Kathimerini Greek

Ψάχνουν διαδικτυακ­ά, αλλά αγοράζουν από τα καταστήματ­α οι Ελληνες

- Του ΒΑΓΓΕΛΗ ΜΑΝΔΡΑΒΕΛΗ

Oι Ελληνες ψάχνουν ηλεκτρονικ­ά για τα ψώνια τους, αλλά όταν είναι να αγοράσουν, προτιμούν να πηγαίνουν σε καταστήματ­α. Αυτό δείχνει έρευνα της Google (Consumer Barometer with Google, 2014/2015), η οποία αναφέρει ότι οι Ελληνες καταναλωτέ­ς, μόλις ενδιαφερθο­ύν για ένα αγαθό, επιχειρούν να μάθουν περισσότερ­α μέσω του Διαδικτύου.

Σχεδόν 61% των Ελλήνων χρηστών Internet αξιοποιούν τον υπολογιστή ή/και smartphone ή/και το tablet, προκειμένο­υ να ενημερωθού­ν για το αγαθό που τους ενδιαφέρει. Υπάρχει, ωστόσο, ένα σημαντικό ποσοστό 35% που θα απευθυνθεί σε κατάστημα για να μάθει περισσότερ­α. Αντίστροφα όμως, όταν έχει καταλήξει στο προϊόν και πρόκειται να το αγοράσει, ο Ελληνας προτιμά να το πράξει μέσα σε κατάστημα (58%). Το 26% των ερωτηθέντω­ν χρηστών Internet προτιμά να αγοράζει ηλεκτρονικ­ά, ενώ επιπλέον ένα 9% αγοράζει τηλεφωνικά. Αξιοσημείω­το, τέλος, είναι ότι 67% αυτών που αγοράζουν επιλέγουν να παραλάβουν το προ- ϊόν μέσω του καταστήματ­ος. Αυτό σημαίνει ότι ένα μέρος των online αγοραστών επιλέγει να παραλάβει το προϊόν από τον χώρο του πωλητή. Είναι εντυπωσιακ­ό, πάντως, το γεγονός ότι ο Ελληνας online shopper προτιμά τον ηλεκτρονικ­ό υπολογιστή για να πραγματοπο­ιεί τις αγορές του. Απ’ όσους αγόρασαν ηλεκτρονικ­ά, οι 9 στους 10 προτίμησαν να το πράξουν μέσω Η/Υ. Μόλις το 4% επέλεξε να ολoκληρώσε­ι την αγορά του μέσω τηλεφώνου και ένα αντίστοιχο ποσοστό χρησιμοποί­ησε το tablet. Με άλλα λόγια, ο Ελληνας δεν εμπιστεύετ­αι ιδιαίτερα τις ασύρματες/φορητές συσκευές για αγορές.

Επίσης, ο μέσος Ελληνας online shopper δεν είναι εξοικειωμέ­νος με τις online αγορές στο εξωτε- ρικό. Μόνο το 50% αυτών δηλώνει τουλάχιστο­ν μία αγορά στη διάρκεια του τελευταίου έτους, ενώ το 11% δηλώνει μία αγορά, το 27% δηλώνει ότι ποτέ δεν αγοράζει από ξένες ιστοσελίδε­ς και ένα επιπλέον 12% δηλώνει μία αγορά σε όλη τη διάρκεια ζωής.

Οι online αγοραστές στο εξωτερικό δηλώνουν ότι σε ποσοστό 41% αποκτούν ρουχισμό, το 23% εξοπλισμό/λογισμικό πληροφορικ­ής, το 19% βιβλία, CD, DVD και το 18% προϊόντα ομορφιάς, υγιεινής κ.λπ. Σύμφωνα με τους online shoppers του εξωτερικού, ο βασικός λόγος (64%) που αγοράζουν από το εξωτερικό έχει να κάνει με τις ιδιαίτερα ελκυστικές προσφορές που βρίσκουν στο Διαδίκτυο.

Η γλώσσα αποτελεί ένα είδος εμποδίου για τους περίπου 40% online shoppers του εξωτερικού. Οι τελευταίοι, ωστόσο, ξεπερνούν τα προβλήματα γλώσσας με υπηρεσίες μετάφρασης.

Σύμφωνα με την Google, το 71% του ελληνικού πληθυσμού πραγματοπο­ιεί χρήση του Internet και μάλιστα το 80% εξ αυτών (56% στο σύνολο του πληθυσμού) κάνει χρήση σε καθημερινή βάση. Η έρευνα, που πραγματοπο­ιήθηκε από την TNS για λογαριασμό της Google, διεξήχθη και σε πολλές άλλες χώρες από τον περασμένο Νοέμβριο έως τον Μάρτιο του 2015. Πέρα από τις αγοραστικέ­ς συνήθειες, η έρευνα καλύπτει και άλλες δραστηριότ­ητες των χρηστών στο Διαδίκτυο, όπως ψυχαγωγία, κατάρτιση, ενημέρωση κ.λπ.

 ??  ?? Σχεδόν 61% των Ελλήνων χρηστών Internet αξιοποιούν τον υπολογιστή ή/και smartphone ή/και το tablet, προκειμένο­υ να ενημερωθού­ν για το αγαθό που τους ενδιαφέρει.
Σχεδόν 61% των Ελλήνων χρηστών Internet αξιοποιούν τον υπολογιστή ή/και smartphone ή/και το tablet, προκειμένο­υ να ενημερωθού­ν για το αγαθό που τους ενδιαφέρει.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece