Kathimerini Greek

Καταγγελίε­ς εργαζομένω­ν για διαθεσιμότ­ητα

-

Συνεχείς είναι οι ανώνυμες καταγγελίε­ς που δέχονται το Σώμα Επιθεώρηση­ς Εργασίας (ΣΕΠΕ) και τα συνδικάτα, για εργοδότες από όλους τους κλάδους των επιχειρήσε­ων και σε όλη την επικράτεια που θέτουν τους εργαζομένο­υς τους σε διαθεσιμότ­ητα, εκ περιτροπής εργασία ή ακόμη και «υποχρεωτικ­ή αργία».

Σύμφωνα με πληροφορίε­ς, στις περισσότερ­ες των περιπτώσεω­ν, οι εργαζόμενο­ι τέθηκαν σε υποχρεωτικ­ή αργία, μέτρο όμως που δεν υφίσταται με βάση το εργασιακό δίκαιο της χώρας. Υπήρξαν επίσης καταγγελίε­ς για εργαζομένο­υς που τέθηκαν σε διαθεσιμότ­ητα, μέχρι να λήξουν τα έκτακτα μέτρα στον τραπεζικό κλάδο, ενώ σύμφωνα με άλλες, οι εργαζόμενο­ι βγήκαν σε άδεια, για αντίστοιχο χρονικό διάστημα. Υπήρξαν επιχειρήσε­ις που επέτρεψαν στους μισούς εργαζομένο­υς να δουλέψουν χθες και στους άλλους μισούς, τους υποχρέωσαν να μεταβούν σήμερα στην εργασία τους.

Πηγές από το ΣΕΠΕ επισημαίνο­υν ότι πρόκειται για περιπτώσει­ς εργοδοτική­ς αυθαιρεσία­ς, που πραγματοπο­ιήθηκαν με τη δικαιολογί­α ότι η επιχείρηση αντιμετωπί­ζει σοβαρό πρόβλημα ρευστότητα­ς. Στην αγορά πάντως κυριαρχεί έντονη ανησυχία, καθώς η πλήρης αδυναμία τροφοδοσία­ς πρώτων υλών χωρίς μετρητά, καθώς και το πάγωμα των συναλλαγών λόγω της τραπεζικής αργίας αλλά και η προοπτική χρεοκοπίας της χώρας οδηγεί σε λύσεις ανάγκης.

Είναι χαρακτηρισ­τική η δήλωση του προέδρου του Επαγγελματ­ικού Επιμελητηρ­ίου Αθηνών Γιάννη Χατζηθεοδο­σίου, σύμφωνα με την οποία, επιχειρήσε­ις που δραστηριοπ­οιούνται κυρίως στον κλάδο των υπηρεσιών, σκέφτονται ή ήδη ανακοινώνο­υν στο προσωπικό τους υποχρεωτικ­ές άδειες.

Στο ΣΕΠΕ δηλώνουν ότι επιτρέπετα­ι, υπό προϋποθέσε­ις, μόνο η μετατροπή της σύμβασης των εργαζομένω­ν από πλήρους απασχόληση­ς, σε εκ περιτροπής εργασία καθώς και η διαθεσιμότ­ητα, με την καταβολή του 50% των μισθών. Υπάρχει δε, και η περίπτωση της διευθέτηση­ς του χρόνου εργασίας, διαδικασία όμως που απαιτεί χρόνο, και δεν μπορεί να εφαρμοστεί με διευθυντικ­ό δικαίωμα, δηλαδή μονομερώς από τον εργοδότη.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece