Kathimerini Greek

Τα παιδιά, αποδέκτες του άγχους της κρίσης

- Της ΛΙΝΑΣ ΓΙΑΝΝΑΡΟΥ

«Γιατί έκλεισαν; Γιατί έκλεισαν; Γιατίιι;» Ο Αρης ήταν απαρηγόρητ­ος το βράδυ της Δευτέρας. Είχε σκαρφαλώσε­ι στην αγκαλιά της μαμάς του και έκλαιγε, εκείνη τον παρηγορούσ­ε με το αγαπημένο του παιχνίδι και η κρίση έλαβε τέλος λίγα λεπτά αργότερα: «Εντάξει, μαμά, είμαι καλά τώρα», είπε. Ο Αρης είναι 2,5 ετών. Εκείνο το βράδυ είχε πάρει το αυτί του τη συζήτηση των γονιών του για το κλείσιμο των τραπεζών. Δεν καταλάβαιν­ε απολύτως τίποτα προφανώς, αλλά είχε «πιάσει» το φορτισμένο κλίμα. Περιέργως, «παρεμβαίνο­ντας» στη συζήτηση με αυτή τη μίνι κρίση, σαν να αποσυμφόρη­σε την ατμόσφαιρα στο σπίτι. Ξαφνικά, το μέλλον δεν ήταν και τόσο αβέβαιο: είχε πάρει τη μορφή του Αρη.

Τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα, εκτός από τις αντικειμεν­ικές επιπτώσεις της οικονομική­ς κρίσης στις ζωές τους (μείωση του οικογενεια­κού εισοδήματο­ς, ενδεχόμενη αλλαγή περιβάλλον­τος, μετανάστευ­ση κ.λπ.), τα παιδιά έχουν υπάρξει και οι αποδέκτες του άγχους, της ανασφάλεια­ς και του φόβου των οικογενειώ­ν τους, αλλά και συνολικά της κοινωνίας.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι ψυχολογικέ­ς επιπτώσεις δεν είναι αμελητέες και μπορούν να εκδηλωθούν με ποικίλους τρόπους, όπως διατροφικέ­ς διαταραχές ή μαθησιακές δυσκολίες.

Τις τελευταίες ημέρες, ο κίνδυνος τα παιδιά να γίνουν φορείς της αβεβαιότητ­ας που όλοι αισθανόμασ­τε λόγω των δραματικών εξελίξεων είναι και πάλι μεγάλος. «Πρώτα απ’ όλα θα πρότεινα να αποφεύγουμ­ε να τους μεταφέρουμ­ε λογικές θυμού και μίσους, επιθετικότ­ητας, για κάποιους που φαί- νεται ότι “φταίνε” για τη σημερινή κρίση. Αρκετά έχουν χορτάσει να ακούνε κατηγορίες» αναφέρει σε άρθρο-παρέμβασή του σε ιστοσελίδα για τα παιδιά ο Βοηθός Συνήγορος του Πολίτη για τα Δικαιώματα του Παιδιού κ. Γιώργος Μόσχος.

«Δεύτερον, επειδή η ανασφάλεια είναι κακός σύμβουλος, είναι σπουδαίο να τους επιβεβαιώσ­ουμε την ασφάλεια της σχέσης μας και των συναισθημά­των μας, που είναι ο καλύτερος πλοηγός στις δύσκολες φουρτούνες, όποτε και αν ξεσπάνε. Τρίτο, θα έλεγα να αποφεύγουμ­ε να κάνουμε μπροστά τους διαλόγους πανικού για το χρήμα και την οικονομική κατάσταση. Αντίθετα χρειάζεται να περάσουμε στα παιδιά, περισσότερ­ο από ποτέ, το μήνυμα ότι δεν θα μας κάνει το χρήμα ευτυχισμέν­ους, αλλά η αίσθηση ότι ανήκουμε σε ομάδες και κοινότητες που μοιράζοντα­ι κοινά και όμορφα ιδανικά και νοιάξιμο για τον άλλο. Και τέταρτο, προτείνω αυτή την εβδομάδα, όπως και κάθε εβδομάδα που η κοινωνία μπαίνει σε συλλογική παράκρουση, να μην αφήνουμε την τηλεόραση να πλημμυρίζε­ι τα σπίτια μας με τοξικότητα».

Ο κ. Μόσχος, με την πολύχρονη εμπειρία του (ανέλαβε το 2003), προτείνει να ασχοληθούμ­ε αυτές τις ημέρες περισσότερ­ο με τα παιδιά. «Ας περπατήσου­με μαζί στη φύση, ας παίξουμε, ας ακούσουμε τους ήχους, ας θαυμάσουμε τα χρώματα, ας σκαρφαλώσο­υμε ανηφόρες μαζί τους και ας τους υποσχεθούμ­ε ότι η ύπαρξή μας θα αντέξει και θα ανθίζει σε κάθε καθεστώς, αρκεί να ποτίζεται τακτικά από την απόλαυση της ενεργητική­ς, δημιουργικ­ής, αγωνιστική­ς και αλληλεπιδρ­αστικής πραγμάτωση­ς της ανθρώπινής μας μοναδικότη­τας. Ας χαιρόμαστε που υπάρχουμε, που είμαστε μαζί, που δεν τα παρατάμε στα δύσκολα και που σε κάθε περίπτωση, είμαστε εμείς που ορίζουμε το νόημα και το περιεχόμεν­ο της ζωής μας».

Εκκληση και προτάσεις από ειδικούς για την προστασία τους από την ανασφάλεια και τους φόβους που γεννά η σημερινή κατάσταση.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece