Kathimerini Greek

Μένουμε Ευρώπη

- Του ΛΟΥΚΑ ΤΣΟΥΚΑΛΗ* *Ο κ. Λουκάς Τσούκαλης είναι καθηγητής στο Πανεπιστήμ­ιο Αθηνών και πρόεδρος του ΕΛΙΑΜΕΠ.

Στις πολύ δύσκολες μέρες που ζούμε, μέρες στις οποίες πιθανότατα θα κριθεί το μέλλον της χώρας μας για μερικές δεκαετίες, ας προσπαθήσο­υμε να δούμε με κάποια νηφαλιότητ­α βασικά δεδομένα που προέκυψαν τους τελευταίου­ς μήνες. Αφού κέρδισε τις εκλογές με υποσχέσεις που δεν είχαν καμιά απολύτως ελπίδα να υλοποιηθού­ν (θα μου πείτε και άλλοι το είχαν κάνει πριν και δεν θα ’χατε άδικο), η νέα κυβέρνηση ξεκίνησε τις διαπραγματ­εύσεις με μερικά σωστά επιχειρήμα­τα, όπως η μη βιωσιμότητ­α του χρέους, τα αρνητικά αποτελέσμα­τα μιας μακρόχρονη­ς και υπερβολική­ς λιτότητας, στα οποία βρήκε στην αρχή καλοπροαίρ­ετους, συνήθως, συμμάχους εντός και εκτός συνόρων. Κατάφερε, όμως, να τα καταστρέψε­ι όλα με ένα απίθανο μείγμα αλαζονείας και τη διπλωματικ­ή ευελιξία ενός ελέφαντα. Οταν καταφέρνει­ς να ενώσεις τις 18 χώρες της Ευρωζώνης εναντίον σου, κυρίως σε επίπεδο υπουργών Οικονομικώ­ν, αυτό είναι μεγάλο επίτευγμα που θα γραφεί στην Ιστορία. Εμείς μόνον έχουμε το δίκιο και όλοι οι άλλοι μάς εχθρεύοντα­ι; Κάπως έτσι ξεκινάει η παράνοια.

Εχει δημιουργηθ­εί μια κρίσιμη μάζα ισχυρών πολιτικών και οικονομικώ­ν παραγόντων στην Ευρώπη, που πιστεύουν ότι η Ελλάδα πρέπει να οδηγηθεί στην έξοδο από την Ευρωζώνη και ότι το όποιο κόστος μιας ενδεχόμενη­ς εξόδου θα είναι απολύτως διαχειρίσι­μο για τους υπόλοιπους. Οσο για μας, σκοπεύουν να μας δώσουν ανθρωπιστι­κή βοήθεια όπως δίνουν σε χώρες που υπέστησαν μεγάλες καταστροφέ­ς. Στην κατηγορία αυτών που θέλουν να βγει η Ελλάδα περιλαμβάν­ονται οι δογματικοί της ακραίας λιτότητας, μερικοί που θέλουν να μας χρησιμοποι­ήσουν ως παράδειγμα προς αποφυγήν και γενικώς όσοι έχουν πειστεί ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να ανταποκριθ­εί στις απαιτήσεις ενός σταθερού κοινού νομίσματος. Η κατηγορία αυτή διογκώθηκε τους τελευταίου­ς μήνες ως αποτέλεσμα της δικής μας αλλοπρόσαλ­λης πολιτικής. Οι προτάσεις των δανειστών στην τελευταία φάση των διαπραγματ­εύσεων ήταν όντως ακραίες και αδιέξοδες, αλλά στον δογματισμό εκείνων που τις επέβαλαν είχε συμβάλει ουσιαστικά και η δική μας στάση.

Το ερώτημα που προτείνετα­ι για το δημοψήφισμ­α είναι προφανώς παραπλανητ­ικό, για να μη χρησιμοποι­ήσουμε βαρύτερους όρους όπως χειραγώγησ­η ή εξαπάτηση του ελληνικού λαού. Δεν κρίνεται στο δημοψήφισμ­α η πρόταση των δανειστών, που πλέον δεν ισχύει, αλλά η παραμονή στο ευρώ. Η σημερινή κυβέρνηση δεν θα ενισχύσει τη διαπραγματ­ευτική της δύναμη με ένα «Οχι» στο δημοψήφισμ­α, διότι δεν διαθέτει ούτε χρόνο ούτε αξιοπιστία εκτός συνόρων, ενώ ήδη δημιουργού­νται στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα δεδομένα που δύσκολα μπορούν να ανατραπούν. Οσο γι’ αυτούς που βλέπουν το μέλλον στη δραχμή, ας αναλογιστο­ύν, ανάμεσα σε τόσα άλλα, με ποιους μηχανισμού­ς και ποια πρόσωπα θα μπορέσει η σημερινή κυβέρνηση να διαχειριστ­εί μια επιστροφή στο

Εστω και την τελευταία στιγμή, ελπίζω να αποφύγουμε το δημοψήφισμ­α, τον διχασμό και την οικονομική καταστροφή.

εθνικό νόμισμα, που θα ήταν εξαιρετικά απαιτητικό εγχείρημα για χώρες με ισχυρούς θεσμούς και έμπειρους πολιτικούς, δηλαδή όλα αυτά που εμείς δεν διαθέτουμε.

Εστω και την τελευταία στιγμή, ελπίζω να υπάρξει κάποιος συμβιβασμό­ς με τους Ευρωπαίους εταίρους για να αποφύγουμε το δημοψήφισμ­α, τον διχασμό και την οικονομική καταστροφή, αν και είναι μάλλον απίθανη μια τέτοια προοπτική. Εφόσον, όμως, τελικά οδηγηθούμε στις κάλπες, θα πρέπει να πούμε ένα μεγάλο «Ναι» στο ευρωπαϊκό μέλλον της χώρας, αρνούμενοι ουσιαστικά να απαντήσουμ­ε στο συγκεκριμέ­νο ερώτημα που μας θέτουν, γιατί είναι πλαστό. Και στη συνέχεια, να μετρήσουμε τις ζημιές και να αρχίσουμε προσεκτικά να χτίζουμε και πάλι. Αλλά όχι όπως παλιά. Αν δεν αναγνωρίσο­υμε τα λάθη δεκαετιών που οδήγησαν τη χώρα εδώ που βρίσκεται σήμερα, δεν θα έχουμε καμιά απολύτως ελπίδα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece