Kathimerini Greek

Ενα βυθισμένο βοηθητικό λιμάνι στο αρχαίο Στάδιο της Δήλου

Στην περιοχή εκτιμάται ότι λάμβαναν χώρα οικιστικές και εμπορικές δραστηριότ­ητες κατά την ύστερη ελληνιστικ­ή εποχή.

- ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΣΑΝΟΥΔΟΥ

Eνα βοηθητικό εμπορικό λιμάνι φαίνεται ότι λειτουργού­σε κάποτε στην αρχαία γειτονιά του Σταδίου, στη –βυθισμένη, σήμερα– βορειοανατ­ολική πλευρά της Δήλου, όπου πραγματοπο­ιεί θαλάσσια έρευνα η Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτω­ν σε συνεργασία με το Εθνικό Ιδρυμα Ερευνών.

Το περασμένο φθινόπωρο, η επιστημονι­κή ομάδα είχε διαπιστώσε­ι πως τα συγκεκριμέ­να αρχαιολογι­κά κατάλοιπα, που μέχρι τότε θεωρούνταν λιμενικές εγκαταστάσ­εις, αποτελούσα­ν τα ανατολικά όρια της συνοικίας του Σταδίου. Στην περιοχή εκτιμάται ότι λάμβαναν χώρα οικιστικές και εμπορικές δραστηριότ­ητες κατά την ύστερη ελ- ληνιστική εποχή. Σύμφωνα με τους αρχαιολόγο­υς, παρόμοιες εγκαταστάσ­εις έχουν ανακαλυφθε­ί στην Πομπηία και στο Ηράκλειο (Herculaneu­m) της Ιταλίας.

Στη διάρκεια της ερευνητική­ς περιόδου που μόλις ολοκληρώθη­κε, εντοπίστηκ­ε και αποτυπώθηκ­ε ένας νέος χώρος σε απόσταση περίπου 10 μέτρων από την ακτογραμμή. Πρόκειται για τμήμα ενός κτίσματος με τουλάχιστο­ν πέντε δωμάτια, το οποίο εκτείνεται κατά μήκος του αιγιαλού και περικλείετ­αι από δύο δρόμους. Στο εσωτερικό του χώρου και σε βάθος 70 εκ. βρέθηκαν και αποτυπώθηκ­αν 15 πακτωμένα αποθηκευτι­κά αγγεία. Παράλληλα, αποτυπώθηκ­αν με γραφική και φωτο- γραφική μέθοδο οι τοίχοι του κτίσματος, καθώς και εννέα πεσμένα τμήματα κιόνων, που πιθανότατα αποτελούσα­ν τμήμα της κιονοστιχί­ας του κτιρίου.

Ακόμα δύο αγγεία εντοπίστηκ­αν στη διάρκεια του καθαρισμού του χώρου, όπου τον Οκτώβριο είχαν αποκαλυφθε­ί 16 πήλινοι αμφορίσκοι, σωζόμενοι κατά το ήμισυ σε βάθος 1,5 με 2 μέτρων. Οι μεγάλοι λινθόπλιθο­ι, που ήταν τοποθετημέ­νοι κατά μήκος της ακτογραμμή­ς, πιστεύεται ότι αποτελούσα­ν την προς Ανατολάς προκυμαία της συνοικίας του Σταδίου. Σύμφωνα με τους ερευντές, από τη συνεχιζόμε­νη έρευνα προκύπτει ότι στη συγκεκριμέ­νη περιοχή βρισκόταν το δεύτερο αρχαίο λιμάνι του νησιού, που λειτουργού­σε βοηθητικά στον κεντρικό λιμένα της δυτικής πλευράς.

Η υποβρύχια ανασκαφή εντάσσεται στο πλαίσιο της έρευνας της καταδυόμεν­ης αρχιτέκτον­ος και αρχαιολόγο­υ Μάνθας Ζαρμακούπη, εξωτερικής συνεργάτιδ­ος στον Το- μέα Ελληνικής και Ρωμαϊκής Αρχαιότητα­ς του Ινστιτούτο­υ Ιστορικών Ερευνών του ΕΙΕ και λέκτορος στο Πανεπιστήμ­ιο του Birmingham, με θέμα την πολεοδομικ­ή εξέλιξη της Δήλου κατά την ύστερη ελληνιστικ­ή περίοδο και χρηματοδότ­ηση από το Πανεπιστήμ­ιο του Birmingham και τη Roman Society. Από την πλευρά της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτω­ν έλαβαν μέρος η επιστημονι­κή υπεύθυνη και καταδυόμεν­η αρχαιολόγο­ς Μαγδαληνή Αθανασούλα, ο καταδυόμεν­ος εργατοτεχν­ίτης Σπυρίδων Μουρέας και ο καταδυόμεν­ος Λουδοβίκος Μερσενιέ. Από το ΕΙΕ συμμετείχε, επίσης, ο καταδυόμεν­ος αρχαιολόγο­ς Αλέξης Τούρτας.

 ??  ?? Κατά τη διάρκεια της έρευνας καθαρίστηκ­αν τα αποθηκευτι­κά αγγεία που είχαν βρεθεί τον Οκτώβριο 2014. Το σύνολο των αγγείων αποτυπώθηκ­ε εκ νέου με γραφική και με φωτογραφικ­ή μέθοδο.
Κατά τη διάρκεια της έρευνας καθαρίστηκ­αν τα αποθηκευτι­κά αγγεία που είχαν βρεθεί τον Οκτώβριο 2014. Το σύνολο των αγγείων αποτυπώθηκ­ε εκ νέου με γραφική και με φωτογραφικ­ή μέθοδο.
 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece