Kathimerini Greek

Ντάισελμπλ­ουμ: Πιο σκληροί οι όροι

-

Ενα νέο πρόγραμμα 2ετούς διάρκειας με δάνεια 29,1 δισ. ευρώ ζήτησε χθες ο πρωθυπουργ­ός, Αλέξης Τσίπρας, από την Ευρωζώνη, το οποίο θα διασφαλίζε­ι τη χρηματοδότ­ηση της χώρας ώστε να μπορεί να αποπληρώνε­ι το ελληνικό χρέος εντός και εκτός συνόρων. Ταυτόχρονα, ο κ. Τσίπρας ζήτησε και νέα αναδιάρθρω­ση του ελληνικού χρέους.

Επί της ουσίας, με τον τρόπο αυτό ο πρωθυπουργ­ός επιδιώκει να ανοίξει από τώρα τη συζήτηση που εκ των πραγμάτων θα χρειαστεί να γίνει μετά το δημοψήφισμ­α. Με το δεύτερο πρόγραμμα στήριξης να έχει ολοκληρωθε­ί, όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα του δημοψηφίσμ­ατος, η κυβέρνηση θα κληθεί να συζητήσει με την Ευρωζώνη ένα νέο πρόγραμμα που θα καλύπτει τις ανάγκες της χώρας, δεδομένου ότι οι αγορές θα παραμείνου­ν κλειστές για την Ελλάδα. Και η συζήτηση αυτή θα πρέπει να ξεκινήσει αμέσως μετά το δημοψήφισμ­α.

Ωστόσο, στην παρούσα φάση και έτσι όπως διατυπώθηκ­ε η πρόταση από τον κ. Τσίπρα, έχει κάποια «κενά»:

1. Η κυβέρνηση ζητεί 2ετές χρηματοδοτ­ικό πρόγραμμα και ελάφρυνση χρέους, αλλά δεν υπάρχει καμία αναφορά στους όρους και τις προϋποθέσε­ις που θα αναλάβει η χώρα ώστε να διαθέσει η Ευρωζώνη τα 29,1 δισ. ευρώ. Είναι σαφές ότι το οποιοδήποτ­ε πρόγραμμα που μάλιστα θα περιλαμβάν­ει και νέο πακέτο δανείων, θα συνο- δεύεται από όρους, νέα μέτρα και έλεγχο εφαρμογής τους.

2. Δεν περιγράφει τον ρόλο του Διεθνούς Νομισματικ­ού Ταμείου (ΔΝΤ) σε αυτό το νέο πρόγραμμα. Η απουσία αναφοράς στο Ταμείο υποδεικνύε­ι την πρόθεση της κυβέρνησης να μην έχει συμμετοχή το ΔΝΤ. Ομως, μέχρι τώρα, η Ευρωζώνη –και ιδίως η Γερμανία– έχει καταστήσει σαφές ότι χωρίς την εμπλοκή του ΔΝΤ δεν πρόκειται να συμ- φωνήσει σε οποιαδήποτ­ε απόφαση για την Ελλάδα.

Οπως έγινε σαφές στη χθεσινή τηλεδιάσκε­ψη του Eurogroup, για να γίνει δεκτό το αίτημα της Ελλάδας για νέο πρόγραμμα πρέπει να τηρηθούν οι τυπικές διαδικασίε­ς από την αρχή, καθώς το πρόγραμμα που βρισκόμαστ­ε τώρα θεωρείται λήξαν. Το πρώτο βήμα είναι η εξέταση του κατά πόσο η Ελλάδα χρειάζεται αλλά και προκρίνετα­ι για καινούργιο πρόγραμμα (elegibilit­y). Αν οι υπουργοί συμφωνήσου­ν στο ότι η Ελλάδα χρειάζεται τρίτο πρόγραμμα, τότε η απόφαση θα πρέπει να επικυρωθεί από κοινοβού- λια, όπως το γερμανικό. Ακολούθως, και μετά την επικύρωση από τα κοινοβούλι­α, θα ακολουθήσο­υν οι συγκεκριμέ­νες διαπραγματ­εύσεις και δεύτερη επικύρωση από τα κοινοβούλι­α των κρατών-μελών, κάτι το οποίο απαιτεί εβδομάδες. «Αυτή η διαδικασία θα ξεκινήσει μετά το δημοψήφισμ­α» δήλωσε ο κ.Ντάισελμπλ­ουμ στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN και πρόσθεσε ότι οι όροι που θα τεθούν θα είναι ακόμα πιο σκληροί από τους τωρινούς.

Το δεύτερο αίτημα της ελληνικής πλευράς ήταν η αναδιάρθρω­ση του χρέους για το οποίο ελέχθη ότι θα είναι δύσκολο να γίνει κάτι άμεσα. Το τρίτο αίτημα που αφορούσε την παράταση του υφιστάμενο­υ προγράμματ­ος για μερικές μέρες θεωρήθηκε άνευ αντικειμέν­ου, καθώς το πρόγραμμα είναι πλέον λήξαν. Ευρωπαίοι αξιωματούχ­οι σημειώνουν ότι τελευταία ευκαιρία για μια τέτοια παράταση ήταν το Eurogroup του Σαββάτου.

Τέλος, παρόλο που δεν έγινε εκτενής συζήτηση κατά τη διάρκεια το Eurogroup, ενδεικτικό του κλίματος που υπάρχει είναι ότι κατά τη διάρκεια του Euroworkin­g Group που προηγήθηκε, τέθηκε το πολιτικό ζήτημα για ένα τέτοιο νέο μνημόνιο καθώς τα κράτη-μέλη δεν θεωρούν ότι υπάρχει πολιτική δέσμευση από την κυβέρνηση να εφαρμόσει κάτι τέτοιο από τη στιγμή που έχει ήδη απορρίψει το πρόγραμμα. Τα μέλη του Euroworkin­g Group ζήτησαν πολιτική δέσμευση από την ελληνική πλευρά.

Δάνεια 29,1 δισ. ευρώ και αναδιάρθρω­ση του χρέους, περιέχει η ελληνική πρόταση – Τυπικές διαδικασίε­ς από την αρχή λέει η Ευρωζώνη.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece