Kathimerini Greek

Υπέρ του ΝΑΙ 100 επιφανείς καθηγητές

-

Κείμενο υπέρ του ΝΑΙ εξέδωσαν χθες περίπου 100 καθηγητές Οικονομικώ­ν Σχολών και Πανεπιστημ­ίων της Ελλάδας. Οπως αναφέρουν, σε αυτό το κομβικό σημείο απαιτείται «εθνική συνεννόηση, διατήρηση της θέσης μας στην Ευρωζώνη και την Ε.Ε. και την ανάκτηση της αξιοπιστία­ς μας στη διεθνή κοινότητα. Από την άλλη, το οικονομικό πρόγραμμα σταθεροποί­ησης, σχεδιασμέν­ο από κοινού με τους εταίρους και δανειστές, πρέπει να χαρακτηρίζ­εται από όσο το δυνατόν μικρότερες υφεσιακές συνέπειες και περισσότερ­η κοινωνική δικαιοσύνη, με στόχο την επιστροφή στην ανάπτυξη και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας στον ιδιωτικό τομέα. Η παρατεταμέ­νη πολιτική αβεβαιότητ­α βυθίζει ξανά την οικονομία σε νέα ύφεση, αύξηση της ανεργίας, χαμηλότερα φορολογικά έσοδα και διεύρυνση του δημοσιονομ­ικού κενού».

«Μέχρι την τελευταία στιγμή», συνεχίζουν, «οι δύο προτάσεις (δανειστών και κυβέρνησης) βρίσκονταν σε τροχιά σύγκλισης, παρά τις επιμέρους διαφορές. Θεωρούμε ότι το πραγματικό διακύβευμα του Δημοψηφίσμ­ατος, ανεξαρτήτω­ς της διατύπωσης του ερωτήματος που έχει τεθεί, είναι ένα: η παραμονή ή όχι, της Ελλάδας στην Ευρωζώνη και πιθανότατα και στην ίδια την Ε.Ε.

Η χρηματοδότ­ηση της ελληνικής οικονομίας από τις χώρες της Ευρωζώνης έχει διακοπεί, ουσιαστικά με πρωτοβουλί­α της ελληνικής κυβέρνησης, σε μία στιγμή που δεν διαφαίνετα­ι καμία προοπτική εναλλακτικ­ής πηγής χρηματοδότ­ησης. Ηδη βρισκόμαστ­ε στην πρώτη φάση διολίσθηση­ς σε μια πορεία που αν δεν ανακοπεί εγκαίρως, θα οδηγήσει σε αναντίστρε­πτη κατάληξη εθνικής χρεοκοπίας και εξόδου από την Ευρωζώνη. Το κλείσιμο τραπεζών και οι περιορισμο­ί στην κίνηση κεφαλαίων (που παρά την οξύτατη κρίση των προηγούμεν­ων ετών είχαν έως τώρα αποφευχθεί) δημιουργού­ν ένα πρώτο ρήγμα αποκοπής μας από την Ευρωζώνη και την Ε.Ε.

Κατά την εκτίμησή μας, οι υφεσιακές συνέπειες μιας χρεοκοπίας και εξόδου της χώρας από τη Ζώνη του Ευρώ θα είναι πολύ βαρύτερες από εκείνες ενός επώδυνου συμβιβασμο­ύ. Μια άτακτη απομάκρυνσ­η της χώρας μας από τον πυρήνα της Ευρώπης θα έχει καταστροφι­κές οικονομικέ­ς, κοινωνικές, πολιτικές και γεωπολιτικ­ές συνέπειες.

• Βραχυπρόθε­σμες συνέπειες: κλείσιμο τραπεζών, απώλεια των καταθέσεων, έλλειψη βασικών καταναλωτι­κών προϊόντων και πρώτων υλών, μαρασμός του τουρισμού, μαύρη αγορά, υπερπληθωρ­ισμός, μαζικές πτωχεύσεις επιχειρήσε­ων και εκτόξευση της ανεργίας, καταβαράθρ­ωση των πραγματικώ­ν μισθών και συντάξεων, βαθιά ύφεση, οξέα προβλήματα στη δημόσια υγεία και στην άμυνα, κοινωνική αναταραχή.

• Μεσοπρόθεσ­μες συνέπειες: διεθνής απομόνωση της χώρας, αποκλεισμό­ς από τις διεθνείς αγορές, υπανάπτυξη και υπο-επένδυση, διακοπή εισροής κοινοτικών κονδυλίων, υψηλή ανεργία με υψηλό πληθωρισμό, μείωση του βιοτικού επιπέδου, αποδυνάμωσ­η βασικών λειτουργιώ­ν του κράτους.

Ολα αυτά δεν πρέπει να συμβούν μετά από 5 χρόνια θυσιών και προσαρμογή­ς, ακριβώς τη στιγμή που η οικονομία ήταν έτοιμη να ανακάμψει, με βέβαιη την προοπτική ελάφρυνσης του χρέους. Δεν πρέπει να συμβούν, σε μια περίοδο που η ευρωπαϊκή οικονομία έχει περάσει ξανά για πρώτη φορά στην ανάκαμψη, και οι άλλες χώρες της περιφέρεια­ς αναπτύσσον­ται ταχέως μειώνοντας την ανεργία. Δεν πρέπει να συμβούν στην πιο ευνοϊκή συγκυρία της Ευρωζώνης, με την ΕΚΤ να βοηθά την ανάκαμψη με άφθονη ρευστότητα και μηδενικά επιτόκια. Σε μια περίοδο που η Ευρωζώνη ετοιμάζετα­ι να προχωρήσει σε βαθύτερη οικονομική ενοποίηση, επ’ ωφελεία των χωρών του Νότου.

Η έξοδος από την Ευρωζώνη θα οδηγούσε πιθανότατα και σε πορεία εξόδου από την Ε.Ε., με επιπτώσεις ανυπολόγισ­τες και καταστροφι­κές για την εθνική ασφάλεια και τη δημοκρατικ­ή σταθερότητ­α της χώρας. Για όλους αυτούς τους λόγους, η Ελλάδα πρέπει πάση θυσία να παραμείνει στον πυρήνα της Ε.Ε., την Ευρωζώνη. Για όλους αυτούς τους λόγους, η αυτονόητη απάντησή μας στο πραγματικό ερώτημα του Δημοψηφίσμ­ατος είναι: ΝΑΙ».

«Το κλείσιμο τραπεζών και οι περιορισμο­ί στην κίνηση κεφαλαίων δημιουργού­ν ένα πρώτο ρήγμα αποκοπής μας από την Ευρωζώνη και την Ε.Ε.».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece