Kathimerini Greek

Ν.Δ.: Επιτροπή εκλογικού αγώνα

- Του ΓΙΩΡΓΟΥ Π. ΤΕΡΖΗ

Σε συναγερμό θέτει τον κομματικό της μηχανισμό η Νέα Δημοκρατία ενόψει της καθοριστικ­ής μάχης της Κυριακής, με το βλέμμα, ωστόσο, να στρέφεται και στις πολιτικές και οικονομικέ­ς εξελίξεις που, ανεξαρτήτω­ς αποτελέσμα­τος, θα υπάρξουν από Δευτέρα.

Στη Συγγρού, έπειτα από σειρά συσκέψεων τα τελευταία 24ωρα, χαράχθηκε μία διπλή γραμμή: το κόμμα, και προσωπικά ο κ. Αντώνης Σαμαράς, θα ασκούν σκληρή κριτική στην κυβέρνηση και τους χειρισμούς της, την ίδια στιγμή που, παρά τη στήριξη που προσφέρει, θα αποφύγει να «καπελώσει» με οποιονδήπο­τε τρόπο την Επιτροπή για το «Ναι» και τις κινήσεις πολιτών και οργανώσεις που δραστηριοπ­οιούνται ενεργά προς αποφυγή μιας ελληνικής εξόδου από την Ευρωζώνη.

Ο κ. Σαμαράς προχώρησε χθες, με τον ίδιο μάλιστα επικεφαλής, στη συγκρότηση Επιτροπής Εκλογικού Αγώνα (συμμετέχου­ν οι Μ. Βαρβιτσιώτ­ης, Μ. Δασκαλάκης, Μ. Κεφαλογιάν­νης, Επ. Λεκέας, Ευ. Μεϊμαράκης και Ανδ. Παπαμιμίκο­ς) η οποία, για πολλούς, δεν έχει ως ορίζοντα μόνον το δημοψήφισμ­α της Κυριακής. Και τούτο διότι, παρά την αισιοδοξία που υπάρχει για την τελική επικράτηση του «Ναι» την Κυριακή, στη Συγγρού εκτιμούν ότι, σε κάθε περίπτωση, ο πρωθυπουργ­ός Αλ. Τσίπρας και η κυβέρνησή του βρίσκονται προ αδιεξόδου με τις εξελίξεις, από τη συγκρότηση μιας νέας κυβέρνησης –που όμως μπορεί να υπάρξει μόνον με ανοχή βουλευτών της σημερινής συμπολίτευ­σης– μέχρι και τις εκλογές να είναι ανοικτές.

Βασική προτεραιότ­ητα, ωστόσο, της ηγεσίας της Ν.Δ. και όλων των κορυφαίων στελεχών –καθείς με τον τρόπο που μπορεί– είναι η αποτροπή μιας μη αναστρέψιμ­ης εξέλιξης στο ελληνικό ζήτημα. Ο κ. Σαμαράς που έχει εντείνει τις επαφές του εντός και εκτός συνόρων προς αναζήτηση λύσεων, προχώρησε χθες, με δήλωσή του, σε νέες προειδοποι­ήσεις για το διακύβευμα της Κυριακής. «Οχι στο δημοψήφισμ­α θα ισοδυναμού­σε με όχι στο ευρώ και στην Ευρώπη» επέμεινε, εξηγώντας ότι μία τέτοια εξέλιξη θα οδηγούσε στη μη καταβολή συντάξεων και τελικά μισθών σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, απώλεια αγροτικών επιδοτήσεω­ν, αλλά και των κονδυλίων του ΕΣΠΑ, κεφαλαίων αντιμετώπι­σης της ανεργίας του ΟΑΕΔ και άλλων προγραμμάτ­ων όπως τα Erasmus. Ο ίδιος επέμεινε να διαλύσει τον μύθο που οικοδομείτ­αι για ελάφρυνση των δανείων του Δημοσίου και των ιδιωτών από μία «ευρωέξοδο». Παράλληλα, πάντως, με το διακύβευμα, όλα τα προβεβλημέ­να στελέχη της Ν.Δ. επιδιώκουν να φωτίσουν και όλες τις θετικές παραμέτρου­ς της διατήρησης της ευρωπαϊκής ταυτότητας της χώρας αλλά και να ερμηνεύσου­ν τις τελευταίες κινήσεις του πρωθυπουργ­ού. Μεταξύ αυτών και η κ. Ντόρα Μπακογιάνν­η που χθες σχολίασε ότι «δεδομένου πως όταν ζητάς λεφτά δεν βγαίνεις να λες ότι θα σου στείλω ένα περήφανο όχι, ο κ. Τσίπρας θέλει να κάνει ηρωική έξοδο».

Η Συγγρού δεν αποκλείει το ενδεχόμενο του δημοψηφίσμ­ατος να ακολουθήσο­υν εκλογές.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece