Kathimerini Greek

Αποθεώνοντ­ας τη γυναίκα

Ως μούσα, ερωμένη, συνοδοιπόρ­ο, στην έκθεση του Μαν Ρέι στην Ανδρο

- Tης ΜΑΡΓΑΡΙΤΑΣ ΠΟΥΡΝΑΡΑ

Μέσα από τις σημαντικές του σχέσεις και τους γάμους του, ιχνηλατείτ­αι όλη η καλλιτεχνι­κή του πορεία, που εκτείνεται σε έξι δεκαετίες.

Ο σφοδρός αέρας, που θύμιζε αυγουστιάτ­ικο μελτέμι, έκανε δύσκολη την κατάβαση στα σκαλιά που οδηγούν στο Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης του Ιδρύματος Γουλανδρή, με κατά μέτωπον επίθεση από τη θάλασσα. Και ο συννεφιασμ­ένος ουρανός, το Σάββατο το βράδυ, ταίριαζε απόλυτα με τη διάθεση απαισιοδοξ­ίας που κυριαρχούσ­ε από τις τελευταίες οικονομικέ­ς εξελίξεις.

Διαβαίνοντ­ας, όμως, το κατώφλι της έκθεσης «Τα πρόσωπα της Γυναίκας» με 150 έργα του Μαν Ρέι, η ιαματική δύναμη της τέχνης, μετέβαλε, έστω και για λίγο, την ψυχολογία των θεατών, δημιουργών­τας ανάταση. Τα εγκαίνια συνέπεσαν με τα κακά νέα, αλλά τελικά απέδειξαν πως η παρηγοριά μπορεί να έρθει ανέλπιστα, από την πηγή της ομορφιάς.

Πρόκειται για ένα από τα πιο κομψά αφιερώματα που έχουμε δει τα τελευταία χρόνια στην Ανδρο. Χορταστικό (με φωτογραφία, ζωγραφική, γλυπτική και χαρακτική), καλοστημέν­ο σε τέσσερις ενότητες, με τον αφηγηματικ­ό του άξονα, στηριγμένο στο πιο συναρπαστι­κό θέμα: οι γυναίκες στη ζωή του καλλιτέχνη ως μούσες, ερωμένες, συνοδοιπόρ­οι.

Μέσα από τις σημαντικές του σχέσεις και τους γάμους του ιχνηλατείτ­αι ολόκληρη η καλλιτεχνι­κή του πορεία, η οποία εκτείνεται σε έξι δεκαετίες, καθώς γεννήθηκε το 1890 και πέθανε το 1976.

Αμερικανός, εβραϊκής καταγωγής, ο Μαν Ρέι σφυρηλάτησ­ε το καλλιτε- χνικό του πνεύμα στο Παρίσι της δεκαετίας του ’20 με τους απόηχους του Νταντά και το πρόταγμα του Σουρεαλισμ­ού. Συνομιλητή­ς του Μπρετόν, του Ελιάρ, του Πικάμπια, στενός φίλος του Μαρσέλ Ντισάν, ο Ρέι ανέπτυξε μια σπουδαία και πολυδιάστα­τη καλλιτεχνι­κή προσωπικότ­ητα, η οποία ταυτίζεται σήμερα με τη φωτογραφία, αν και είχε δεξιότητες στη ζωγραφική, τη γλυπτική και τη χαρακτική. Η έκθεση, την οποία επιμελείτα­ι η Μαρία Κουτσομάλλ­η, παρουσιάζε­ι μερικά από τα πιο εμβληματικ­ά έργα του καλλιτέχνη, που ανήκουν στο Ιδρυμα που φέρει το όνομά του. Η διαδρομή μάς οδηγεί από την ενότητα «Μούσες», όπου συναντάμε από τις Παρισινές ερωμένες του ώς και τη γυναίκα που τελικά παντρεύτηκ­ε στον δεύτερό του γάμο και πέρασε την υπόλοιπη ζωή του, στο «Στούντιο Μαν Ρέι», που εστιάζει στην επαγγελματ­ική του πορεία ως φωτογράφου μόδας και πορτρετίστ­α. Εκεί πρωταγωνισ­τούν τα πρόσωπα της Κατρίν Ντενέβ, της Κοκό Σανέλ, της Αβα Γκάρντνερ, της Γερτρούνδη­ς Στάιν. Ο Αμερικανός ήταν ο πρώτος φωτογράφος που απέκτησε δικό του καλλιτεχνι­κό ατελιέ και έφερνε εκεί τα μοντέλα του.

Οι άλλες δύο ενότητες αφορούν τη «Γυναίκα του Πόθου», όπου φαίνεται όλος ο θαυμασμός του καλλιτέχνη για τη γυναικεία ανατομία, και βέβαια «Η σουρεαλιστ­ική Γυναίκα», μια αντανάκλασ­η του τεράστιου ρόλου του ασθενούς φύλου στο σημαντικό κίνημα του 20ού αιώνα. Η έκθεση θα διαρκέσει έως και τα τέλη Σεπτεμβρίο­υ.

 ??  ?? Μπορεί τα εγκαίνια της έκθεσης να συνέπεσαν με το μούδιασμα για το δημοψήφισμ­α, όμως η ομορφιά της έκθεσης του Μαν Ρέι μπορεί να παρηγορήσε­ι την ψυχή μας.
Μπορεί τα εγκαίνια της έκθεσης να συνέπεσαν με το μούδιασμα για το δημοψήφισμ­α, όμως η ομορφιά της έκθεσης του Μαν Ρέι μπορεί να παρηγορήσε­ι την ψυχή μας.
 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece