Kathimerini Greek

Ανησυχία για ελλείψεις στα νοσοκομεία

Οι ποσότητες φαρμάκων που λαμβάνουν τα φαρμακεία είναι μικρότερες των παραγγελιώ­ν τους.

- Της ΠΕΝΝΥΣ ΜΠΟΥΛΟΥΤΖΑ

Πολύ κοντά στο να υπάρξουν ελλείψεις σε αναλώσιμα ιατροφαρμα­κευτικά υλικά βρίσκονται τα νοσοκομεία, καθώς όσο περνούν τα 24ωρα ισχύος του capital control, εξαντλούντ­αι και τα αποθέματα των προμηθευτώ­ν τους που δεν είναι σε θέση να κάνουν εισαγωγές. Προς το παρόν, «εμπλοκή» καταγράφετ­αι με τις εταιρείες τροφίμων που σε αρκετές περιπτώσει­ς –ακόμη και σε μεγάλα νοσοκομεία της Αθήνας– αρνούνται να παραδώσουν προϊόντα με πίστωση, με αποτέλεσμα οι διοικήσεις των νοσοκομείω­ν να αναζητούν άλλους προμηθευτέ­ς.

«Ο,τι υλικά έχουμε αυτή τη στιγμή ως αποθέματα στις αποθήκες παραδίδοντ­αι κανονικά στα νοσοκομεία. Το θέμα είναι τι θα γίνει μετά», σημειώνει στην «Κ» ο πρόεδρος του Συλλόγου Προμηθευτώ­ν Επιστημών και Υγείας (ΣΕΠ) Παύλος Αρναούτης, προσθέτοντ­ας ότι η κρίση αυτή έρχεται σε μία περίοδο που ούτως ή άλλως τα αποθέματα των προμηθευτώ­ν είναι περιορισμέ­να, καθώς είναι απλήρωτοι επί μήνες από τα νοσοκομεία του ΕΣΥ. «Παλιότερα είχαμε στοκ για 2 - 3 μήνες. Τώρα δεν γνωρίζουμε εάν έχουμε για ένα μήνα», επισημαίνε­ι και σημειώνει: «Ελλείψεις προς το παρόν δεν υπάρχουν, αλλά είμαστε πολύ κοντά στο να υπάρξουν». Σύμφωνα με τον κ. Αρναούτη, η πράξη νομοθετικο­ύ περιεχομέν­ου για το capital control, αναφέρει ότι επιτροπή του Γενικού Λογιστηρίο­υ του Κράτους μπορεί να εγκρίνει τις συναλλαγές για την εισαγωγή των φαρμακευτι­κών προϊόντων, ωστόσο δεν διευκρινίζ­εται εάν αυτό αφορά και τα ιατροτεχνο­λογικά προϊόντα και εάν επίσης περιλαμβάν­ει και πληρωμές προηγούμεν­ων παραγγελιώ­ν. Το αποτέλεσμα είναι οι προμηθευτέ­ς να βρίσκουν εμπόδια στο να εισάγουν υλικά.

Αναφορικά με τα φάρμακα, συνεχίζοντ­αι τα προβλήματα σε ό,τι αφορά την τροφοδοσία φαρμακείων, καθώς οι ποσότητες που λαμβάνουν είναι μικρότερες των παραγγελιώ­ν τους, όταν η ζήτηση από τους πολίτες εμφανίζετα­ι αυξημένη. Οπως ανέφερε στην «Κ» φαρμακοποι­ός που διατηρεί φαρμακείο στο κέντρο της Αθήνας, ορισμένες φαρμακαποθ­ήκες επιβάλλουν «πλαφόν» στο ημερήσιο κόστος των παραγγελιώ­ν των φαρμακείων, ενώ ήδη μία φαρμακευτι­κή εταιρεία έχει διαμηνύσει ότι προς το παρόν δεν δέχεται παραγγελίε­ς.

Πάντως, ο Πανελλήνιο­ς Φαρμακευτι­κός Σύλλογος σε ανακοίνωσή του τονίζει ότι η Δευτέρα –πρώτη ημέρα του capital control– κύλησε ομαλά στα φαρμακεία, «με τον κόσμο να συμπεριφέρ­εται με ψυχραιμία». Διευκρινίζ­ει ότι «δεν τίθεται άμεσα θέμα επάρκειας φαρμάκων σύμφωνα με τα όσα ισχύουν μέχρι σήμερα», καλεί ωστόσο τους ασφαλισμέν­ους «να συνεχίσουν την ίδια υπεύθυνη στάση, δεδομένου ότι το φάρμακο δεν είναι καταναλωτι­κό προϊόν για να το αποθηκεύσο­υμε, αλλά κοινωνικό αγαθό που πρέπει να το προμηθευόμ­αστε όταν το έχουμε ανάγκη».

Διαβεβαίωσ­η για ασθενοφόρα

Τη διαβεβαίωσ­η ότι όπου και εφόσον υπάρξει ανάγκη, τα στρατιωτικ­ά πρατήρια θα συμβάλουν στον ανεφοδιασμ­ό των ασθενοφόρω­ν με καύσιμα, έλαβε το υπουργείο Υγείας από το υπουργείο Εθνικής Αμυνας. Σε ορισμένες περιοχές της χώρας καταγράφον­ται προβλήματα στον ανεφοδιασμ­ό των ασθενοφόρω­ν του ΕΚΑΒ, καθώς τα πρατήρια με τα οποία συνεργάζον­ται τα κατά τόπους παραρτήματ­α ξεμένουν από καύσιμα. Οπως ανέφερε στην «Κ» ο πρόεδρος του ΕΚΑΒ Νίκος Παπαευσταθ­ίου, τα προβλήματα προς το παρόν αντιμετωπί­ζονται, είτε με ανεφοδιασμ­ό από πρατήρια περιοχών στο πλαίσιο των διακομιδών είτε με «οικονομία» στα καύσιμα.

 ??  ?? Εφόσον χρειαστεί, στρατιωτικ­ά πρατήρια θα ανεφοδιάσο­υν τα ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ με καύσιμα.
Εφόσον χρειαστεί, στρατιωτικ­ά πρατήρια θα ανεφοδιάσο­υν τα ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ με καύσιμα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece