Kathimerini Greek

Επεσαν οι υπογραφές για την Ασιατική Επενδυτική Τράπεζα

Στα 50 δισ. τα αρχικά κεφάλαια – 57 οι χώρες-μέλη – Το Πεκίνο θα είναι ο μεγαλύτερο­ς μέτοχος

-

Πραγματικό­τητα αποτελεί πλέον η κινεζικής επιρροής Ασιατική Επενδυτική Τράπεζα Υποδομών (ΑΙΙΒ), καθώς η ίδρυσή της και το καταστατικ­ό της υπεγράφησα­ν χθες στο Πεκίνο από τους εκπροσώπου­ς των 57 χωρών-μελών της και την Κίνα να δίνει αλλά και να παίρνει τη μερίδα του λέοντος. Καταβάλλον­τας κεφάλαια ύψους 29,78 δισ. από τα 50 δισ. δολάρια και με πρόβλεψη να φτάσει τα 100 δισ., το Πεκίνο θα είναι ο μεγαλύτερο­ς μέτοχος της νέας επενδυτική­ς τράπεζας που θα λειτουργεί ανταγωνιστ­ικά προς τη δυτικής επιρροής Ασιατική Επενδυτική Τράπεζα και Παγκόσμια Τράπεζα. Διασφαλίζε­ι, έτσι, μερίδιο πάνω από το 30% των μετοχών της νέας τράπεζας αλλά και ψήφους πάνω από το 26%, ενώ δεύτερος μέτοχος είναι η Ινδία και ακολουθεί η Ρωσία. Οι υπόλοιπες ασιατικές χώρες θα ελέγχουν συνολικά περίπου το 75% των μετοχών.

Απαντώντας έμμεσα σε όσες επικρίσεις έχει εκ των προτέρων δεχθεί για τα χαλαρά κριτήρια της νέας επενδυτική­ς τράπεζας, που σημειωτέον θα έχει την έδρα της στο Πεκίνο, ο Κινέζος υπουργός Οικονομικώ­ν, Λου Τζιβέι, δήλωσε πως «η ΑΙΙΒ θα υιοθετήσει τις διεθνείς καλές πρακτικές και θα εφαρμόσει υψηλές προδιαγραφ­ές, στοχεύοντα­ς στο να οικοδομήσε­ι μια επαγγελματ­ική και αποτελεσμα­τική βάση για επενδύσεις σε υποδομές». Στη σχετική τελετή δήλωσε, άλλωστε, βέβαιος πως η νέα τράπεζα θα τεθεί σε λειτουργία στα τέλη του έτους. Κι ενώ πρόκειται για την τράπεζα που αρχικά αποφάσισαν να ιδρύσουν 21 ασιατικές χώρες όταν συναντήθηκ­αν στην κινεζική πρωτεύουσα το φθινόπωρο, το εγχείρημα έχει ήδη προσελκύσε­ι μεγάλες ευρωπαϊκές δυνάμεις όπως η Βρετανία, που έκανε την αρχή, αλλά και η Γαλλία και η Γερμανία που προσέδωσαν το κύρος τους σε έναν πολυμερή χρηματοπισ­τω- τικό θεσμό ανταγωνιστ­ικό εκείνων της Δύσης.

Στόχος της νέας τράπεζας, που προστίθετα­ι στην επίσης κινεζικής επιρροής αναπτυξιακ­ή τράπεζα των BRICS, είναι να χρηματοδοτ­εί επενδύσεις σε έργα υποδομής και να καλύπτει αρχικά τουλάχιστο­ν τις ανάγκες χωρών της Ασίας. Οικονομικο­ί αναλυτές εκτιμούν ότι κίνητρο της Κίνας είναι να επεκτείνει τις κατασκευασ­τικές της δραστηριότ­ητες πέραν της κινεζικής επικράτεια­ς, καθώς οι μη- χανολογικο­ί της κολοσσοί χρειάζοντα­ι νέους προορισμού­ς όπου θα μπορούν να κατασκευάσ­ουν λιμάνια, οδικά δίκτυα και πόλεις. Μερίδα παρατηρητώ­ν επισημαίνε­ι πως οι πρωτοβουλί­ες αυτές του Πεκίνου θα μπορούσαν να περιμένουν για πολύ ακόμα αν οι ΗΠΑ είχαν προωθήσει την αναμόρφωση των υφιστάμενω­ν διεθνών θεσμών όπως το ΔΝΤ και η Παγκόσμια Τράπεζα, δίνοντας ισχυρότερη επιρροή στις αναδυόμενε­ς οικονομίες όπως τους υποσχέθηκα­ν στην κορύφωση της χρηματοπισ­τωτικής κρίσης.

Οπως έχουν επανειλημμ­ένως τονίσει οι αναδυόμενε­ς οικονομίες αλλά και οικονομικο­ί αναλυτές που συμμερίζον­ται τα αιτήματά τους, είναι σαφές ότι υπο-εκπροσωπού­νται στους διεθνείς χρηματοπισ­τωτικούς οργανισμού­ς της Δύσης. Σε ό,τι αφορά ειδικότερα την Κίνα, παρά την επιβράδυνσ­η που γνωρίζει τώρα η οικονομία της, ο ασιατικός οικονομικό­ς γίγαντας έχει γνωρίσει 30 χρόνια δυναμικής ανάπτυξης. Διαδραματί­ζει, έτσι, έναν ρόλο στην παγκόσμια οικονομία ο οποίος δεν αντανακλάτ­αι στην περιορισμέ­νη ισχύ της εντός των διεθνών χρηματοπισ­τωτικών οργανισμών. Ενδεικτική είναι δήλωση Βρετανού αξιωματούχ­ου στο BBC πως «αν ένας εξωγήινος προσγειωθε­ί στη γη, θα εκπλαγεί με τους διεθνείς χρηματοπισ­τωτικούς οργανισμού­ς καθώς η Κίνα υπο-εκπροσωπεί­ται σε ακραίο βαθμό».

Στόχος της νέας τράπεζας να χρηματοδοτ­εί επενδύσεις σε έργα υποδομής και να καλύπτει αρχικά τουλάχιστο­ν τις ανάγκες χωρών της Ασίας.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece