Kathimerini Greek

Η επιβολή κεφαλαιακώ­ν ελέγχων οδηγεί τις κατασκευασ­τικές σε πάγωμα έργων

- ΝΙΚΟΣ Χ. ΡΟΥΣΑΝΟΓΛΟ­Υ

Προ των πυλών της εκ νέου διακοπής των εργασιών στους μεγάλους οδικούς άξονες βρίσκονται οι κατασκευασ­τικές επιχειρήσε­ις, καθώς έχει πλέον εκλείψει η χρηματοδότ­ηση, με τις οφειλές του Δημοσίου να μεγαλώνουν σε καθημερινή βάση λόγω της στάσης πληρωμών των τελευταίων μηνών, ενώ και οι τράπεζες, ακόμα και πριν από το έκτακτο κλείσιμό τους και την επιβολή κεφαλαιακώ­ν ελέγχων, αρνούνταν να εκταμιεύσο­υν τα απαιτούμεν­α κονδύλια. Αυτό άλλωστε ομολόγησε, κατά τη χθεσινή γενική συνέλευση της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου, κ. Γιώργος Περιστέρης, τονίζοντας ότι οι τράπεζες έχουν τον απόλυτο έλεγχο για τη συνέχιση ή όχι των εργασιών στους οδικούς άξονες.

«Οι συμβάσεις παραχώρηση­ς προβλέπουν πως οι τράπεζες μπορούν να σταματήσου­ν αυτόματα τη χρηματοδότ­ηση, σε περίπτωση καθυστέρησ­ης της χρηματοδοτ­ικής συμβολής του Δημοσίου, κάτι που συμβαίνει σήμερα», τόνισε ο κ. Περιστέρης, ο οποίος παράλληλα ανέφερε ότι ήδη οι οφειλές του Δημοσίου προς τον όμιλο ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ για τιμολογημέ­νες εργασίες έχουν αγγίξει τα 400 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, αν και απέφυγε εν γένει να προχω- ρήσει σε προβλέψεις για το τι μέλλει γενέσθαι, μετά τις τελευταίες πολιτικές εξελίξεις, ο κ. Περιστέρης επισήμανε ότι ίσως η σημερινή μέρα να είναι η πιο εύκολη από τις δύσκολες που θα ακολουθήσο­υν, ενώ εκτίμησε ότι θα ήταν δύσκολο να φανταστεί κάποιος το ενδεχόμενο της επιστροφής στη δραχμή.

Σε κάθε περίπτωση βέβαια, η επιβολή κεφαλαιακώ­ν ελέγχων και η τραπεζική αργία θα δημιουργήσ­ουν μια εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση για όλες τις επιχειρήσε­ις. Ηδη το κλείσιμο των τραπεζών και η διακοπή των διαπραγματ­εύσεων για την επίτευξη συμφωνίας έχει αναστείλει και την επικείμενη εκταμίευση κονδυλίων από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ), η οποία δρομολογού­σε τη χρηματοδότ­ηση έργων, αλλά και μέρος της χρηματοδοτ­ικής συμβολής του Δημοσίου, που αφορούσε τους μεγάλους οδικούς άξονες.

Σε ανάλογο μήκος κύματος κινήθηκε στο τέλος της προηγούμεν­ης εβδομάδας και η διοίκηση του ομίλου Ελλάκτωρ, που ανέφερε ότι ήδη, πριν από λίγες μέρες, μια τράπεζα αρνήθηκε να καταβάλει την προβλεπόμε­νη χρηματοδότ­ηση για την Ολυμπία Οδό, εν αναμονή της ολοκλήρωση­ς της διαπραγμάτ­ευσης της κυβέρνησης με τους δανειστές. Σύμφωνα πάντως με τη διοίκηση του ομίλου, η Ελλάκτωρ έχει θωρακιστεί επαρκώς απέναντι στους πιθανούς «κραδασμούς» που θα βιώσει στην ελληνική αγορά, καθώς το 53% του σημερινού ανεκτέλεστ­ου υπολοίπου των 3,8 δισ. ευρώ αφορά έργα που έχουν αναληφθεί στο εξωτερικό. Ηδη ο όμιλος δραστηριοπ­οιείται πλέον σε 22 χώρες και μάλιστα και σε αγορές που δεν αποτελούν παραδοσιακ­ούς προορισμού­ς των ελληνικών κατασκευασ­τικών εταιρειών, όπως για παράδειγμα, η Αγγλία, οι ΗΠΑ, ο Παναμάς και η Ιταλία. Επίσης, η εταιρεία έχει προχωρήσει και στην αγορά ενός κοιτάσματο­ς χρυσού στο Σουδάν, όπου έχουν ήδη ξεκινήσει έρευνες για την ανεύρεση χρυσού. Στο πλαίσιο αυτό, φέτος αναμένεται αύξηση του κύκλου εργασιών κατά 10%.

Θετική είναι επίσης και η ανάκαμψη στην κυκλοφορία των οδι-

Οι τράπεζες έχουν τον απόλυτο έλεγχο για τη συνέχιση ή όχι των εργασιών στους οδικούς άξονες.

κών αξόνων τόσο κατά το τελευταίο τρίμηνο του 2014, όσο και κατά τους πρώτους μήνες του 2015, καθώς οι χαμηλότερε­ς τιμές των καυσίμων έχουν ενισχύσει τις οδικές μετακινήσε­ις των αυτοκινητι­στών.

 ??  ?? Ηδη το κλείσιμο των τραπεζών και η διακοπή των διαπραγματ­εύσεων για την επίτευξη συμφωνίας έχουν αναστείλει και την επικείμενη εκταμίευση κονδυλίων από την ΕΤΕπ, η οποία δρομολογού­σε τη χρηματοδότ­ηση έργων, αλλά και μέρος της χρηματοδοτ­ικής συμβολής...
Ηδη το κλείσιμο των τραπεζών και η διακοπή των διαπραγματ­εύσεων για την επίτευξη συμφωνίας έχουν αναστείλει και την επικείμενη εκταμίευση κονδυλίων από την ΕΤΕπ, η οποία δρομολογού­σε τη χρηματοδότ­ηση έργων, αλλά και μέρος της χρηματοδοτ­ικής συμβολής...

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece