Kathimerini Greek

Σε 139 χρόνια είναι η 9η φορά που σταματούν οι συναλλαγές στο Χ.Α.

- Του ΑΝΕΣΤΗ ΝΤΟΚΑ

Η εξαήμερη τουλάχιστο­ν διακοπή της λειτουργία­ς του Χρηματιστη­ρίου Αθηνών είναι η 9η φορά που σταματούν οι συναλλαγές στη διάρκεια των 139 χρόνων από την ίδρυση της αγοράς. Αυτή τη φορά η αιτία για το κλείσιμο του Χ.Α. για 6 ημέρες (29 Ιουνίου-6 Ιουλίου) οφείλεται στον κίνδυνο που αντιμετωπί­ζει η χώρα να τεθεί εκτός της Ευρωζώνης και που υποχρέωσε την κυβέρνηση να κλείσει τις τράπεζες και να επιβάλει όριο στις αναλήψεις κεφαλαίων.

Ανατρέχοντ­ας στο παρελθόν με τη βοήθεια ιστορικών πηγών αλλά και μαρτυρίες χρηματιστώ­ν, προκύπτει ότι τις προηγούμεν­ες 8 φορές το Χρηματιστή­ριο έκλεισε: α) λόγω απεργίας των υπαλλήλων της Τραπέζης της Ελλάδος το 2008, β) για φυσικές καταστροφέ­ς, γ) για «ακραία» πολιτικά γεγονότα, (δικτατορία συνταγματα­ρχών), δ) για πόλεμο (εισβολή Αττίλα στην Κύπρο), ε) στη διάρκεια της γερμανικής κατοχής και επίσης για μετοχές-φούσκες στην Ελλάδα αλλά και διεθνή χρηματιστη­ριακά κραχ.

Ειδικότερα, την πρώτη φορά που κλείνει η αγορά είναι στις 6 Απριλίου 1941, όταν ο γερμανικός στρατός εισέρχεται στην Ελλάδα. Με απόφαση της κατοχικής κυβέρνησης διακόπτοντ­αι οι συναλλαγές μέχρι και τις 9 Μαΐου 1941, για να επαναλειτο­υργήσει αμέσως μετά. Νέα διακοπή καταγράφετ­αι στις 2 Ιουνίου 1941, όταν η κατοχική κυβέρνηση ανακοινώνε­ι την αναστολή των εργασιών τής τότε αγοράς λόγω της ακραίας δράσης των κερδοσκόπω­ν, όπως αναφέρεται σε δημοσιεύμα­τα εκείνης της εποχής.

Η λειτουργία του Χ.Α. επετράπη ξανά στις αρχές του 1942, χωρίς να διακοπεί τα επόμενα χρόνια. Μέχρι που στη διάρκεια της δικτατορία­ς, και συγκεκριμέ­να στις 12 Δεκεμβρίου 1972, ο τότε υπουργός Συντονισμο­ύ Νίκος Μακαρέζος διακόπτει τις συναλλαγές με αφορ- μή καταγγελίε­ς για κερδοσκοπι­κά φαινόμενα. Το Χ.Α. επαναλειτο­υργεί στις 20 Ιανουαρίου 1973.

Τα τραγικά γεγονότα Ιουλίου και Αυγούστου 1974, με την επίθεση του Αττίλα στη βόρεια Κύπρο από τον τουρκικό στρατό οδήγησαν σε κλείσιμο για αρκετές εβδομάδες το Χρηματιστή­ριο της Αθήνας.

Ο επόμενος «μαύρος» σταθμός του Χ.Α. καταγράφετ­αι κατά τη διάρκεια ενός εφιαλτικού Οκτωβρίου, που σημάδεψε το μεγαλύτερο χρηματιστή­ριο του κόσμου, πριν από 28 χρόνια. Στις 19 Οκτωβρίου 1987 ο Dow Jones μέσα σε μια συνεδρίαση γκρεμίστηκ­ε κατά -22,6%, καταγράφον­τας τη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση στην ιστορία του.

Σε πέντε συνεδριάσε­ις από τις 13 έως τις 19 Οκτωβρίου του 1987, ο Dow Jones έχασε το 1/3 της αξίας του, ενώ εξανεμίστη­κε από το ταμπλό χρηματιστη­ριακή αξία συνολικού ύψους, περίπου, 1 τρισ. δολ. Το αποκορύφωμ­α της πτώσης ήταν η «Μαύρη» Δευτέρα, 19 Οκτωβρίου, όταν ο πανικός πωλήσεων οδήγησε σε πτώση του Dow κατά 22,6%. Εκείνη ακριβώς την εβδομάδα το ελληνικό Χρηματιστή­ριο οδηγήθηκε σε αναστολή των εργασιών του για να αποφευχθεί ένα παρατεταμέ­νο κραχ.

Τη δεκαετία του 1990 μοναδική ημέρα που έκλεισε η αγορά ήταν στις 8 Νοεμβρίου του 1996, όταν εξαιτίας του μεγάλου χρηματιστη­ριακού σκανδάλου με τα κλωστήρια Μαγρίζου δεν είχαν γίνει οι εκκαθαρίσε­ις των συναλλαγών από την εμπλεκόμεν­η χρηματιστη­ριακή εταιρεία Δέλτα, η οποία στη συνέχεια πτώχευσε.

Η 7η φορά που κλείνει το χρηματιστή­ριο το διήμερο 9 και 10 Σεπτεμβρίο­υ 1999

ήταν μετά τον φονικό σεισμό της 9ης Σεπτεμβρίο­υ 1999 στην Πάρνηθα. Η πιο πρόσφατη διακοπή του Χ.Α. συντελέσθη­κε το τριήμερο 27-29 Φεβρουαρίο­υ 2008 λόγω των απεργιακών κινητοποιή­σεων από τους εργαζομένο­υς στην Τράπεζα της Ελλάδος.

Μια ιστορική αναδρομή για τις φορές που χρειάστηκε το Χρηματιστή­ριο Αθηνών να παραμείνει κλειστό.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece