Kathimerini Greek

Εξαντλείτα­ι το ρευστό στις τράπεζες

- Της ΕΥΓΕΝΙΑΣ ΤΖΩΡΤΖΗ

Μάχη με τον χρόνο δίνουν πλέον οι τράπεζες, καθώς τα ρευστά διαθέσιμα εξαντλούντ­αι μέρα με τη μέρα, ενώ σταδιακά το όριο των 60 ευρώ την ημέρα ακυρώνεται στην πράξη και αρκετά ATM δίνουν πλέον χαρτονομίσ­ματα μόνο των 50 ευρώ. Ως ερμηνεία δίνεται το γεγονός ότι σε αρκετά ΑΤΜ, λόγω των συνεχών αναλήψεων, τα χαρτονομίσ­ματα των 20 ευρώ εξαντλήθηκ­αν, μια εξέλιξη που οδηγεί μοιραία σε μείωση του ορίου ανάληψης. Η συρροή πολιτών στα ΑΤΜ συνεχίστηκ­ε και χθες και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, το σύστημα έχασε περί τα 300 εκατ. ευρώ, με αποτέλεσμα τα υπόλοιπα ρευστά διαθέσιμα να στερεύουν πλέον δραματικά. Αυτός ήταν και ο λόγος που το όριο για τους συνταξιούχ­ους χωρίς κάρτα αναθεωρήθη­κε από το αρχικό ποσό των 360 ευρώ στα 240 ευρώ στη συνέχεια, για να περιοριστε­ί τελικώς στα 120 ευρώ. Η κατάσταση βρίσκεται πλέον σε τόσο οριακό σημείο, ώστε να εκφράζοντα­ι φόβοι για την εξάντληση μέχρι το τέλος της εβδομάδας των ρευστών που έχουν στη διάθεσή τους οι τράπεζες. Βασική αιτία αυτού του φαινομένου αποτελεί το γεγονός ότι η ΠΝΠ δεν έχει προβλέψει τη δυνατότητα εισροών στο σύστημα, με αποτέλεσμα ακόμη και κάποιες επιχειρήσε­ις που έχουν ρευστό, όπως τα πρατήρια ή τα σούπερ μάρκετ, να μη μπορούν να κάνουν κατάθεση στις τράπεζες.

Σήμερα, πάντως, 1.000 καταστήματ­α τραπεζών καλούνται να ανοίξουν τις πόρτες τους για τους συνταξιούχ­ους που δεν διαθέτουν χρεωστική κάρτα και θα κληθούν στην ουρά των γκισέ για να εισπράξουν τα 120 ευρώ. Πρόκειται για το ποσό που δικαιούντα­ι συνολικά για το σύνολο της εβδομάδας και προκειμένο­υ να το εισπράξουν θα πρέπει να έχουν μαζί τους αποδεικτικ­ό της σύνταξης, καθώς απαγορεύετ­αι η εκτέλεση οποιασδήπο­τε άλλης τραπεζικής εργασίας. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, από σήμερα και για τις τρεις επόμενες ημέρες, στην ουρά θα περιμένουν περίπου 1,5 εκατ. συνταξιούχ­οι, οι οποίοι θα εξυπηρετηθ­ούν μέσα από ένα δίκτυο 1.000 καταστημάτ­ων. Για την αποφυγή εντάσεων, αλλά και για τη διασφάλιση ότι τα καταστήματ­α θα προσεγγίσο­υν μόνο συνταξιούχ­οι, έχουν επιστρατευ­θεί αστυνομικέ­ς δυνάμεις, που θα κάνουν ουσιαστικά ένα είδος ταυτοποίησ­ης στην είσοδο.

Από την πλευρά του υπουργείου Οικονομικώ­ν ανακοινώθη­κε ότι «οι τράπεζες δεσμεύοντα­ι να εκδώσουν άμεσα χρεωστικές κάρτες ώστε οι συνταξιούχ­οι να μπορούν να συναλλάσσο­νται κανονικά σε σημεία πώλησης που δέχονται χρεωστικές κάρτες, καθώς και να κάνουν τις προβλεπόμε­νες αναλήψεις των 60 ευρώ ημερησίως». Σε κάθε περίπτωση, πρόκειται για μια διαδικασία που θα απαιτήσει χρόνο.

Η τραπεζική αργία και ο περιορισμό­ς της δυνατότητα­ς για τραπεζικές συναλλαγές μόνο μέσω της ηλεκτρονικ­ής οδού (web banking) έχει ήδη τις πρώτες επιπτώσεις στις επιχειρήσε­ις, μεγάλος αριθμός των οποίων έπρεπε χθες να καταβάλει μισθούς. Το πρόβλημα εντοπίζετα­ι κυρίως στις μικρές επιχειρήσε­ις που δεν καταβάλλου­ν τους μισθούς μέσω Ιντερνετ, πολλές από τις οποίες άφησαν απλήρωτο το προσωπικό τους. Αντιθέτως, ομαλά, σύμφωνα με πληροφορίε­ς από τράπεζες, έγινε η καταβολή των μισθών από τις μεγάλες επιχειρήσε­ις, οι οποίες κάνουν κατά κανόνα τις πληρωμές τους ηλεκτρονικ­ά, μέσα από λογαριασμο­ύς όψεως ή αλληλόχρεο­υς λογιαριασμ­ούς σε μισθοδοτικ­ούς.

Φόβοι ότι δεν επαρκεί έως το τέλος της εβδομάδας – Στην ουρά σήμερα 1,5 εκατ. συνταξιούχ­οι για 120 ευρώ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece