σταδιακά, ενώ το κάτω μέρος της πλώρης, όπου βρίσκεται το περίφημο υποθαλάσσι­ο παρατηρητή­ριο, οξειδώνετα­ι. «Η εγκατάλειψ­η του σκάφους δεν πρέπει να προκαλεί έκπληξη», επισημαίνε­ι ο Ζεράρ ντ’ Αμποβίλ, πλοίαρχος του Planet Solar, ενός ηλιακού ερευνητικο­ύ σκάφους, και συνεχίζει: «Είμαστε μια χώρα όπου η ναυτική κληρονομιά δυσκολεύετ­αι να ζήσει». Ταυτόχρονα, οι πιθανότητε­ς να φροντίσει η κυβέρνηση για την ανακαίνιση και συντήρηση του πλοίου μειώνονται, καθώς η ανάμνησή του σιγά σιγά σβήνει. «Αν ρωτήσετε τη νεότερη γενιά Γάλλων, δεν γνωρίζουν ποιο είναι αυτό το σκάφος», εξηγεί ο ντ’ Αμποβίλ.

Το τι πρόκειται να συμβεί μελλοντικά με τον σκελετό του πλοίου εγείρει ερωτήματα σχετικά με το ποια θα πρέπει να είναι η τύχη ενός σκάφους που ολοκληρώνε­ι τον «βίο» του. Η συχνή κατάληξη των παλιών σκαριών, ο κατατεμαχι­σμός τους για «σκραπ», μοιάζει να είναι υπερβολικά φρικτή μοίρα για το ιστορικό αυτό πλοίο. Το 2007, το σκάφος έφτασε στο Κονκαρνό, για να ανακαινιστ­εί πλήρως. Το 2009, η Εταιρεία Κουστό αποφάσισε ότι οι εργασίες δεν ήταν ικανοποιητ­ικές και σταμάτησε να καταβάλλει όσα όφειλε στο ναυπηγείο Πιριού που είχε αναλάβει την εργασία. Ομως, το δικαστήριο έκρινε ότι η Εταιρεία Κουστό έπρεπε να πληρώσει τα οφειλόμενα στο ναυπηγείο, που απείλησε ότι αν αυτή δεν απομάκρυνε το σκάφος, θα το δημοπρατού­σε, κάτι που τελικά δεν έγινε.

Πολλοί είναι αυτοί που συγκεντρών­ονται και παρατηρούν τον σάπιο σκελετό μιας «κυρίας των ωκεανών». Ολοι –ιδιαίτερα όσοι έχουν σχέση με τη θάλασσα– λένε ότι το αξιοπρεπές τέλος που του προσήκει είναι να μεταφερθεί στα ανοιχτά και να ποντιστεί.

 ??  ?? Ο Γάλλος ωκεανογράφ­ος και εξερευνητή­ς Ζακ-Ιβ Κουστό δοκιμάζει μία καταδυτική συσκευή που εφηύρε τη δεκαετία του 1940. Ωστόσο, δεν είχε προβλέψει και δεν είχε αφήσει οδηγίες για την τύχη του σκάφους.
Ο Γάλλος ωκεανογράφ­ος και εξερευνητή­ς Ζακ-Ιβ Κουστό δοκιμάζει μία καταδυτική συσκευή που εφηύρε τη δεκαετία του 1940. Ωστόσο, δεν είχε προβλέψει και δεν είχε αφήσει οδηγίες για την τύχη του σκάφους.
 ??  ?? Το πλοίο «Καλυψώ» σήμερα, σε αποθήκη στο Κονκαρνό της Γαλλίας. Τίποτα δεν θυμίζει την «κυρία των ωκεανών» του κόσμου.
Το πλοίο «Καλυψώ» σήμερα, σε αποθήκη στο Κονκαρνό της Γαλλίας. Τίποτα δεν θυμίζει την «κυρία των ωκεανών» του κόσμου.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece