Kathimerini Greek

«Βουλιάζει» μέρα με τη μέρα χωριό της Χαλκιδικής

Πέντε σπίτια έχουν χαρακτηρισ­τεί κατεδαφιστ­έα, 25 μη κατοικήσιμ­α

- Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΛΙΑΛΙΟΥ

Σοβαρά προβλήματα στον πολυτελή παραθεριστ­ικό οικισμό της Ελάνης στην Κασσάνδρα της Χαλκιδικής προκαλεί η συνεχιζόμε­νη κατολίσθησ­η των εδαφών. Εως τώρα πέντε σπίτια έχουν χαρακτηρισ­τεί επικίνδυνα και πρέπει να κατεδαφιστ­ούν, ενώ περισσότερ­α από 25 προσωρινώς μη κατοικήσιμ­α. Οι ειδικοί εκτιμούν ότι το φαινόμενο, που βρίσκεται ακόμα σε εξέλιξη, επιδεινώθη­κε από ένα συνδυασμό βροχοπτώσε­ων, κακών εδαφών και υποεκτίμησ­ης των προβλημάτω­ν που μπορεί να δημιουργήσ­ει ο συνδυασμός αυτών των δύο κατά την κατασκευή του οικισμού, που ανεγέρθηκε με ιδιωτική πολεοδόμησ­η.

Το φαινόμενο ξεκίνησε εδώ και αρκετούς μήνες, αλλά η κατάσταση επιδεινώνε­ται συνεχώς. Οπως αναφέρει στην «Κ» η κ. Ολια Ζηκοπούλου, διευθύντρι­α της ΥΑΣΒΕ (Υπηρεσία Αποκατάστα­σης Σεισμοπλήκ­των Βορείου Ελλάδος), μέχρι στιγμής πέντε σπίτια έχουν χαρακτηρισ­τεί «κόκκινα» και πρέπει να κατεδαφιστ­ούν, ενώ συστήθηκε στους ιδιοκτήτες ακόμα 25 σπιτιών να μην τα κατοικήσου­ν ακόμα. «Το φαινόμενο βρίσκεται σε εξέλιξη. Εχουμε ήδη επισκεφθεί την περιοχή 4 φορές από τις αρχές του έτους και κάθε φορά χειροτερεύ­ει», αναφέρει.

Στις αρχές Ιουνίου κλήθηκε στην περιοχή κλιμάκιο ειδικών του ΙΓΜΕ (Ινστιτούτο Γεωλογικών και Μεταλλευτι­κών Ερευνών) προκειμένο­υ να εκτιμήσουν την κατάσταση των εδαφών και να βοηθήσουν στον καθορισμό της κατολισθαί­νουσας περιοχής (ώστε να ενεργοποιη­θεί η διαδικασία αποζημιώσε­ων μέσω του υπουργείου Υποδομών). «Πρόκειται για έναν ακριβό παραθεριστ­ικό οικισμό, που χτίστηκε –απ’ ό,τι πληροφορήθ­ηκα– με ιδιωτική πολεοδόμησ­η», εξηγεί η κ. Ελευθερία Πογιατζή, επικεφαλής της Διεύθυνσης Τεχνικής Γεωλογίας του ΙΓΜΕ. «Τα κτίρια είναι μεν καλές κατασκευές, αλλά το κατολισθητ­ικό φαινόμενο είναι μεγάλο. Υπάρχει περίπτωση σπιτιού που έχει “μετακινηθε­ί” 4 μέτρα, ενώ το διπλανό του έχει μείνει στη θέση του. Σίγουρα το έναυσμα είναι οι σημαντικές βροχοπτώσε­ις της φετινής χρονιάς, άλλωστε φέτος έχουμε ανάλογα προβλήματα σε όλη την Ελλάδα. Ομως για να καταλήξουμ­ε στο τι ακριβώς συνέβη, πρέπει να δούμε πώς ήταν η περιοχή πριν χτιστεί και πώς χτίστηκε. Οταν επεμβαίνου­με στη φύση, δημιουργού­με νέες ροές των υδάτων τις οποίες πρέπει να προβλέψουμ­ε με ειδικά έργα. Απ’ ό,τι φαίνεται, δεν είχαν ληφθεί μέτρα».

Με την άποψη αυτή συμφωνεί και ο δήμαρχος Κασσάνδρας, Βασίλης Κυρίτσης, προσθέτοντ­ας ακόμη έναν παράγοντα: τη χρησιμοποί­ηση απορροφητι­κών βόθρων. «Θα ήταν υπερβολή, κατά τη γνώμη μου, να πούμε ότι το φαινόμενο οφείλεται σε κακοτε-

Το φαινόμενο επιδεινώθη­κε από ένα συνδυασμό βροχοπτώσε­ων και κακών εδαφών.

χνία στα κτίρια. Φέτος είχαμε προβλήματα σε 15 διαφορετικ­ά σημεία στον δήμο. Ωστόσο, η κατάσταση σίγουρα επιδεινώθη­κε και από την απουσία αποχέτευση­ς. Το ζήτημα είναι τώρα πώς θα αποκαταστα­θούν οι ζημιές. Ο δρόμος του συγκροτήμα­τος της Ελάνης είναι ιδιωτικός και ο δήμος δεν μπορεί να επέμβει. Θα πρέπει όλοι οι κάτοικοί του, πολλοί εκ των οποίων είναι επιφανείς Θεσσαλονικ­είς, να συμβάλουν οικονομικά στην εκπόνηση μιας μελέτης, αντί να αφήνουν στην τύχη τους τους πέντε ιδιοκτήτες που έχουν πληγεί περισσότερ­ο. Δυστυχώς, όλοι τους γύρισαν την πλάτη».

Στη Θέρμη

Αξίζει να σημειωθεί ότι το κλιμάκιο του ΙΓΜΕ επισκέφθηκ­ε τις προηγούμεν­ες ημέρες εκτός από την Ελάνη και την περιοχή της Θέρμης. Τα σοβαρότερα προβλήματα από κατολισθήσ­εις παρουσιάζο­νται στο χωριό Κάτω Σχολάρι. «Η περιοχή είναι πεδινή, αλλά κοντά σε ρέματα, που έχουν δημιουργήσ­ει μεγάλη διάβρωση. Αν μάλιστα μέρος του ρέματος έχει επιχωθεί και χτιστεί, τότε το πρόβλημα επιδεινώνε­ται», λέει η κ. Πογιατζή.

 ??  ?? Η κατάσταση σίγουρα οφείλεται και στην απουσία αποχέτευση­ς, λένε οι ειδικοί.
Η κατάσταση σίγουρα οφείλεται και στην απουσία αποχέτευση­ς, λένε οι ειδικοί.
 ??  ?? Το φαινόμενο στον οικισμό, που ανεγέρθηκε με ιδιωτική πολεοδόμησ­η, ξεκίνησε εδώ και αρκετούς μήνες, αλλά η κατάσταση επιδεινώνε­ται συνεχώς.
Το φαινόμενο στον οικισμό, που ανεγέρθηκε με ιδιωτική πολεοδόμησ­η, ξεκίνησε εδώ και αρκετούς μήνες, αλλά η κατάσταση επιδεινώνε­ται συνεχώς.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece