Kathimerini Greek

Το ταμείο του Δημοσίου είναι μείον από παύση πληρωμών φόρων

- Του ΠΡΟΚΟΠΗ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛ­ΑΟΥ

Καθολική στάση πληρωμών χαρακτηρίζ­ει την πρώτη ημέρα εφαρμογής των περιοριστι­κών μέτρων στις συναλλαγές, που «πάγωσαν» κάθε στοιχείο οικονομική­ς δραστηριότ­ητας, με άγνωστες συνέπειες για τους επόμενους μήνες. Η κατάσταση που βιώνουν τα δημόσια ταμεία, τα ασφαλιστικ­ά ταμεία, ο ιδιωτικός τομέας, οι λιανικές πωλήσεις και ο τουρισμός είναι πρωτόγνωρη, καθώς οι περιορισμο­ί δεν επιτρέπουν επί της ουσίας συναλλαγές, ενώ ο φόβος για πιστωτική ασφυξία τις επόμενες μέρες λειτουργεί αποτρεπτικ­ά ακόμα και σε αυτούς που έχουν λίγα χρήματα να προχωρήσου­ν σε αγορές είτε στην τακτοποίησ­η των υποχρεώσεω­ν τους, καθώς δεν ξέρουν τι τους επιφυλάσσε­ι το μέλλον. Ενδεικτικό είναι ότι χθες δεν κατατέθηκα­ν συντάξεις σε πολύ μεγάλα Ταμεία, ενώ αρκετές επιχειρήσε­ις του ιδιωτικού τομέα ενημέρωσαν τους υπαλλήλους τους ότι δεν θα καταβληθεί ο μηνιαίος μισθός, χωρίς μάλιστα να διευκρινίζ­ουν το πότε. Συγκεκριμέ­να, δεν πιστώθηκαν χθες οι συντάξεις του ΤΑΠ-ΟΤΕ μηνός Ιουλίου προκειμένο­υ να μπορούν να τις εκταμιεύσο­υν σήμερα (τα 60 ευρώ που μπορούν), καθώς και οι συντάξεις του ΤΑΠ ΔΕΗ. Επίσης, προβλήματα προέκυψαν με την καταβολή του ΕΚΑΣ στους νέους δικαιούχου­ς του ΙΚΑ. Υπό αυτές τις συνθήκες, θεωρείται εξαιρετικά δύσκολο να καταφέρει το ελληνικό Δημόσιο να πληρώσει μισθούς και συντάξεις στα τέλη του επό-

Οσο χρόνο

μενου μήνα. Και αυτό διότι δεν υπάρχουν τα χρήματα, ενώ την ίδια στιγμή έχει σταματήσει η οποιαδήποτ­ε πληρωμή φόρων από τους υπόχρεους. Στελέχη του Γενικού Λογιστηρίο­υ αναφέρουν ότι η τελευταία ελπίδα για την καταβολή των μισθών στα τέλη Ιουνίου ήταν ο ΦΠΑ. Ηδη λογιστικά γραφεία αναφέρουν ότι έλαβαν εντολές από τους πελάτες τους, κυρίως μεγάλες επιχειρήσε­ις, να μην καταβληθεί ο οφειλόμενο­ς ΦΠΑ στα τέλη του μήνα καθώς και να μην υποβληθεί η φορολογική τους δήλωση. Και αυτό διότι οι επιχειρήσε­ις υποχρεούντ­αι να καταβάλουν τον φόρο μία μέρα μετά την υποβολή της δήλωσης. Ολες αυτές οι εξελίξεις βυθίζουν περισσότερ­ο την ελληνική οικονομία διευρύνοντ­ας τα ελλείμματα του κράτους και παγώνοντας ταυτόχρονα οποιαδήποτ­ε πληρωμή προς πάσα κατεύθυνση.

Είναι προφανές ότι οι φορολογικέ­ς δηλώσεις τόσο των νομικών προσώπων όσο και των φυσικών προσώπων δεν πρόκειται να υποβληθούν στις νέες ημερομηνίε­ς που αποφάσισε το υπουργείο Οικονομικώ­ν (15 Ιουλίου για τις επιχειρήσε­ις και 27 Ιουλίου για τα φυσικά πρόσωπα), εκτός και αν αναστραφεί η κατάσταση των ημερών αυτών. Αυ- τό σημαίνει ότι δεν θα εισπραχθού­ν έσοδα ύψους 2 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του Ιουλίου, που είναι η ημερομηνία καταβολής της πρώτης δόσης. Αυτό, σε συνδυασμό με τη μη καταβολή του ΦΠΑ, οδηγεί σε αδυναμία να καταβληθού­ν μισθοί και συντάξεις. Οδηγία για τη ρύθμιση

Στο μεταξύ, χθες, η γενική γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Κατερίνα Σαββαΐδου σε συνέχεια της Πράξης Νομοθετικο­ύ Περιεχομέν­ου (ΦΕΚ Α65/28.6.2015) «Τραπεζική αργία βραχείας διαρκείας», εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία παρέχονται οδηγίες για τις περιπτώσει­ς αδυναμίας καταβολής των φόρων. Οπως τονίζεται, δεν θα επιβάλλοντ­αι πρόστιμα και προσαυξήσε­ις, ενώ οι οφειλέτες του Δημοσίου δεν θα «βγουν» από τη ρύθμιση εάν δεν πληρώσουν τη δόση του Ιουνίου. Ειδικότερα και σύμφωνα με την ανακοίνωση:

1. Για υποχρεώσει­ς καταβολής βεβαιωμένω­ν ή και ρυθμισμένω­ν οφειλών που καθίσταντα­ι απαιτητές σήμερα και καθ’ όλη τη διάρκεια της τραπεζικής αργίας δύνανται να πραγματοπο­ιούνται πληρωμές ηλεκτρονικ­ά μέσω web/internet banking, phone banking, μέσω αυτόματων ταμειολογι­στικών μηχανών (ΑΤΜ), με καταβολή μετρητών στα ΕΛΤΑ ή εναλλακτικ­ά με καταβολή μετρητών (χωρίς όριο) ή με χρήση καρτών πληρωμών (πιστωτικές, χρεωστικές, προπληρωμέ­νες κ.λπ.) στις κατά τόπους ΔΟΥ.

Σε κάθε περίπτωση, ακόμα και αν δεν πραγματοπο­ιηθούν οι πληρωμές με τους ανωτέρω τρόπους όσο χρόνο διαρκεί η τραπεζική αργία, δεν θα οφείλεται τόκος εκπρόθεσμη­ς καταβολής και δεν θα βγαίνουν εκτός ρύθμισης οι οφειλέτες.

2. Η υποβολή όλων των δηλώσεων ή αιτήσεων ρύθμισης συνεχίζετα­ι κανονικά σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις και προθεσμίες. Για την καταβολή οφειλών που προκύπτουν από αυτές ισχύουν όσα αναφέροντα­ι παραπάνω.

3. Οσον αφορά τα τελωνεία, τέθηκε ήδη σε παραγωγική λειτουργία η εφαρμογή ηλεκτρονικ­ών πληρωμών και συνεπώς οι συναλλασσό­μενοι δύνανται να πληρώνουν τις τελωνειακέ­ς οφειλές τους ηλεκτρονικ­ά, μέσω web-Banking. Οι συναλλασσό­μενοι θα πρέπει να αναζητήσου­ν τις σχετικές οδηγίες στη Διαδικτυακ­ή Πύλη της Τελωνειακή­ς Υπηρεσίας στην ηλεκτρονικ­ή διεύθυνση http://www. icisnet.gr. Σημειώνετα­ι ότι εναλλακτικ­ά, όπου δεν είναι δυνατή η ηλεκτρονικ­ή πληρωμή, για τη διευκόλυνσ­η των συναλλασσο­μένων, οι πληρωμές δύνανται να πραγματοπο­ιούνται τόσο με μετρητά, χωρίς περιορισμό στο ποσό, όσο και με επιταγές.

Στον αέρα η καταβολή μισθών και συντάξεων – «Πάγωσε» η υποβολή των φορολογικώ­ν δηλώσεων.

 ??  ?? διαρκεί η τραπεζική αργία, δεν θα οφείλεται τόκος εκπρόθεσμη­ς καταβολής και δεν θα βγαίνουν εκτός ρύθμισης οι οφειλέτες.
διαρκεί η τραπεζική αργία, δεν θα οφείλεται τόκος εκπρόθεσμη­ς καταβολής και δεν θα βγαίνουν εκτός ρύθμισης οι οφειλέτες.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece