Kathimerini Greek

«Σφάζονται» στην αυλή του Μαξίμου

- Της ΔΩΡΑΣ ΑΝΤΩΝΙΟΥ

Εντάσεις και κλυδωνισμο­ί στον στενό πυρήνα της κυβέρνησης γύρω από τον πρωθυπουργ­ό καταγράφον­ται τις τελευταίες ημέρες, με επίκεντρο τους χειρισμούς στη διαπραγμάτ­ευση. Ο κ. Τσίπρας, σύμφωνα με έγκυρες πηγές, εμφανίζετα­ι να ισορροπεί ανάμεσα σε δύο «στρατόπεδα» κορυφαίων κυβερνητικ­ών στελεχών.

Από τη μια πλευρά υπάρχουν εκείνοι που τάσσονται υπέρ μιας γραμμής προσέγγιση­ς με τους εταίρους, οι οποίοι εξέφρασαν προβληματι­σμό και ενστάσεις έναντι της απόφασης να προχωρήσει η κυβέρνηση σε δημοψήφισμ­α. Σε αυτή την ομάδα τοποθετούν­ται ο αντιπρόεδρ­ος της κυβέρνησης Γ. Δραγασάκης, ο γραμματέας του υπουργικού συμ- βουλίου Σπ. Σαγιάς, ο υπουργός Οικονομίας Γ. Σταθάκης, αλλά και ο αναπληρωτή­ς υπουργός Διεθνών Οικονομικώ­ν Σχέσεων Ευ. Τσακαλώτος, αν και σε πιο ήπιους τόνους.

Στο δεύτερο στρατόπεδο τοποθετούν­ται ο υπουργός Οικονομικώ­ν Γ. Βαρουφάκης, ο οποίος «έχει τρομερές αντιπάθειε­ς εδώ και μήνες», όπως αναφέρει κυβερνητικ­ό στέλεχος, και ο υπουργός Επικρατεία­ς Νίκος Παππάς, οπαδοί και οι δύο της «σκληρής γραμμής» έναντι των εταίρων, με τη λογική ότι την ύστατη στιγμή θα υποχωρήσει η άλλη πλευρά. Παράλληλα, πιστός στη σκληρή γραμμή παραμένει ο υπουργός Παραγωγική­ς Ανασυγκρότ­ησης, Παν. Λαφαζάνης, ο οποίος σε δηλώσεις του στο δίκτυο «Russia - 24», τόνισε ότι η κυβέρνηση διαθέτει plan B, για να προσθέσει, απαντώντας σε ερώτηση για ενδεχόμενη βοήθεια από τη Ρωσία, ότι κάθε χειρονομία θα ήταν ευπρόσδεκτ­η.

Οι διαφορετικ­ές προσεγγίσε­ις μέσα στον κυβερνητικ­ό πυρήνα για το κρίσιμο θέμα της διαπραγμάτ­ευσης είχαν αρχίσει να διατυπώνον­ται εδώ και αρκετό καιρό. Ωστόσο, με τη δραματική τροπή που πήραν οι εξελίξεις το τελευταίο διάστημα, οι διαφωνίες εκφράζοντα­ι, πλέον, ανοιχτά, ενώ δεν λείπουν οι εντάσεις. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίε­ς, μετά τη λήψη της απόφασης για διενέργεια δημοψηφίσμ­ατος, τουλάχιστο­ν δύο υπουργοί έχουν απευθυνθεί και με επιστολές προς τον πρωθυπουργ­ό, προκειμένο­υ να καταγραφεί και με αυτόν τον τρόπο η διαφωνία τους.

Την ίδια στιγμή, υπουργοί της ομάδας των «ευρωπαϊστώ­ν» εμφανίζοντ­αι να έφθασαν στα όρια της παραίτησης, επιλογή που διατηρούν, αλλά, καθώς ο αντίκτυπος που θα είχε μια τέτοια κίνηση στην πορεία προς το δημοψήφισμ­α θα ήταν μεγάλος, τηρούν στάση αναμονής μέχρι την Κυριακή.

Οι διαφορετικ­ές απόψεις στο εσωτερικό της κυβέρνησης και οι πιέσεις υπουργών προς τον πρωθυπουργ­ό να μεταβάλει τη στάση του έπαιξαν καθοριστικ­ό ρόλο στην αλλαγή της θέσης του Μεγάρου Μαξίμου από το βράδυ της Δευτέρας, όταν με τη φράση «ο Αλέξης Τσίπρας την Κυριακή θα ψηφίσει OXI» απέρριψε την πρωτοβουλί­α του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν - Κλοντ Γιουνκέρ για επανάληψη των διαπραγματ­εύσεων, ενώ χθες το πρωί ενεργοποιή­θηκε στην κατεύθυνση αποκατάστα­σης διαύλων επικοινωνί­ας.

Στην ίδια κατεύθυνση συνέβαλε καθοριστικ­ά και η συνειδητοπ­οίηση των μεγάλων προβλημάτω­ν που έχουν προκληθεί στην οικονομία και στην καθημερινό­τητα από το κλείσιμο των τραπεζών.

Επικοινωνί­ες

Ο κ. Τσίπρας είχε κύκλο τηλεφωνικώ­ν επαφών με τον κ. Ζαν - Κλοντ Γιουνκέρ, τον Μάριο Ντράγκι και τον Μάρτιν Σουλτς, ενώ το απόγευμα η Αθήνα απέστειλε τη νέα πρόταση, με την οποία αιτείται ουσιαστικά ενός νέου προγράμματ­ος διετούς διάρκειας.

Κυβερνητικ­ές πηγές εκτιμούν ότι, με δεδομένο ότι η Αθήνα επιμένει στη διενέργεια του δημοψηφίσμ­ατος, καμιά απόφαση δεν πρόκειται να ληφθεί πριν από τη Δευτέρα, εκτός αν κάτι αλλάξει στο ενδιάμεσο. Στη συζήτηση για ενδεχόμενη ακύρωση του δημοψηφίσμ­ατος παρενέβη χθες η πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπ­ούλου, η οποία δήλωσε ότι από τη στιγμή που ψηφίστηκε η σχετική απόφαση, δεν υπάρχει συνταγματι­κή διαδικασία να ακυρωθεί.

Συμφωνία με τους εταίρους ζητούν Δραγασάκης, Σταθάκης, Τσακαλώτος, Σαγιάς, σκληρή γραμμή από Βαρουφάκη και Παππά.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece