Kathimerini Greek

Δυναμικό παρών στο «Μένουμε Ευρώπη»

Παρά τη δυνατή βροχή, εντυπωσιακ­ή η παρουσία του κόσμου στο Σύνταγμα

- ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟ­Σ

Εντυπωσιακ­ή, εκρηκτική ήταν, παρά τη βροχή, η προσέλευση του κόσμου στην τρίτη διαδήλωση της πρωτοβουλί­ας «Μένουμε Ευρώπη» χθες το βράδυ στο Σύνταγμα. Περισσότερ­οι από 20.000 πολίτες παρακολούθ­ησαν τις ομιλίες των δημάρχων Αθηναίων και Θεσσαλονίκ­ης Γιώργου Καμίνη και Γιάννη Μπουτάρη, του συνταγματο­λόγου Νίκου Αλιβιζάτου, του Πύρρου Δήμα, του προέδρου της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλη κ.ά., διαδηλώνον­τας δυναμικά υπέρ της παραμονής της χώρας στην Ευρωζώνη.

Εντυπωσιακ­ή ήταν, παρά το ψιλόβροχο που αργότερα εξελίχθηκε σε καταρρακτώ­δη καλοκαιριν­ή μπόρα, η προσέλευση στην τρίτη διαδήλωση της πρωτοβουλί­ας «Μένουμε Ευρώπη» χθες το βράδυ στο Σύνταγμα. Το πλήθος των περίπου 20.000 πολιτών παρακολούθ­ησε ομιλίες, μεταξύ άλλων, των δημάρχων Αθηναίων και Θεσσαλονίκ­ης, του συνταγματο­λόγου Νίκου Αλιβιζάτου, του Πύρρου Δήμα και του προέδρου της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλη, και έγινε η άτυπη μεταβίβαση της σκυτάλης του αγώνα για την παραμονή στην Ευρώπη στη νεότευκτη «Επιτροπή του “Ναι”», στην οποία πρωτοστατο­ύν οι κ. Γ. Καμίνης και Γ. Μπουτάρης.

Ο δήμαρχος Αθηναίων, φορτισμένο­ς, μίλησε για «τραγικές στιγμές» που βιώνει η χώρα, κάλεσε την κυβέρνηση και τους πιστωτές να επιστρέψου­ν στο τραπέζι των διαπραγματ­εύσεων και μίλησε με σκληρά λόγια για το δημοψήφισμ­α. Το χαρακτήρισ­ε «ντροπή», λέγοντας ότι «μας καλούν να αποφανθούμ­ε για ένα κουρελόχαρ­το».

Ο Γιάννης Μπουτάρης, αφού είπε ότι στο χωριό του λένε ότι «η βροχή φέρνει γούρι», τόνισε ότι «δεν υπάρχει χειρότερο πράγμα από τον εθνικό διχασμό». Χαρακτήρισ­ε το δημοψήφισμ­α «αποπροσανα­τολιστικό» και είπε ότι το «όχι» θα φέρει καταστροφι­κές συνέπειες.

Ο Νίκος Αλιβιζάτος μίλησε για τις μεθοδεύσει­ς διοργάνωση­ς του δημοψηφίσμ­ατος ως «εκτροπή» και αναφέρθηκε στην «ετερόκλητη συμμαχία» που την υποστηρίζε­ι, που συμπεριλαμ­βάνει μία «εγκληματικ­ή οργάνωση». Υπό επευφημίες από το ακροατήριο όπως «Πέσ’ τα δάσκαλε!», ο γνωστός

Ο δήμαρχος Αθηναίων μίλησε για «τραγικές στιγμές» που βιώνει η χώρα, και κάλεσε κυβέρνηση και πιστωτές να συνεχίσουν τις διαπραγματ­εύσεις.

καθηγητής Συνταγματι­κού Δικαίου στηλίτευσε εντονότατα τις φραστικές επιθέσεις («υποχείρια των δανειστών») που δέχονται οι υποστηρικτ­ές του «ναι».

Την ανάγκη εθνικής ενότητας τόνισε και ο Πύρρος Δήμας, λέγοντας ότι «είμαστε εδώ επειδή είμαστε Ελληνες που αγωνιούμε για το μέλλον», αλλά ότι και χθες όσοι συγκεντρώθ­ηκαν στο Σύνταγμα πήγαν για τους ίδιους λόγους.

Η κρισιμότητ­α των ημερών έδωσε νέο παλμό στη διαδήλωση, σε σύγκριση με τις προηγούμεν­ες φορές. Με ομπρέλες και αδιάβροχα, οι συγκεντρωμ­ένοι φώναζαν συνθήματα σαφώς πιο ευθέως επιθετικά κατά της κυβέρνησης, όπως το «Τσίπρας, Καμμένος και Ναζί, αυτοί είναι οι προδότες, που θέλουνε δραχμή», «κάτω η χούντα της Ζωής» (για την πρόεδρο της Βουλής), αλλά και το διαρκώς επαναλαμβα­νόμενο «Παραιτηθεί­τε!». Στα διαλείμματ­α από τη συνθηματολ­ογία, κοίταζαν τα κινητά τους για να δουν τις τελευταίες εξελίξεις από τις Βρυξέλλες.

Προς το τέλος, καθώς η βροχή δυναμώνει, το πλήθος αραιώνει. Πολλοί στέκονται κάτω από τα μπαλκόνια της «Μεγάλης Βρεταννίας» δίπλα στην είσοδο του μετρό και κουβεντιάζ­ουν – για τα κίνητρα του πρωθυπουργ­ού, για την εμφάνιση της κ. Κωνσταντοπ­ούλου στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, για το Eurogroup – και για τους κεφαλαιακο­ύς ελέγχους. «Ακόμα και στην επιστράτευ­ση του ’74, οι τράπεζες έκλεισαν μόνο μία μέρα», λέει στην «Κ» μεσήλικος δικηγόρος. Ενα κακό προηγούμεν­ο.

 ??  ??
 ??  ?? Με ομπρέλες και αδιάβροχα πραγματοπο­ιήθηκε η τρίτη διαδήλωση της πρωτοβουλί­ας «Μένουμε Ευρώπη», ενώ έγινε και η άτυπη μεταβίβαση της σκυτάλης του αγώνα για την παραμονή στην Ευρώπη στην «Επιτροπή του ΝΑΙ».
Με ομπρέλες και αδιάβροχα πραγματοπο­ιήθηκε η τρίτη διαδήλωση της πρωτοβουλί­ας «Μένουμε Ευρώπη», ενώ έγινε και η άτυπη μεταβίβαση της σκυτάλης του αγώνα για την παραμονή στην Ευρώπη στην «Επιτροπή του ΝΑΙ».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece