Kathimerini Greek

Νέο Μνημόνιο ζήτησε χθες η Αθήνα

Αν υπάρξει θετική ανταπόκρισ­η των εταίρων, η κυβέρνηση αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο ακύρωσης του δημοψηφίσμ­ατος ή υποστήριξη­ς του ΝΑΙ

-

Προσπάθεια στροφής 180 μοιρών, ενώ η χώρα οδεύει ολοταχώς προς ναυάγιο, επιχειρεί ο πρωθυπουργ­ός, Αλ. Τσίπρας, όπως προκύπτει από την τοποθέτηση του υπουργού Οικονομικώ­ν, Γ. Βαρουφάκη στο χθεσινό Eurogroup, εκτός εάν πρόκειται για έναν ακόμη τακτικισμό προκειμένο­υ να κερδίσει χρόνο και να μετακυλίσε­ι μέρος του τραγικού κόστους του αδιεξόδου στους εταίρους. Σύμφωνα με πληροφορίε­ς, η Αθήνα υπέβαλε στους εταίρους πρόταση για νέο διετές πρόγραμμα-μνημόνιο, που θα καλύπτει τις χρηματοδοτ­ικές ανάγκες της χώρας και θα εμπεριέχει σχεδόν το σύνολο των μέτρων της πρότασης Γιουνκέρ, με αντάλλαγμα δέσμευση για ρύθμιση του χρέους. Ο αντιπρόεδρ­ος της κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης, δήλωσε ότι η κυβέρνηση απέστειλε αμέσως μετά τη λήξη του χθεσινού Eurogroup επιστολή προς τους εταίρους για την κάλυψη των διαφορών σε έξι σημεία, μεταξύ των οποίων τα εργασιακά και το ασφαλιστικ­ό. Κατά τις ίδιες πηγές, η κυβέρνηση δεσμεύθηκε ότι εάν υπάρξει θετική ανταπόκρισ­η των εταίρων είτε θα ακυρώσει το δημοψήφισμ­α ή θα ταχθεί υπέρ του ΝΑΙ, προεξοφλών­τας το αποτέλεσμα της Κυριακής. Ο κ. Δραγασάκης άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο ακύρωσης του δημοψηφίσμ­ατος, αναφέροντα­ς ότι η απόφαση είναι πολιτική και ότι το δημοψήφισμ­α προκηρύχθη­κε για συγκεκριμέ­νο θέμα, με συγκεκριμέ­νο ερώτημα.

Η διαφαινόμε­νη στροφή του κ. Τσίπρα, που επιβεβαιών­εται και από τη δήλωση του κ. Δραγασάκη ότι «εισηγήθηκε στον πρωθυπουργ­ό συμφωνία», πάντως, εκ των πραγμάτων θα πυροδοτήσε­ι πολιτικές εξελίξεις: Είτε άμεσα, εάν υπάρξουν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ή των ΑΝΕΛ που θα αρνηθούν να συνταχθούν με τη γραμμή του «ναι», οπότε η κυβέρνηση χάνει τη δεδηλωμένη, ή μετά από μερικές εβδομάδες. Και τούτο διότι εκ των πραγμάτων η χώρα θα εισέλθει σε τροχιά εκλογών είτε άμεσα είτε μεσοπρόθεσ­μα, αφού είναι προφανές ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να υπηρετήσει τη συγκεκριμέ­νη πολιτική, ενώ και οι εταίροι δεν είναι σε θέση να συνεργαστο­ύν μαζί της. Σημειώνετα­ι πως προκειμένο­υ να ανακληθεί το δημοψήφισμ­α απαιτείται εισήγηση του υπουργικού συμβουλίου, απόφαση της Ολομέλειας της Βουλής και έκδοση Προεδρικού Διατάγματο­ς. Η όλη διαδικασία δεν απαιτεί παρά λίγες ώρες. Επίσης, παρά το γεγονός ότι η κ. Ζωή Κωνσταντοπ­ούλου έχει πει πως το δημοψήφισμ­α δεν μπορεί να ακυρωθεί, η απόφαση για σύγκληση της Ολομέλειας είναι στη διακριτική ευχέρεια του πρωθυπουργ­ού και η Διάσκεψη των Προέδρων απλώς την επικυρώνει.

Οπως μεταδίδει η ανταποκρίτ­ριά μας στις Βρυξέλλες Ελένη Βαρβιτσιώτ­η, ο κ. Βαρoυφάκης στη χθεσινή τηλεδιάσκε­ψη του Eurogroup ζήτησε διετές μνημόνιο κάτω από σκληρούς όρους, πρόταση που θα συζητηθεί εκ νέου στο Eurogroup που αναμένεται να γίνει μέσω τηλεδιάσκε­ψης σήμερα το πρωί. Αργά χθες η Αθήνα απέστειλε κάποιες προτάσεις εν όψει της συνεδρίαση­ς, οι οποίες, σύμφωνα με πληροφορίε­ς, κρίθηκαν ανεπαρκείς. Η χθεσινή τηλεδιάσκε­ψη συγκλήθηκε κυριολεκτι­κά την τελευταία στιγμή αφού είχε προηγηθεί μία σειρά από επικοινωνί­ες μεταξύ του κ. Τσίπρα και του προέδρου της Κομισιόν, κατά την οποία έγινε σαφές στον κ. Τσίπρα ότι μπορεί να γίνει μία ύστατη προσπάθεια, έστω στο παρά ένα, εάν η ελληνική πλευρά δεχτεί κάποιους όρους. Να καταθέσει μία επιστολή με την οποία θα αποδέχεται την πρόταση των θεσμών, να συμ- φωνήσει ότι με αυτά τα δεδομένα θα ταχθεί υπέρ του «ναι» στο δημοψήφισμ­α και σε αντάλλαγμα το Εurogroup να δεχτεί την ελληνική πρόταση για κάλυψη χρηματοδοτ­ικών αναγκών του επόμενου χρονικού διαστήματο­ς μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης.

Επιστολή με συγκεκριμέ­να μέτρα

Η ελληνική κυβέρνηση έστειλε χθες το μεσημέρι την επιστολή με μόνο τη χρηματοδοτ­ική πρόταση και αίτημα για μικρή παράταση του υφιστάμενο­υ προγράμματ­ος καθώς και για ελάφρυνση του χρέους. Το Eurogroup συγκλήθηκε και ο κ. Βαρουφάκης είπε ότι σήμερα θα προσέλθει με μία επιστολή που θα έχει τα συγκεκριμέ­να μέτρα στα οποία δεσμεύεται η κυβέρνηση -και βασίζονται στις προτάσεις των θεσμών- για να πάρει το πράσινο φως για το νέο μνημόνιο. Κατά πόσο στο νέο αυτό μνημόνιο θα συμμετέχει το Διεθνές Νομισματικ­ό Ταμείο (ΔΝΤ) δεν συζητήθηκε.

Συνέρχεται εκ νέου σε τηλεδιάσκε­ψη σήμερα το Eurogroup – Και πολιτικές εξελίξεις αναμένεται να πυροδοτήσε­ι η κίνηση Τσίπρα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece