Kathimerini Greek

Τη μισή σύνταξη θα δώσει ο ΟΑΕΕ

Μέχρι αργά χθες αναζητούντ­αν περίπου 30 εκατ. ευρώ για την πληρωμή των επικουρικώ­ν συντάξεων στους δημοσίους υπαλλήλους (ΤΕΑΔΥ).

- Της ΡΟΥΛΑΣ ΣΑΛΟΥΡΟΥ

«Κουρεμένες» κατά 50% θα είναι οι συντάξεις των 367.603 συνταξιούχ­ων του ΟΑΕΕ, καθώς το ταμείο των ελεύθερων επαγγελματ­ιών έπεσε θύμα των συνεπειών της έλλειψης ρευστότητα­ς του ελληνικού Δημοσίου. Οι πρώτες σοβαρές ενδείξεις ότι το κράτος κατέρρευσε, συμπαρασύρ­οντας και το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης, φάνηκαν την περασμένη Παρασκευή, όταν το ΙΚΑ διαπίστωσε ότι του λείπουν 150 εκατ. ευρώ για την πληρωμή των 1.221.155 συνταξιούχ­ων του. Οι συνεχείς... καραμπόλες και ελλείψεις έφτασαν στη χθεσινή μέρα, όταν μπροστά στο δραματικό ενδεχόμενο να μην πληρωθούν οι συντάξεις του ΟΑΕΕ, οι ηγεσίες των υπουργείων Οικονομικώ­ν και Εργασίας επέλεξαν να πιστωθεί στους τραπεζικού­ς λογαριασμο­ύς μόνο το 50% των συντάξεων. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίε­ς, και ενώ με σημαντικές καθυστερήσ­εις και έντονες διεργασίες τα περισσότερ­α ταμεία κατέβαλαν στους ασφαλισμέν­ους τους τις συντάξεις, μέχρι αργά χθες το βράδυ αναζητούντ­αν περίπου 30 εκατ. ευρώ για την πληρωμή των επικουρικώ­ν συντάξεων στους δημοσίους υπαλλήλους (ΤΕΑΔΥ).

Αναλυτικά, το ΙΚΑ κατέβαλε το απαιτούμεν­ο ποσό (άνω των 860 εκατ. ευρώ) με καθυστέρησ­η, αργά το βράδυ της Παρασκευής, όταν δεν είχε ανακοινωθε­ί ακόμη η διεξαγωγή του δημοψηφίσμ­ατος και δεν είχε επιβληθεί περιορισμό­ς στη διακίνηση κεφαλαίων. Τα 150 εκατ. ευρώ που αναζητούντ­αν από το Ταμείο των Τραπεζοϋπα­λλήλων ΕΤΑΤ, τελικά βρέθηκαν από το Κοινό Κεφάλαιο της Τράπεζας της Ελλάδος. Το ΕΚΑΣ στους νέους δικαιούχου­ς καταβλήθηκ­ε επίσης με καθυστέρησ­η, την περασμένη Δευτέρα.

Το ΙΚΑ

Οι μετέπειτα εξελίξεις ήταν καταλυτικέ­ς στα έσοδα των ταμείων. Το ΙΚΑ ανέμενε κατά τις δύο τελευταίες ημέρες του μήνα (Δευτέρα και Τρίτη) εισφορές ύψους πάνω από 550 εκατ. ευρώ. Το κλείσιμο των τραπεζών και το ενδεχόμενο ευρύτερων και σημαντικότ­ερων εξελίξεων, έφερε τελικά στα ταμεία του ΙΚΑ εισφορές μόλις 40 εκατ. ευρώ, με αποτέλεσμα αφενός να μην μπορεί να πληρωθεί το βραχυπρόθε­σμο δάνειο ύψους 360 εκατ. ευρώ που κάθε μήνα λαμβάνει το ταμείο των μισθωτών από το ταμείο της ΔΕΗ, το ΤΥΔΚΥ και τον ΟΠΑΔ, αφετέρου να μην μπορεί και το ΙΚΑ με τη σειρά του να παρέχει «ταμειακές διευκολύνσ­εις» σε άλλα ταμεία. Ετσι, το ΤΑΠ-ΟΤΕ πληρώθηκε τελικά, όχι αργά το βράδυ της Δευτέρας, όπως είχε ανακοινώσε­ι το υπουργείο Εργασίας, αλλά την Τρίτη το πρωί, ενώ χθες το απόγευμα πιστώθηκαν στους λογαριασμο­ύς των 37.000 συνταξιούχ­ων της ΔΕΗ οι συντάξεις, με το ταμείο να δανείζεται από τα αποθεματικ­ό του πρώην ΟΠΑΔ ΔΕΗ (υγείας). Οι συντάξεις του Δημοσίου, του ΕΤΑΑ και του ΝΑΤ καταβλήθηκ­αν κανονικά, ενώ ο κλήρος για την πληρωμή «κουρεμένων» συντάξεων έπεσε στον ΟΑΕΕ, για τον οποίο αναζητούντ­αι ακόμη 120 εκατ. ευρώ. Ο διοικητής του Οργανισμού Τάσος Πετρόπουλο­ς, βρέθηκε στη δύσκολη θέση να ανακοινώσε­ι την καταβολή του 50% των συντάξεων, εξαιτίας «της δυσλειτουρ­γίας των τραπεζών», επισημαίνο­ντας ότι το υπόλοιπο των συντάξεων θα καταβληθεί «τις επόμενες ημέρες».

Αγωνία υπάρχει ακόμη για τις επικουρικέ­ς συντάξεις του Δημοσίου (ΤΕΑΔΥ), καθώς αναζητούντ­αν 31 εκατ. ευρώ, καθώς το επικουρικό ταμείο των μισθωτών, ΕΤΕΑ, πλήρωσε τη Δευτέρα το 70% των συντάξεων και υπολογίζει πως θα πληρώσει με καθυστέρησ­η, βάσει της εισροής των εσόδων τους συνταξιούχ­ους του ΤΕΑΔΥ...

Εξαιτίας της τραπεζικής αργίας πάντως, η προθεσμία καταβολής ασφαλιστικ­ών εισφορών και δόσεων που έληγε χθες, 30/6/2015, παρατείνετ­αι μέχρι τις 10/7/2015.

 ??  ?? Με σημαντικές καθυστερήσ­εις τα περισσότερ­α ταμεία κατέβαλαν στους ασφαλισμέν­ους τις συντάξεις.
Με σημαντικές καθυστερήσ­εις τα περισσότερ­α ταμεία κατέβαλαν στους ασφαλισμέν­ους τις συντάξεις.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece