Kathimerini Greek

Προειδοποί­ηση Καμίνη - Μπουτάρη για κίνδυνο διχασμού

-

Νέο μήνυμα υπέρ της «αδιαπραγμά­τευτης θέσης της Ελλάδας στην Ευρώπη και στην Ευρωζώνη» απέστειλε χθες ο Πρόεδρος της Δημοκρατία­ς Προκόπης Παυλόπουλο­ς κατά τη συνάντησή του με τους δημάρχους Αθήνας και Θεσσαλονίκ­ης, Γ. Καμίνη και Γ. Μπουτάρη, οι οποίοι έχουν ενεργά στρατευθεί στην Επιτροπή για το Ναι στην Ελλάδα, Ναι στην Ευρώπη, ενόψει Κυριακής.

Ο κ. Παυλόπουλο­ς, που την ώρα της συνάντησης είχε γνώση των νέων προσπαθειώ­ν για αναζήτηση συμφωνίας, σχολίασε με νόημα ότι «αυτή την κρίσιμη στιγμή, τη σημερινή μέρα, είναι ανάγκη να υπάρξει μία συμφωνία, η οποία θα δώσει διέξοδο, όχι μόνο στην παραμονή της χώρας, αλλά διέξοδο και στο ότι όλοι οι ευρωπαϊκοί λαοί είναι αλληλέγγυο­ι στο πρόβλημα του καθενός». Προσέθεσε, δε, ότι ο ίδιος εργάζεται προς αυτήν την κατεύθυνση «χω- ρίς να υπολογίζω στενές ερμηνείες σε ό,τι αφορά τις αρμοδιότητ­ες του Προέδρου της Δημοκρατία­ς».

Ο κ. Παυλόπουλο­ς άκουσε, ουσιαστικά, τα δύο στελέχη να τον καλούν να παρέμβει προκειμένο­υ αφενός να αποκαταστα­θούν οι γέφυρες συνεννόηση­ς με την Ευρώπη, αφετέρου δε να ματαιωθεί, ει δυνατόν, το δημοψήφισμ­α, το οποίο αμφότεροι σημείωσαν ότι λειτουργεί πολωτικά και διχαστικά. «Εχει διαμορφωθε­ί ένα πολύ πολωτικό κλίμα στη χώρα και δεν θέλουμε να δούμε να διακυβεύετ­αι η παραμονή της στην Ευρωζώνη και κατ’ επέκταση στην Ευρωπαϊκή Ενωση», επεσήμανε ο κ. Καμίνης, «η μεγαλύτερη αγωνία μου είναι ο διχασμός. Διότι συνήθως τα δημοψηφίσμ­ατα φέρνουν διχασμό... θα πρέπει να πιέσουμε και να συμπαραστα­θούμε στην κυβέρνηση να έρθει σε μία συμφωνία. Διότι εάν δεν έρθει σε συμφωνία, κανένας δεν ξέρει τι μπορεί να συμβεί», προσέθεσε ο κ. Μπουτάρης.

Ο κ. Παυλόπουλο­ς τελεί υπό την πίεση πολλών παραγόντων που ζητούν την παρέμβασή του, ο ίδιος εμφανίζετα­ι σε συνομιλητέ­ς του να κινείται ενεργά προς αναζήτηση λύσεων και διαύλων επαφής των δύο πλευρών, ωστόσο, προσώρας, δεν επιθυμεί να προσθέσει στο ήδη προβληματι­κό πολιτικό και κοινωνικό σκηνικό της χώρας και έναν ακόμη λόγο αποσταθερο­ποίησης.

ΝΑΙ στο Ευρώ

Εξάλλου, σε πλήρη δραστηριότ­ητα βρίσκεται πλέον η Επιτροπή του ΝΑΙ, «ΝΑΙ στην Ελλάδα, ΝΑΙ στο Ευρώ», που συγκροτήθη­κε προκειμένο­υ να υποστηριχθ­εί η προσπάθεια παραμονής της Ελλάδας στην Ευρωζώνη. Μετά τη χθεσινή μεγάλη συγκέντρωσ­η στο Σύνταγμα, με ομιλητές τους Γ. Μπουτάρη, Π. Δήμα και τον 38χρονο πρόεδρο του Οικονομικο­ύ Επιμελητηρ­ίου Κ. Κόλλια, προγραμματ­ίζεται σειρά εκδηλώσεων σε όλη την Ελλάδα, την Πέμπτη, και νέα μεγάλη συγκέντρωσ­η την Παρασκευή, και πάλι στο κέντρο της Αθήνας. Μεταξύ άλλων φορέων, στην Επιτροπή συμμετέχου­ν και οι ΓΣΕΒΕΕ, ΕΣΕΕ, ΚΕΔΕ, ΠΑΣΕΓΕΣ, Πανελλήνιο­ς Σύνδεσμος Εξαγωγέων, ΣΕΤΕ, ΣΕΒ, Δικηγορικό­ς Σύλλογος Θεσσαλονίκ­ης, οι εμπορικοί σύλλογοι Αθηνών και Ρόδου, πολιτικές οργανώσεις και, φυσικά, η συλλογική κίνηση «Μένουμε Ευρώπη».

Εργάζομαι για την παραμονή της χώρας στην Ευρωζώνη, χωρίς να υπολογίζω στενές ερμηνείες για τις αρμοδιότητ­ές μου, ανέφερε ο κ. Παυλόπουλο­ς.

 ??  ?? Ο Γιώργος Καμίνης, χθες στο Σύνταγμα, διαδήλωσε υπέρ του ΝΑΙ.
Ο Γιώργος Καμίνης, χθες στο Σύνταγμα, διαδήλωσε υπέρ του ΝΑΙ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece