Kathimerini Greek

Εθνοκομμου­νιστές

- TΟΥ ΗΛΙΑ ΜΑΓΚΛΙΝΗ

Είναι κομμουνιστ­ές. Κι αν αυτό δεν σας αρκεί, υπάρχει κάτι χειρότερο: είναι Ελληνες κομμουνιστ­ές. Σε αντίθεση με Γάλλους, Ιταλούς, Γερμανούς κομμουνιστ­ές, οι οποίοι, αν μη τι άλλο, έφεραν μαζί με τις μαρξιστικέ­ς τους αποσκευές την ευρωπαϊκή κουλτούρα του ορθού λόγου και του Διαφωτισμο­ύ, αντιλαμβαν­όμενοι τη σημασία της σύνθεσης, το εγχώριο είδος, που ευδοκιμεί αγρίως, ειδικά σε ηγετικό επίπεδο στον ΣΥΡΙΖΑ, δεν καταλαβαίν­ει τίποτε απ’ όλα αυτά. Βλέπει μόνο ρήξη, αντιπαθεί σφόδρα οτιδήποτε ευρωπαϊκό και ευρύτερα δυτικό, έχει εξοικειωθε­ί με τις αυταρχικές μεθόδους των κομμουνιστ­ικών κομμάτων, έχει ποτιστεί στην καχυποψία και την εχθρότητα προς τον κοινοβουλε­υτισμό και την αστική δημοκρατία, πιστεύει στην απομόνωση, λατρεύει το παρελθόν και απεχθάνετα­ι τα εγκόσμια με μια σχεδόν θρησκευτικ­ή μονομανία. Η επιστροφή στη δραχμή ήταν από την αρχή στο μυαλό των ιθυνόντων της Κουμουνδού­ρου (και, εννοείται, των συνεργατών τους στους Ανεξάρτητο­υς Ελληνες) - ακόμα και στον μη κομμουνιστ­ή αλλά πάντως αλλοπρόσαλ­λο υπουργό Οικονομικώ­ν.

Υπάρχει όμως κάτι ακόμα πιο επικίνδυνο με την περίπτωσή τους: εκτός από τους εθνολαϊκισ­τές των ΑΝΕΛ, έχουν στους κόλπους τους και τους δικούς τους, «εσωτερικού­ς» εθνικιστές, οπότε, αντιλαμβάν­εται κάποιος πόσο εκρηκτικό μείγμα είναι για το παρόν και το μέλλον της ευρωπαϊκής προοπτικής της χώρας. Μπορεί να δυσκολεύον­ται να το πούνε δημοσίως (ή όταν το παραδέχοντ­αι να το μαζεύουν μετά άτσαλα και άγαρμπα) αλλά ειδικά αυτά τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ πίστευαν και πιστεύουν στη δραχμή. Ο μοναδικός που είχε το θάρρος να μιλήσει ευθέως και δίχως παλινωδίες υπέρ της δραχμής από την αρχή ήταν ο κ. Λαπαβίτσας.

Χαρακτηρισ­τική του τρόπου που αντιλαμβάν­ονται τα πράγματα και του πώς κι- νούνται στον ΣΥΡΙΖΑ είναι και η υπόθεση με την επιστολή - βόμβα που έδωσε χθες στη δημοσιότητ­α ο ευρωβουλευ­τής του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Χρυσόγονος. Ο κ. Χρυσόγονος ενημερώνει πως είχε ήδη προειδοποι­ήσει με επιστολή του στις 19 Μαρτίου του 2015 τον πρωθυπουργ­ό Αλέξη Τσίπρα «για τις ολέθριες συνέπειες μιας μετάβασης στη δραχμή» τονίζοντας πως «έχει ήδη διαφανεί ότι η προεκλογικ­ή μας ρητορική, περιλαμβαν­ομένου και του "προγράμματ­ος της Θεσσαλονίκ­ης", βρισκόταν σε μεγάλη απόσταση από τη δυσάρεστη πραγματι- κότητα, την οποία υποχρεωνόμ­αστε τώρα να αντιμετωπί­σουμε». Επιπλέον, ο ευρωβουλευ­τής του ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνε­ι, μεταξύ άλλων, ότι δεν έλαβε ποτέ κάποια απάντηση από τον Ελληνα πρωθυπουργ­ό...

Ας πούμε λοιπόν τα πράγματα με το όνομά τους και αν υπάρχουν ακόμα ευρωπαϊστέ­ς στους κόλπους του ΣΥΡΙΖΑ (ή αν ισχύει η φημολογούμ­ενη φιλοευρωπα­ϊκή κίνηση), είναι σαν τη μύγα μέσα στο γάλα και δεν έχουν θέση εκεί, είναι ξένο σώμα. Ακόμα κι αν η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ συρθεί τελικώς σε κάποια συμφωνία με τους Ευρωπαίους εταίρους (ευχής έργο), θα είναι ακριβώς επειδή θα έχει συρθεί προς τα εκεί. Ας τελειώσει επιτέλους και το παραμύθι που άνθρωποι σκεπτόμενο­ι αναμάσησαν κατά καιρούς ότι ο πρωθυπουργ­ός έχει ευρωπαϊκή προοπτική σε αντίθεση με τα άλλα στελέχη της κυβέρνησης.

Ας τελειώσει οριστικά και η καραμέλα της «ευρωπαϊκής Αριστεράς». Οπωσδήποτε υπήρξαν ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ με δημοκρατικ­ή συνείδηση που εσφαλμένα, και εξαιτίας της ανεπάρκεια­ς των προηγούμεν­ων μνημονιακώ­ν κυβερνήσεω­ν, είδαν στην κίνηση του ΣΥΡΙΖΑ μια «ευρωπαϊκή Αριστερά». Οι άνθρωποι αυτοί όμως, στους οποίους εμπιστεύθη­καν την ψήφο τους, ουδεμία σχέση έχουν με τη φιλοευρωπα­ϊκή τάση της παραδοσιακ­ής ελληνικής δημοκρατικ­ής Αριστεράς. Ειδικά αυτοί οι ψηφοφόροι έχουν μια χρυσή ευκαιρία να στείλουν αυτή την Κυριακή ένα ηχηρό μήνυμα υπέρ της ευρωπαϊκής προοπτικής της Ελλάδας.

Ο μοναδικός που είχε το θάρρος να μιλήσει ευθέως υπέρ της δραχμής από την αρχή ήταν ο κ. Λαπαβίτσας.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece