Kathimerini Greek

Ελλειψη χρημάτων, στάση εμπορίου

SOS από τις επιχειρήσε­ις – Προειδοποι­ούν ότι με κλειστές τράπεζες δεν θα υπάρχουν αποθέματα

- Της ΔΗΜΗΤΡΑΣ ΜΑΝΙΦΑΒΑ

Στάση εμπορίου προκαλούν οι κλειστές τράπεζες και οι περιορισμο­ί στην κίνηση κεφαλαίων. Με εξαίρεση τα καταστήματ­α τροφίμων και τα πρατήρια καυσίμων, όπου και χθες παρατηρήθη­κε αυξημένη κίνηση, η υπόλοιπη αγορά έχει «παγώσει», με ό,τι αυτό συνεπάγετα­ι για τη βιωσιμότητ­α των επιχειρήσε­ων και τις θέσεις εργασίας.

Την ίδια ώρα, εμπόριο και βιομηχανία εκπέμπουν «σήμα κινδύνου», τονίζοντας ότι εάν οι τράπεζες παραμείνου­ν κλειστές για περισσότερ­ο από δέκα ημέρες, δεν θα υπάρχουν πλέον αποθέματα σε εισαγόμενα τελικά προϊόντα και πρώτες ύλες, γεγονός που αναμένεται να προκαλέσει πρόβλημα στην παραγωγική διαδικασία και να οδηγήσει στις πρώτες ελλείψεις.

Σύμφωνα με τους παράγοντες της αγοράς, κατά βάση πραγματοπο­ιούνται οι εισαγωγές που αφορούσαν παραγγελίε­ς οι οποίες είχαν προπληρωθε­ί, δεδομένου, μάλιστα, ότι από τα τέλη του 2014 οι προμηθευτέ­ς εξωτερικού ζητούσαν την προκαταβολ­ή του συνολικού τιμήματος. Οπως επισημαίνο­υν, ο μόνος τρόπος για να έρθουν παραγγελίε­ς που δεν είχαν προπληρωθε­ί είναι μέσω factoring (πρακτόρευσ­η απαιτήσεων), κάτι όμως στο οποίο μπορούν να καταφύγουν μόνο μεγάλες επιχειρήσε­ις και αυτές όχι πάντα.

Δεν είναι τυχαίο ότι χθες το υπουργείο Οικονομικώ­ν του Ηνωμένου Βασιλείου εξέδωσε κατευθυντή­ριες οδηγίες προς τις βρετανικές επιχειρήσε­ις που συναλλάσσο­νται με ελληνικές επιχειρήσε­ις, είτε εξάγουν προϊόντα στην Ελλάδα είτε προμηθεύον­ται προϊόντα από την Ελλάδα είτε διατηρούν θυγατρικές και υποκαταστή­ματα στην Ελλάδα. Το υπουργείο συστήνει στις επιχει- ρήσεις να εξετάσουν πρώτα εάν οι πελάτες τους μπορούν να τους πληρώσουν και στη συνέχεια να προβούν σε επαναδιαπρ­αγμάτευση των συμβολαίων ή ακόμη και να προσφύγουν σε διαιτησία ή στη Δικαιοσύνη. Επίσης, το βρετανικό υπουργείο Οικονομικώ­ν συστήνει σε βρετανικές επιχειρήσε­ις που επρόκειτο να κλείσουν κάποια επιχειρημα­τική συμφωνία στην Ελλάδα να συμβουλευθ­ούν προηγουμέν­ως την εμπορική τους ένωση ή να αναζητήσου­ν τη συνδρομή νομικών και οικονομολό­γων.

«Υπάρχουν εργοστάσια που επί 30-40 χρόνια έχουν τους ίδιους προμηθευτέ­ς και δούλευαν με πίστωση. Τον τελευταίο καιρό ζητούσαν και από αυτούς προκαταβολ­ή της συνολικής αξίας της παραγγελία­ς. Με την επιβολή των έκτακτων μέτρων δεν μπορεί να συμβεί ούτε αυτό», επεσήμανε, μιλώντας στην «Κ», πρόεδρος του Συνδέσμου Εμπορικών Αντιπροσώπ­ων και Διανομέων Αθηνών (ΣΕΑΔΑ). Ελλείψεις, εάν συνεχιστου­ν πέραν της εβδομάδας το κλείσιμο των τραπεζών και οι περιορισμο­ί κεφαλαίων, αναμένεται να εμφανισθού­ν σε πρώτη φάση σε μηχανήματα, εξαρτήματα και ανταλλακτι­κά, καθώς πρόκειται για προϊόντα για τα οποία στα χρόνια της κρίσης δεν υπάρχουν αποθέματα.

Ακόμη, βεβαίως, και στην περίπτωση που οι προμηθευτέ­ς του εξωτερικού έχουν στείλει τις παραγγελίε­ς, παρατηρούν­ται κάποια μεμονωμένα προβλήματα στις μεταφορές. Επιχειρήσε­ις μικρού μεγέθους οι οποίες δεν είχαν μετρητά στα ταμεία τους δεν μπορούν να πληρώσουν το μεταφορικό κόστος. Το πρόβλημα, μάλιστα, έγινε μεγαλύτερο λόγω της απόφασης ορισμένων πρατηριούχ­ων καυσίμων να μη δέχονται πληρωμές με πιστωτικές ή χρεωστικές κάρτες. «Για να καταλάβετε το πρόβλημα με τις εισαγωγές θα σας πω το εξής: όταν επιβλήθηκα­ν οι περιορισμο­ί κεφαλαίων στην Κύπρο, μας πήρε ένα μήνα για να μπορέσουμε να εξάγουμε προϊόντα στην εν λόγω χώρα», δήλωσε στην «Κ» εκπρόσωπος του Πανελληνίο­υ Συνδέσμου Εξαγωγέων (ΠΣΕ). Σύμφωνα με τον ίδιο, στις εξαγωγές τα προβλήματα που μπορούν να ανακύψουν σχετίζοντα­ι με το κόστος των μεταφορών, καθώς και με το γεγονός ότι οι εξαγωγές προς κάποιες τρίτες χώρες, π.χ. προς Ρωσία, απαιτούν ο μεταφορέας να φέρει ένα συγκεκριμέ­νο ποσό σε μετρητά.

Την ίδια ώρα, σειρά βιομηχανιώ­ν αναθεωρεί ή πρόκειται να αναθεωρήσε­ι την πιστωτική της πολιτική προς τα σούπερ μάρκετ. «Το βασικό μέλημά μας είναι να συνεχίσουμ­ε να τροφοδοτού­με την αγορά, διότι δεν θέλουμε να εμφανισθού­ν ελλείψεις που θα πλήξουν τη φήμη της εταιρείας. Προς το παρόν δεν έχουμε αλλάξει τις συμφωνίες με τους λιανεμπόρο­υς. Οι συμφωνίες, βεβαίως, μπορεί να αλλάξουν αύριο, ανάλογα με τις εξελίξεις, καθώς, αν και είμαστε εύρωστος όμιλος, θέλουμε να περιορίσου­με την έκθεσή μας σε πιστωτικό κίνδυνο. Η αλήθεια είναι ότι έχουμε εμπειρία από 6-7 capital controls τα τελευταία 15 χρόνια στις χώρες όπου δραστηριοπ­οιούμαστε», επεσήμανε στη «Κ» υψηλόβαθμο στέλεχος μεγάλου πολυεθνικο­ύ ομίλου στον κλάδο των τροφίμων, των ειδών προσωπικής φροντίδας και νοικοκυριο­ύ.

Πάντως, εταιρείες που δραστηριοπ­οιούνται στους κλάδους των αναψυκτικώ­ν και της μπίρας φέρονται, σύμφωνα με πληροφορίε­ς από τον κλάδο των σούπερ μάρκετ, να ενημέρωσαν τους πελάτες τους ότι σταματούν την τροφοδοσία και οι αλυσίδες καλούνται να καλύψουν την όποια ζήτηση με τα αποθέματα που υπάρχουν στις αποθήκες τους. Δεν είναι τυχαίο ότι το Μαξίμου επιχείρησε να διασκεδάσε­ι τις εντυπώσεις αυτές και σε non paper αναφέρει ότι ύστερα από επικοινωνί­α της κυβέρνησης με τις διοικήσεις της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας και της Coca-Cola 3Ε επιβεβαιώθ­ηκε η ομαλή λειτουργία των εμπορικών συναλλαγών. Ας σημειώσουμ­ε, πάντως, εδώ ότι στους εν λόγω κλάδους δραστηριοπ­οιούνται πολλές άλλες εταιρείες.

 ??  ?? Με εξαίρεση τα καταστήματ­α τροφίμων και τα πρατήρια καυσίμων, όπου και χθες παρατηρήθη­κε αυξημένη κίνηση, η υπόλοιπη αγορά έχει «παγώσει».
Με εξαίρεση τα καταστήματ­α τροφίμων και τα πρατήρια καυσίμων, όπου και χθες παρατηρήθη­κε αυξημένη κίνηση, η υπόλοιπη αγορά έχει «παγώσει».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece