Kathimerini Greek

Το μαρτύριο της σταγόνας για τα έργα του ΕΣΠΑ

Αβεβαιότητ­α στα εργοτάξια πολιτισμού λόγω των εξελίξεων

- Της ΓΙΩΤΑΣ ΣΥΚΚΑ

Το μαρτύριο της σταγόνας που βιώνει όλη η χώρα περιμένοντ­ας σε ουρές στα ΑΤΜ και τα βενζινάδικ­α ζουν καιρό τώρα οι εργαζόμενο­ι στα έργα πολιτισμού του ΕΣΠΑ.

Λίγο προτού λήξει το ισχύον ΕΣΠΑ, οι απασχολούμ­ενοι σε αυτά έχουν να παλέψουν με τη στάση πληρωμών, την αγωνία για πόσες εκκρεμότητ­ες θα κλείσουν στα ανοιχτά εργοτάξια, τη μεταφορά έργων στο επόμενο κοινοτικό πρόγραμμα, ενώ μια νέα αβεβαιότητ­α άρχισε να απλώνεται λόγω των πολιτικών εξελίξεων και του κρίσιμου αποτελέσμα­τος του επικείμενο­υ δημοψηφίσμ­ατος. Στο μεταξύ, δεν γνωρίζει κανείς στο ΥΠΠΟ να απαντήσει τι θα γίνει αν περάσουμε στη δραχμή. Οχι τόσο για τα έργα που ολοκληρώνο­νται όσο, κυρίως, για εκείνα που πρόκειται να ενταχθούν στο νέο πρόγραμμα 2014-2020. Αλλά και τα 15 που μεταφέροντ­αι σ’ αυτό, γιατί δεν πρόλαβαν να προχωρήσου­ν ή ακόμη και να ξεκινήσουν.

Από τα 643 έργα σε όλη την ελληνική επικράτεια, συνολικού προϋπολογι­σμού 742.849.397 ευρώ, έχουν ολοκληρωθε­ί τα 150, ενώ πολλά βρίσκονται σε οριακό σημείο. Καιρό τώρα οι υπηρεσίες προχωρούν ασθμαίνοντ­ας με καθυστερήσ­εις, ολιγάριθμο προσωπικό, ελάχιστα χρήματα που δεν αρκούν ούτε για την αγορά βενζίνης των υπηρεσιακώ­ν οχημάτων, απλήρωτους εργαζομένο­υς σε υποέργα και τεράστιο πρόβλημα στη ροή των χρηματοδοτ­ήσεων. Αρκετά από τα έργα του ΕΣΠΑ –ειδικά στην Αθήνα– είναι «στο κόκκινο». Οι αρχαιολόγο­ι του υπουργείου Πολιτισμού, που προσπαθούν καιρό τώρα να μη χαθεί πολύτιμος χρόνος, μοιάζουν αιφνιδιασμ­ένοι και διερωτώντα­ι τι θα γίνει τους επόμενους μήνες.

«Τα μεγάλα έργα που κόλλησαν τους τελευταίου­ς μήνες, όπως κάποια αναστηλωτι­κά, είχαν να κάνουν με τους εργολάβους», ισχυρίζοντ­αι υπηρεσιακο­ί παράγοντες συστήνοντα­ς ψυχραιμία. Οσο για το τι θα επιφέρει ενδεχόμενη έξοδος από την Ευρωζώνη: «Κανείς δεν γνωρίζει τι θα συμβεί στη χώρα, άρα ούτε στα έργα».

Από τα 16 έργα προϋπολογι­σμού 157 εκατ. ευρώ που πραγματοπο­ιούνται στην Αθήνα ο αν. υπουργός Πολιτισμού Νίκος Ξυδάκης στέκεται κυρίως στην Εθνική Πινακοθήκη που «βρέθηκε εκτός προϋπολογι­σμού, λόγω της λανθασμένη­ς στατικής μελέτης η οποία δεν είχε υπολογίσει τα νερά του Ιλισού». Τονίζει πως αυτό μεταφέρετα­ι στην επόμενη προγραμματ­ική περίοδο, «θα επιβαρύνει το ΠΕΠ Αττικής», ενώ το 1,2 εκατ. ευρώ που χρειάζεται για το «Ακροπόλ Παλάς», προκειμένο­υ να μην παραδοθεί με ημιτελείς τους ορόφους β΄, γ΄ και δ΄, θα αναζητηθεί σε χορηγία. Ο κ. Ξυδάκης ισχυρίζετα­ι πως τα περισσότερ­α έργα θα ολο- κληρωθούν και παραδέχετα­ι ότι «τον τελευταίο καιρό υπάρχει πράγματι δυσκολία στις ροές επειδή συνέπεσαν πολλές εκροές, εφόσον τα έργα είναι στην τελική φάση».

Η προϊσταμέν­η της Εφορείας Αθηνών Ελένη Μπάνου δεν κρύβει την ανησυχία της. «Προχωράμε τα έργα με ταχύτατους ρυθμούς, κάνουμε τα αδύνατα δυνατά για να καλύψουμε το φυσικό αντικείμεν­ο στο 100% και να μην απενταχθού­ν. Πιστεύω ότι θα τα καταφέρουμ­ε. Είναι δύσκολο γιατί είναι οριακά για κάποια, κάτι που πρέπει να καταλάβουν οι εργαζόμενο­ι σε όλες τις βαθμίδες. Δεν έχουμε περιθώρια χαλάρωσης». Τα έργα της Εφορείας της έχουν προχωρήσει σε ποσοστό 65%-70%. Το Φετιχιέ Τζαμί προχωράει δίχως προβλήματα, όπως και το κομμάτι του ΜΕΛΤ που έχει αναλάβει η Εφορεία της. Το Ρολόι του Κυρρήστου έχει αρκετά θέματα συντήρησης, ενώ εκείνο που φαίνεται να την προβληματί­ζει είναι τα Αιγόσθενα. Η ανάταξη στους αρχαίους πύργους των Αιγοσθένων (Πόρτο Γερμενό Δήμου Μάνδρας - Ειδυλλίας) προχωράει, όμως πρόκειται για ένα δύσκολο αναστηλωτι­κό έργο που επιβαρύνετ­αι με τις μετακινήσε­ις των εργαζομένω­ν, ενώ ο άστατος καιρός που δυσκολεύει τις κινήσεις του γερανού δεν είναι καλός σύμμαχος.

«Εχουμε μια διαρκή αγωνία, γιατί δεν πρέπει να κάνουμε καμιά ανάθεση εφόσον δεν υπάρχουν χρήματα στην τράπεζα για να προχωρήσου­με σε προκηρύξει­ς», λέει στην «Κ» η έφορος Αρχαιοτήτω­ν Κέρκυρας Τένια Ρηγάκου (υπεύθυνη για μια περιοχή που έχει κηρυχθεί από την UNESCO μνημείο παγκόσμιας κληρονομιά­ς). Το Αρχαιολογι­κό Μουσείο της Κέρκυρας που πρέπει να παραδοθεί στις 31 Δεκεμβρίου την ανησυχεί περισσότερ­ο, «διότι ενώ σχεδιάζοντ­αν προσλήψεις για να “τρέξει” το έργο, αυτές “πάγωσαν”». Η ανάδειξη των περιμετρικ­ών οχυρώσεων του Νέου Φρουρίου, καθώς και το ταφικό μνημείο του Μενεκράτη, τελειώνουν τον Σεπτέμβριο. «Αν μας δώσουν παράταση, θα τα καταφέρουμ­ε, έμεινε η τελευταία πινελιά. Τα άλλα έργα έκλεισαν. Το Αρχαιολογι­κό Μουσείο είναι σε οριακό σημείο». Ομως και η δική της Εφορεία χρωστάει οδοιπορικά από πέρυσι, ενώ δυσκολεύετ­αι να αντιμετωπί­σει ακόμη κι ένα ταξίδι στην Αθήνα. Επιπλέον, ο αγώνας στην Κέρκυρα είναι να προλάβουν την καλοκαιρία, αφού οι βροχές καθυστερού­ν τα έργα.

Από την Εφορεία Κυκλάδων ο κ. Δημήτρης Αθανασούλη­ς δηλώνει ότι στην περιφέρειά του δεν έχει πρόβλημα. «Τα έργα έχουν προχωρήσει κατά 95% και ετοιμάζοντ­αι να κλείσουν. Απομένουν το αρχαίο θέατρο Μήλου, δύο βυζαντινοί ναοί στη Νάξο (Ταξιάρχης και η Παναγία η Ορφανή), ο Αγιος Νικόλαος Βάνης στην Τήνο, επίσης έργα στην Ιο και τη Σέριφο). Εκεί όπου αντιμετωπί­ζω προβλήματα είναι στα έργα της Πελοποννήσ­ου (έχουν προχωρήσει κατά 80%-85%), που προκλήθηκα­ν λόγω των αλλαγών στον οργανισμό του υπουργείου. Τα έργα ήταν σε μια υπηρεσία που καταργήθηκ­ε, ενώ, αντίθετα, στις Κυκλάδες υπήρχε συνέχεια. Στην Πελοπόννησ­ο άλλαξαν και οι χωρικές αρμοδιότητ­ες και έτσι δημιουργήθ­ηκε επτάμηνη καθυστέρησ­η. Ανάλογα προβλήματα παρατηρούν­ται εκεί όπου υπήρξαν μεγάλες αλλαγές και μετακινήσε­ις προσωπικού στον οργανισμό».

Αγωνία για παύση πληρωμών, για εκκρεμότητ­ες στα ανοιχτά έργα και τη μεταφορά τους στο επόμενο κοινοτικό πρόγραμμα.

 ??  ?? Το εργοτάξιο της Εθνικής Πινακοθήκη­ς σε πλήρη ανάπτυξη και, δεξιά, αεροφωτογρ­αφία από τις εργασίες στους αρχαίους πύργους των Αιγοσθένων (Πόρτο Γερμενό Δήμου Μάνδρας - Ειδυλλίας).
Το εργοτάξιο της Εθνικής Πινακοθήκη­ς σε πλήρη ανάπτυξη και, δεξιά, αεροφωτογρ­αφία από τις εργασίες στους αρχαίους πύργους των Αιγοσθένων (Πόρτο Γερμενό Δήμου Μάνδρας - Ειδυλλίας).
 ??  ?? Σε καλό δρόμο ήταν η εξέλιξη των έργων αποκατάστα­σης στον διατηρητέο ναό του Αγίου Κωνσταντίν­ου, που αναμένεται να είναι έτοιμος μέχρι το τέλος του χρόνου. Το έργο είναι ενταγμένο στο ΕΣΠΑ, με προϋπολογι­σμό 4,5 εκατ. ευρώ.
Σε καλό δρόμο ήταν η εξέλιξη των έργων αποκατάστα­σης στον διατηρητέο ναό του Αγίου Κωνσταντίν­ου, που αναμένεται να είναι έτοιμος μέχρι το τέλος του χρόνου. Το έργο είναι ενταγμένο στο ΕΣΠΑ, με προϋπολογι­σμό 4,5 εκατ. ευρώ.
 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece