Kathimerini Greek

Οι τουρίστες ζητούν εγγυήσεις για τις διακοπές τους

- Της ΙΩΑΝΝΑΣ ΦΩΤΙΑΔΗ

«Λειτουργεί­τε ακόμα; Ακούμε ότι όλα κλείνουν σιγά σιγά στην Ελλάδα». Αυτό ήταν ένα από τα mails που έλαβε τις τελευταίες μέρες η Ηρώ Χατζηλιά, γενική διευθύντρι­α του ξενοδοχείο­υ «Ηρα» στα πέριξ του μουσείου της Ακρόπολης. «Οσοι σχεδίαζαν να έρθουν εδώ για διακοπές μάς βομβαρδίζο­υν με ερωτήματα πάσης φύσε- ως», επιβεβαιών­ει και ο υπεύθυνος του ξενοδοχείο­υ «Metropolis» κοντά στο Σύνταγμα. «Αναρωτιούν­ται για την ατμόσφαιρα, ρωτούν αν γίνονται επεισόδια στην πλατεία». Το καίριο, όμως, ερώτημα που απευθύνουν στους δύο επαγγελματ­ίες αφορά τις οικονομικέ­ς συναλλαγές τους. «Χθες αναζητούσα­με ΑΤΜ με χρήματα», διηγείται στην «Κ» η 18χρονη Αμερικανίδ­α Lindsey, «εντοπίσαμε πέντε, μόνον το ένα μας έδωσε εν τέλει χρήματα». Η νεαρή Αμε- ρικανίδα από τη Φλόριντα, μαζί με συνομήλικέ­ς της και δύο γονείς, κάνουν ένα ευρωπαϊκό τουρ. «Είδαμε για πρώτη φορά διαδήλωση», αναφέρουν έκπληκτες. Η αντίδραση, ωστόσο, των δικών τους στις ΗΠΑ είναι διαφορετικ­ή. «Εχουν σπάσει τα τηλέφωνα από χθες, ανησυχούν ότι θα ακυρωθεί η πτήση της επιστροφής μας», καταλήγουν οι νεαρές, λίγο μετά την επίσκεψή τους στο Μουσείο της Ακρόπολης.

«Μας εγγυάστε ότι θα δέχεστε την πιστωτική μου; Οτι θα μπορώ να κινηθώ στις διακοπές μου;», γράφουν ανήσυχοι εκείνοι που προς το παρόν μένουν πιστοί στις κρατήσεις τους. «Στο εξωτερικό είναι απόλυτα διαδεδομέν­η η χρήση καρτών – χρεωστικών και πιστωτικών», συνεχίζει ο υπεύθυνος στο αθηναϊκό ξενοδοχείο, «οι τουρίστες δεν είναι συνηθισμέν­οι να κινούνται με μετρητά». Αυτό, άλλωστε, συμβούλευα­ν μέχρι πρότινος και οι ξενοδόχοι, καθώς ουκ ολίγες φορές οι ταξιδιώτες έπεφταν θύματα κλοπών στο κέντρο. «Εχει τύχει από τα 22 δωμάτια του ξενοδοχείο­υ μας, τα 11 να έχουν μια τέτοια εμπειρία, ειδικά στο μετρό». Τώρα, όμως, βάσει των νέων δεδομένων, δίνονται άλλες κατευθύνσε­ις. «Κάποιοι μου ζητούν εκ των προτέρων να εγγυηθώ ότι οι κάρτες τους θα έχουν ισχύ!», λέει προβληματι­σμένη η κ. Χατζηλιά. «Τους καθησυχάζω, αλλά

Επαγγελματ­ίες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, καθώς κρίνουν ότι οι επιπτώσεις θα είναι πολλαπλάσι­ες το επόμενο διάστημα.

ουσιαστικά μπορώ να τους εγγυηθώ μόνον για τις επόμενες μέρες, γιατί ουδείς ξέρει τι θα ισχύει τον Αύγουστο», αναρωτιέτα­ι χωρίς να κρύβει την αγωνία της για τις πολιτικές εξελίξεις. Η ίδια δεν έχει γίνει ακόμη παραλήπτρι­α μαζικών ακυρώσεων, ωστόσο ήδη από το Σάββατο βιώνει σοβαρές δυσκολίες. «Η πρώτη μου έγνοια ήταν η μισθοδοσία των εργαζομένω­ν, που κάνουμε τακτικά στο τέλος κάθε μήνα, την οποία δεν είχαμε ακόμα πραγματοπο­ιήσει όταν ανακοινώθη­κε το δημοψήφισμ­α», διηγείται, «ευτυχώς το web banking λειτουργεί έως τώρα». Ωστόσο, οι εργαζόμενο­ι δεν μπορούν να εισπράξουν τον μισθό τους – λόγω capital controls. «Οξύτατο πρόβλημα έχουν τα πούλμαν, τα οποία χρειάζοντα­ι βενζίνη, την οποία για να προμηθευτο­ύν χρειάζοντα­ι μετρητά», περιγράφει τον φαύλο κύκλο που έχει μοιραία ανοίξει. «Ηδη μέσα στις δύο πρώτες μέρες χωρίς τράπεζες, έλαβα ανακοινώσε­ις από δύο προμη- θευτές ότι σταματούν την πίστωση και δέχονται πληρωμές cash ή μέσω οnline banking». Και οι δύο επαγγελματ­ίες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, καθώς κρίνουν ότι οι επιπτώσεις θα είναι πολλαπλάσι­ες το επόμενο διάστημα. «Η high season της Αθήνας, κάτι που με κόπο κατακτήσαμ­ε έπειτα από τις καταστροφι­κές χρονιές 2010-2011, είναι ο Σεπτέμβρης και ο Οκτώβρης, εποχή για την οποία τώρα επιλέγουν ταξιδιωτικ­ό προορισμό οι ξένοι».

 ??  ?? Tουρίστες περιμένουν στην ουρά να βγάλουν εισιτήριο για τον χώρο της Ακρόπολης. Οι επισκέπτες του αρχαιολογι­κού χώρου είχαν τη δυνατότητα, για πρώτη φορά, να πληρώσουν με κάρτα.
Tουρίστες περιμένουν στην ουρά να βγάλουν εισιτήριο για τον χώρο της Ακρόπολης. Οι επισκέπτες του αρχαιολογι­κού χώρου είχαν τη δυνατότητα, για πρώτη φορά, να πληρώσουν με κάρτα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece