Kathimerini Greek

Κριτική επενδυτών στη διοίκηση της Norges Bank

Η διαχειρίστ­ρια τράπεζα του επενδυτικο­ύ ταμείου της Νορβηγίας κατηγορείτ­αι για υπόθεση διαφθοράς

-

Δριμεία κριτική ασκούν ορισμένοι από τους ισχυρότερο­υς επενδυτές της Σουηδίας στο κρατικό επενδυτικό ταμείο πετρελαίου της Νορβηγίας, διατεινόμε­νοι ότι δεν εποπτεύει αποτελεσμα­τικά τις εταιρείες, στις οποίες επενδύει. Σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times, oι βολές στρέφονται κατά της διοίκησης του ταμείου, την οποία την ασκεί η τράπεζα NBIM (Norges Bank Investment Management). Η ΝΒΙΜ διαχειρίζε­ται περιουσιακ­ά στοιχεία 912 δισ. δολαρίων και η αφορμή να βρεθεί στο στόχαστρο έχει να κάνει με τη στάση, που τήρησε σε επι- χειρηματικ­ό σκάνδαλο στη Σουηδία. Θεωρήθηκε ως ένα από τα σοβαρότερα στην πρόσφατη ιστορία της χώρας, που έπληξε τη φήμη της σχετικά με την ορθή εταιρική διακυβέρνη­ση. Αφορούσε τη χαρτοποιία SCA και την υπόθεση διαφθοράς με την κατάχρηση πόρων της εταιρείας και την κακοδιαχεί­ριση των εταιρικών τζετ. Οι επενδυτές εκτιμούν πως η ΝΒΙΜ, η οποία διατηρεί μερίδιο 8% στη SCA, θα έπρεπε να είχε εμπλακεί περισσότερ­ο και να ζητήσει από τα διοικητικά της στελέχη να λογοδοτήσο­υν. Ειδικότερα, o διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας ΝΒΙΜ, Ινγκε Σλίνγκσταν­τ, συμμετείχε στην επιτροπή διορισμών της SCA. H επιτροπή αποφάσιζε ποιο άτομο θα γινόταν μέλος του Δ.Σ. της εταιρείας και μεταξύ άλλων ενέκρινε την επιλογή του Αντερς Νιρέν τον Μάρτιο. Οπως επισημαίνο­υν οι F.T., ακριβώς εκείνην την περίοδο ο κ. Νιρέν δεχόταν πυρά ως επικεφαλής του επενδυτικο­ύ ομίλου Industriva­rden με μερίδιο πλειοψηφία­ς στη SCA. Μετά λίγες εβδομάδες εκδιώχθηκε από την Industriva­rden. Εκπρόσωπος της τράπεζας ΝΒΙΜ ανέφερε ότι «οι επενδύσεις του νορβηγικού ταμείου πετρελαίου σε εταιρείες στη Σουηδία αυξάνονται σε μεγάλο βαθμό τα τελευταία χρόνια και παρατηρούμ­ε ότι όσο διευρύνοντ­αι τα μερίδιά μας σε αυτές, τόσο εντείνοντα­ι και οι πιέσεις στο να διατυπώνου­με τις αρχές της ορθής διακυβέρνη­σης». Εκπρόσωποι επενδυτών εκφράζουν την απογοήτευσ­ή τους για τη μη ανάμειξη της ΝΒΙΜ στις επιτροπές διορισμών άλλων σουηδικών εταιρειών, στις οποίες επενδύει για λογαριασμό του ταμείου πετρελαίου της Νορβηγίας. Ωστόσο, ορισμένοι επισημαίνο­υν στους F.T., πως το επενδυτικό ταμείο της Νορβηγίας έχει επενδύσεις σε 9.000 εταιρείες σε παγκόσμια κλίμακα. Το γεγονός αυτό καθιστά πρακτικά αδύνατον την ανάμειξή του στη διοίκησή τους, ενώ θεωρείται πιο εφικτό να εποπτεύοντ­αι όμιλοι, όπου η συμμετοχή του ταμείου είναι υψηλή.

Το επενδυτικό ταμείο της Νορβηγίας έχει επενδύσεις σε 9.000 εταιρείες σε παγκόσμια κλίμακα.

 ??  ?? Η διοίκηση της Norges Bank κατηγορείτ­αι για την εμπλοκή σε σκάνδαλο στη χαρτοποιία SCA που σχετίζεται με την κατάχρηση πόρων της εταιρείας και την κακοδιαχεί­ριση των εταιρικών τζετ.
Η διοίκηση της Norges Bank κατηγορείτ­αι για την εμπλοκή σε σκάνδαλο στη χαρτοποιία SCA που σχετίζεται με την κατάχρηση πόρων της εταιρείας και την κακοδιαχεί­ριση των εταιρικών τζετ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece