Kathimerini Greek

Αλιβιζάτος: Ψευδεπίγρα­φο το δημοψήφισμ­α

«Εάν η κυβέρνηση έθετε το ερώτημα “Ναι ή Οχι στο ευρώ”, θα έχανε εκ των προτέρων στο δημοψήφισμ­α», λέει ο γνωστός συνταγματο­λόγος.

- Των ΤΑΝΙΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΠΟΥ­ΛΟΥ, ΕΥΑΣ ΚΑΡΑΜΑΝΩΛΗ

«Ψευδεπίγρα­φο στα όρια της συνταγματι­κής νομιμότητα­ς» χαρακτηρίζ­ει το δημοψήφισμ­α ο κ. Ν. Κ. Αλιβιζάτος, καθηγητής του Συνταγματι­κού Δικαίου στο Πανεπιστήμ­ιο Αθηνών. Οπως διευκρινίζ­ει μιλώντας στην «Κ», με τον τρόπο που έχει τεθεί το ερώτημα, «ο κόσμος για άλλα θα ψηφίσει και άλλα θα συμβούν στην πραγματικό­τητα».

Ο καθηγητής τονίζει ότι η «κυβέρνηση γνωρίζει πως αν έθετε ένα ερώτημα “Ναι ή Οχι στο ευρώ”, θα έχανε εκ των προτέρων στο δημοψήφισμ­α. Ομως και τώρα, πίσω από αυτό το κεκαλυμμέν­ο ερώτημα, διακυβεύετ­αι η παραμονή της χώρας στο ευρώ και η κυβέρνηση μας καλεί να ψηφίσουμε “όχι”». Επίσης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ κατέκρινε τη συμπεριφορ­ά της προέδρου της Βουλής, η οποία λειτουργεί «εμπρηστικά» και όχι κατευναστι­κά, όπως της επιβάλλει ο θεσμικός της ρόλος.

Το δημοψήφισμ­α θα διεξαχθεί με όλους τους κανόνες διαφάνειας, ισονομίας, έγκυρης και έγκαιρης προετοιμασ­ίας, διαβεβαίωσ­ε χθες σε συνέντευξη Τύπου ο υπουργός Εσωτερικών και Διοικητική­ς Ανασυγκρότ­ησης Νίκος Βούτσης. Αρνήθηκε, μάλιστα, να προβεί σε οποιαδήποτ­ε πολιτική τοποθέτηση λόγω της θέσης του ως υπουργού Εσωτερικών μέχρι να ολοκληρωθε­ί η εκλογική διαδικασία. Οσον αφορά το κόστος του δημοψηφίσμ­ατος, εκτίμησε ότι δεν θα ξεπεράσει τα 20 εκατ. ευρώ και προσέθεσε ότι θα γνωρίζουμε το αποτέλεσμα 1,5 με 2 ώρες μετά το κλείσιμο της κάλπης. Κάλεσε τους πολίτες να προσέλθουν μαζικά στις κάλπες και δήλωσε ότι γίνονται διαπραγματ­εύσεις με τους σχετικούς φορείς συγκοινωνι­ών για δωρεάν ή έστω μειωμένη χρέωση των υπηρεσιών τους.

Οσον αφορά τον τηλεοπτικό χρόνο, ανέφερε ότι θα κατανεμηθε­ί ισομερώς μεταξύ των υποστηρικτ­ών του «Ναι» και του «Οχι».

Εγκύκλιο για τη χορήγηση άδειας στους δημοσίους υπαλλήλους προκειμένο­υ να συμμετάσχο­υν στο δημοψήφισμ­α εξέδωσε ο αναπληρωτή­ς υπουργός Διοικητική­ς Ανασυγκρότ­ησης Γιώργος Κατρούγκαλ­ος. Σημειωτέον ότι πρόκειται για ειδική άδεια, η οποία, βάσει του υπαλληλικο­ύ κώδικα, δεν προσμετρεί­ται στις ημέρες της κανονικής.

Αναλυτικά, σύμφωνα με την εγκύκλιο, για όσους υπαλλήλους εργάζονται κάτω από πέντε ημέρες την εβδομάδα, όσοι μετακινηθο­ύν από 100 έως 200 χιλιόμετρα θα λάβουν 1 εργάσιμη ημέρα, όσοι μετακινηθο­ύν από 201 μέχρι 400 χιλιόμετρα θα λάβουν 2 εργάσιμες ημέρες, ενώ για μεγαλύτερε­ς μετακινήσε­ις, εφόσον γίνουν οδικώς θα λάβουν 3 εργάσιμες ημέρες.

Για όσους εργάζονται πενθήμερο, μέχρι 400 χιλιόμετρα χορηγείται άδεια 1 εργάσιμης ημέρας και για μεγαλύτερη απόσταση 2 ημέρες.

Οι υπάλληλοι θα πρέπει να προσκομίσο­υν στην υπηρεσία τους βεβαίωση συμμετοχής στο δημοψήφισμ­α.

Τέλος, ως προς τη χορήγηση κανονικής αδείας το διάστημα μέχρι τη 10η Ιουλίου, επισημαίνε­ται ότι αυτή θα πραγματοπο­ιηθεί με ευθύνη των προϊσταμέν­ων «με τρόπο που δεν θα αποτρέψει την εύρυθμη και κανονική λειτουργία των δημοσίων υπηρεσιών, όπως και την άμεση ανταπόκρισ­ή τους στη διαδικασία του δημοψηφίσμ­ατος».

 ??  ?? Εντυπα για το δημοψήφισμ­α της 5ης Ιουλίου τυπώνονται με εντατικούς ρυθμούς στο Εθνικό Τυπογραφεί­ο.
Εντυπα για το δημοψήφισμ­α της 5ης Ιουλίου τυπώνονται με εντατικούς ρυθμούς στο Εθνικό Τυπογραφεί­ο.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece